4°C
,

53 kilogramov perutničk in topli softshelli za mariborske brezdomce

10.10.2017 ob 11:48 10.10.2017 ob 12:20
Ob mednarodnem dnevu brezdomcev se je društvo Humanitarček odločilo, da tudi letos pogosti brezdomce.

Vendar ne povsem na klasičen način »iz lonca golaža«, temveč jim omogoči kosilo oz. večerjo po želji. S pomočjo podpornikov in članov so tako zbrali kar 53 kilogramov pečenih perutničk – chicken wingsov pri različnih mariborskih gostinskih ponudnikih, kamor bodo med 10 in 15. oktobrom odpeljali nekaj več kot 100 brezdomcev.

Poskrbeli tudi za topla oblačila

Ker pa vedo, da zima že počasi kaže zobe, bodo poleg tople hrane prejeli tudi nove sohtshelle, ki jih bodo ščitili pred prihajajočimi jesenskimi dnevi. »Morda se je marsikateri vegetarijanec in vegan zgražal, ko smo začeli zbirati bone za perutničke, vendar to so si naši brezdomci zaželeli in ta dan je namenjen njim« je povedala Ninna Kozorog, predsednica društva Humanitarček.

»Veseli smo, da je odzivov na to problematiko vedno več in so tudi odzivi ljudi vedno boljši. Ko smo začeli s samimi akcijami, je bilo vedno več ljudi, ki so bili precej negativno nastrojeni proti brezdomstvu,  in so nas opozarjali »delo jim dajte«. A se zdi, da so čez leta sprejeli, da včasih preprosto ne moreš vplivati na to, kam te potegne življenje« sta še dodali Marjana Petek in Kaja Rukav iz društva Humanitarček.

Bredzomci bodo tako odšli organizirano v večjih skupinah na pravo pojedino, nekaj posameznikov pa bi svoj obrok perutničk rado užilo v miru. Z boni, veljavnimi do konca meseca novembra, so jim to tudi omogočili.

»Šparam si bon za rojstni dan«

63-letni Franc je tako za Maribor24.si povedal: » Nisem jedel pečenih perutničk že zelo dolgo. Si šparam bon, da bom šel jesti za svoj rojstni dan. Bom v miru pojedel kot človek. Če mi dajo v Zavetišču sveža oblačila in se počešem, ne bo nobeden vedel, da sem brezdomec. Hvala vsem dobrim ljudem, ki nam pomagajo. Lahko še kdaj.«

10. oktober – Mednarodni dan brezdomcev

Po ocenah ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je v Sloveniji trenutno brez strehe nad glavo 2766 oseb. Točno število je težko določiti, saj ni natančnih evidenc, hkrati obstajajo različne definicije brezdomstva. Po podatkih mreže Brezdomni do ključa, pa je brezdomcev v Sloveniji nekaj več kot 4.000, v Mariboru okrog 500. Na mednarodni dan brezdomstva bodo v organizaciji društva Humanitarček v avli Univerzitetnega kliničnega centra Maribor postavili fotografsko razstavo brezdomcev ter na isti dan odprli tudi razstavo »Lahko se zgodi tudi tebi« na Starem mostu v Mariboru. Center za socialno delo Maribor pa 16. oktobra v SNG Maribor organizira koncert »Gremo mi na boljše« z namenom zbiranja sredstev za selitev v nove prostore Zavetišča za brezdomce še pred zimo. 10. oktober je od leta 2010 priznan kot svetovni dan brezdomcev, posvečen tistim, ki jim ulica predstavlja dom. Slovenija se aktivnostim ob omenjenem dnevu aktivno posveča zadnja štiri leta.

Današnji dan so podprli tudi številni glasbeniki. Med prvimi mariborski rokerji, ki se jih spomnimo iz EME, Mama rekla. Le ti so ob dnevu brezdomcev s Humanitarčkom sklenili ‘pakt’, zato se v decembru obeta dobrodelno rokersko obarvano sodelovanje.

Morda vas zanima tudi?

Top tedna

Ali ste bili v ponedeljek na Jezdarski cesti?

V ponedeljek zjutraj je bil pri Fakulteti za zdravstvene vede na delu nepridiprav, ste ga videli?

Nova stavka učiteljev: »Naj vsak mesec jemljem dopust? Ne.«

Starše iz Maribora smo povprašali kaj menijo o stavki, ki je ponovno napovedana. V njej bo po napo...

FOTO: Parkiranje na Kardeljevi nočna mora stanovalcev, redarji ne počivajo

Zaradi pomanjkanja parkirnih prostorov so stanovalci Kardeljeve prisiljeni parkirati svoja vozila na...

Najbolj brano

S prevozi želel v Ljubljano, na železniški pa so ga pričakali policisti

V Ljubljani ga je čakal sestanek, namesto tega je imel opraviti s policisti.

FOTO in VIDEO: Ribičijo je zajel požar, več gasilcev na delu

V poznih večernih urah so ognjeni zublji zajeli Ribičijo.

FOTO: To je ostalo od znanega mariborskega lokala

Po dosedanjih informacijah je škode za okoli pol milijona evrov.

Zadnje novice

FOTO in VIDEO: Danes v Mariboru odmevali bobni in dobra glasba

V sredo prihodnji teden se bomo prepustili navdihu, se prelevili v pesnike, namesto z evri pa bomo n...

Dobra novica za gasilce, objavljen razpis za sofinanciranje gasilske opreme

Ministrstvo za obrambo je v današnjem uradnem listu objavilo razpis za sofinanciranje gasilske zaš...

POZOR: Arso izdal opozorilo za ta vikend

Padavine, ki so zajele državo in se bodo nadaljevale tudi v soboto, bodo prinesle naraščanja neka...