Palfinger d.o.o., Elektro Maribor d.d., FLAMIN AVTO d.o.o., Nigrad d.d. in še mnoga druga podjetja podravske in ostalih regij vabijo osnovnošolce in njihove starše, dijake, študente, pa tudi vse, ki si želijo zaposlitve, na prav poseben dan odprtih vrat.

»Odkrij svoj talent« je geslo spletnega mesta Dneva odprtih vrat slovenskega gospodarstva, ki pod okriljem Gospodarske zbornice Slovenije šolarje vabi v slovenska podjetja.

»Ko se v različnih življenjskih obdobjih odločamo za izbiro poklica, se znajdemo pred zahtevno nalogo. Poklicev ne poznamo dovolj dobro, da bi se odločali na podlagi interesov in lastnih potencialov. Še posebej se je težko odločiti za poklice, ki so našim očem bolj skriti in jih sploh ne poznamo,« namen Dneva odprtih vrat opišejo organizatorji. Zbiranje informacij, ki jih ob obisku podjetja mladi lahko dobijo iz prve roke, je namenjeno prav temu. Slovensko gospodarstvo želi mladim obiskovalcem približati mnoge poklice ter njihove delovne obveznosti, ki jih širša javnost, še posebej pa mladi, ki so postavljeni pred eno najpomembnejših odločitev, ne poznajo dovolj.

Dan odprtih vrat je vseslovenski enodnevni dogodek, ko slovenska podjetja odprejo svoja vrata in obiskovalcem predstavijo delovne procese, naravo in pogoje dela v dejanskem okolju. Partnerji projekta so Zavod RS za zaposlovanje, Zavod RS za šolstvo ter Center RS za poklicno izobraževanje.

Novembra “Odkrij svoj talent”

Številna slovenska podjetja bodo svoja vrata odprla v četrtek, 28. novembra 2019, ob 16:30. Vsa podjetja, ki jih boste lahko obiskali, lahko že sedaj najdete na portalu Odkrij svoj talent, kjer tudi podate prijavo in si zagotovite mesto za obisk.

Cilji Dnevna odprtih vrat slovenskega gospodarstva so: ponuditi več informacij o poklicih, naravi in pogojih dela v realnih delovnih okoljih, da obiskovalci prepoznajo svoj poklicni interes, svoj potencial, svoj talent, razbiti stereotipe o “manj” in “bolj” priljubljenih oz. spoštovanih poklicih ter omogočiti spoznavanje perspektivnih poklicev, ki jih naše gospodarstvo potrebuje.

Vabljeni tudi starši

Organizatorji pojasnijo tudi, da so Dan odprtih vrat slovenskega gospodarstva vabljeni tudi starši, ki pri poklicnem odločanju svojih otrok igrajo pomembno vlogo. Pa vendar se tudi starši včasih soočijo s pomanjkanjem informacij o poklicih, nepravilnih predstavah o pogojih dela ter stanju na trgu dela. Tako si bodo tudi starši z obiskom podjetij razširili obzorja in svojemu otroku pomagali pri izbiri življenjske poti. Prav zato, da lahko podjetja mladi obiščejo skupaj s svojimi starši, Dan odprtih vrat poteka popoldan.