Zgodovina Pobrežja bi bila brez svetlo modre stavbe, ki generacije sprejema že 120 let, povsem drugačna. Osnovna šola Toneta Čufarja Maribor te dni obeležuje svojo obletnico, pripravljajo pa mnoga druženja, razstavo ter svečano akademijo.

Ljudska šola Pobrežje, Osnovna šola Zgornje Pobrežje, Državna mešana ljudska šola, Državna narodna šola, Višja ljudska šola in Osnovna šola Toneta Čufarja Maribor … Vse to so imena, ki so pobreško šolo spremljala skozi zgodovino. Začetki segajo v konec 19. stoletja, v industrijski preboj, gospodarsko in kulturno rast, ki je tudi na Pobrežje prinesla potrebo po ustanovitvi šole. S pomočjo nemške šolske družbe Schulverein in pod pogojem, da se bo v novi šoli govorilo nemško, se je na Zrkovski cesti leta 1899 začela gradnja enonadstropne šole.

Prvošolci Osnovne šole Toneta Čufarja Maribor v šolskem letu 1936/37. Fotografijo v zasebni zbirki hrani ravnateljica Špela Drstvenšek.

Več o zgodovini OŠ Toneta Čufarja Maribor najdete tudi na spletni strani šole.

»ZREM V ZVEZDE … ŽE 120 LET«

18. novembra 2019 je minilo 120 let odkar je na Osnovno šolo Toneta Čufarja Maribor stopilo prvih 107 dečkov in deklic v tako imenovano trirazrednico. V čast jubileju šola pod naslovom ZREM V ZVEZDE … ŽE 120 LET pripravlja več prireditev: mednarodno grafično kolonijo EKralj, s katero bodo počastili spomin na Ervina Kralja, nekdanjega ravnatelja naše šole in dolgoletnega predsednika slovenskega društva Ex libris, ter hkrati obeležili 120. obletnico šole. Prav tako bo ob posebni priložnosti 6. decembra ob 17. uri potekala otvoritev razstave del, nastalih na grafični koloniji EKralj, odprtje pa bo pospremil kulturni program osnovnošolcev.

Slavnostna akademija bivših in sedanjih »Čufarjev«

V času osrednjih dogodkov bodo OŠ Toneta Čufarja obiskali tudi učenci, učitelji in direktorji dveh osnovnih šol iz Srbije – iz Vrčina pri Beogradu ter Sirča pri Kraljevu, ki se bodo srečali na posebnem druženju sedanjih ter bivših sodelavcev šole. Krono obletnice pa predstavlja svečana akademija v Unionski dvorani, ki bo potekala 9. decembra ob 18. uri, ko se bodo v kulturni prireditvi povezale pretekle in sedanje generacije osnovne šole ter skupaj počastile 120 let obstoja šole.