Glede na izsledke raziskave britanskih znanstvenikov, objavljene v časopisu “Journal of Biodemography and Social Biology”, so otroci mater, ki so rodile v svojih 30ih, bolj inteligentni od tistih, ki so bili rojeni nekoliko mlajšim pripadnicam nežnejšega spola.

Ženske v svojih 20ih so pogosto pod pritiskom, da bi si čimprej ustvarile družino. Ne le, da rodna doba upada, ampak tudi pozneje v življenju imajo manj energije za aktivno ukvarjanje z otroki. Četudi so pozneje resda nekoliko večje možnosti za kromosomske napake ploda, pa enako ne velja za inteligenco otrok, rojenih materam v njihovih 30ih.

Otroci mater, ki so rodile v svojih 30ih, so bolj inteligentni

Glede na izsledke raziskave, objavljene v časopisu “Journal of Biodemography and Social Biology” se lahko ženske v svojih 20ih mirno sprostijo. Britanski znanstveniki iz fakultete London School of Economics so namreč preučili 18.000 britanskih otrok, glede na starost matere v trenutku rojstva njihovih otrok. Ugotovili so, da so otroci mater, ki so rodile v svojih 30ih letih, bolj inteligentni od tistih, čigar matere so jih rodile v svojih 20ih.

Biološka starost matere ni pomembna, pomembni so vzgojni temelji

Verjetno biološka starost s tem nima nikakršne veze, je pa dejstvo, da so nekoliko starejše matere tudi bolj izobražene in zrele ter z višjimi prihodki. Nosečnost pri slednjih je bila tudi pogosteje načrtovana, kar pomeni, da so se prihoda in vzgoje otroka lotile načrtovano in zavestno. Z vsemi temi temelji lahko otroku nudijo bolj čvrsto vzgojno okolje, prav tako pa lahko v njihovo izobraževanje ali hobije vložijo več denarja.

Otroci starejših mater pogosto debelejši

Do nekoliko drugačnih izsledkov pa so znanstveniki prišli glede mater, ki so rodile v svojih 40ih. Njihovi otroci so statistično gledano bolj nagnjeni k debelosti, saj da naj ne bi imele več energije do aktivnega udejstvovanja s svojimi otroci.