Martinova pojedina je ob kozarcu mošta značilna po pečeni gosi, mlincih ter rdečem zelju. Čeprav to živilo povezujemo večinoma zgolj z martinovim, bi ga morali večkrat vključiti v svojo prehrano, saj premore številne pozitivne učinke na naše zdravje.

Kot je za BBC pojasnila prehranska strokovnjakinja, rdeče zelje vsebuje veliko železa, selena, magnezija ter vitaminov A, E, K. 

Dobro je tako za pljuča kot srce, premaguje vnetja in ščiti pred rakom

Zaradi učinka antioksidantov, rdeče zelje varuje zdravje srca. Surovo rdeče zelje pa varuje pljuča pred virusi in bakterijami. Pri kašlju spodbuja izločanje sluzi.

Čeprav živila, s katerimi bi lahko preprečili raka ni, je rdeče zelje eno izmed tistih živil, ki znižuje tveganje za rakom. Pomaga predvsem pri varovanju pred rakom dojk in debelega črevesja. 

Prav tako rdeče zelje koristi pri boljši prebavi, saj gre za prebiotik, ki ohranja zdravo prebavno floro. Snov, iz katere je zelje sestavljeno pa bakterije spodbuja k tvorjenju verižnih maščobnih kislin, ki so pomembne za dobro fizično kondicijo.