Enogastronomski turizem postaja najhitreje rastoča turistična panoga na svetu. Turisti (tako tuji kot tudi domači) želijo lepote naše dežele na sončni strani Alp doživljati z vsemi svojimi čutili. Jih videti, vonjati in okušati. Raznolike in inovativne jedi, kakovostne sestavine, vrhunska vina in prijazna postrežba so vrline slovenskih restavracij.

Nimamo urejenega kulinaričnega pregleda slovenskih restavracij

Narediti strokoven, neodvisen in vseslovenski izbor najboljših slovenskih restavracij je projekt, ki je pri organizatorji The Slovenija zorel kar nekaj časa. Vedno večja povpraševanja turistov po kulinaričnem pregledu slovenskih restavracij v tujem jeziku in ugotovitev, da takega pregleda nimamo niti v slovenščini, pa so vodila do odločitve, da je to potrebno narediti čim hitreje.

K sodelovanju so povabili nekaj slovenskih strokovnjakov s področja enogastronomije, etnologije in turizma in zgodaj jeseni pričeli s projektom. Izbor je namenjen v prvi vrsti turistom – domačim in tujim. Vsako leto jih v Slovenijo prihaja več (v letu 2015 3,9 milijona, od tega 2,7 milijona tujih). Zbirka izbranih, najboljših restavracij v Sloveniji jim bo v pomoč, ko se bodo odločali, kam se bodo odpravili po kulinarične vtise.

Izbor namenjen praktično vsem

Izbor najboljših restavracij v Sloveniji je namenjen seveda tudi širši slovenski publiki: kolikokrat namreč razmišljate o kakšnem dobrem družinskem kosilu v nedeljo, želite okusiti kaj novega, dobrega, pa v tistem trenutku nimate idej?

Komisijo sestavljajo: Janez Bogataj – doktor etnoloških znanosti in profesor zgodovine umetnosti, Aleš Gačnik – etnolog in sociolog kulture, Mira Šemič – vinska poznavalka, gurmanka in svetovna popotnica, Helena Cvikl – direktorica Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor ter Yuri Barron – odgovorni urednik slovenskih edicij turističnih vodičev In Your Pocket ter urednik in glavni avtor knjige The Slovenia Book – Top 100 destinations.

Glasovanje bo potekalo v treh nivojih – listo najboljših, ki jo je pripravila strokovna komisija (prvi nivo) bomo predali v glasovanje Chefs&Foodies Akademiji (drugi nivo) in nazadnje širši slovenski javnosti (tretji nivo). Seznam komisije bo predan v glasovanje Akademiji kuharskih chefov in “foodijev”, katero sestavljajo chefi nominiranih restavracij, ostali gostinci, kulinarični kritiki, strokovnjaki, bloggerji, redni obiskovalci restavracij …

Nabor restavracij bo objavljen na več mestih

Iz prejetega seznama bo vsak član Akademije izbral do 5 restavracij za vsako regijo, oz. do 10 za Ljubljano z osrednjo Slovenijo. Tako bomo dobili izbor najboljših 30 restavracij. Nabor najboljših restavracij bo objavljen na spletni strani, mapi Foodies in v knjigi. Zmagovalci in tisti, ki bodo uvrsčeni med TOP 5 oz. 10 (LJ) bodo predstavljeni obširneje, vse ostale restavracije, ki jih je strokovna komisija predala v glasovanje Chefs&Foodies Akademiji in ljudstvu, pa bodo pridobile oznako “priporočene”. Na ta način bodo restavracije dobile možnost, da si povečajo obisk, trudijo na izboljšavah ter počasi napredujejo na vrh lestvice, turisti pa širok nabor okusov, za vsako priložnost in za vsak žep.

Glasovanje Chefs&Foodies Akademije bo potekalo od 9. januarja 2017 pa do 24. februarja 2017.

Mariborske restavracije, ki so na seznamu za najboljše restavracije v Sloveniji: Gostilna Pri Lešniku Dupleška cesta 49, Pri Florjanu Grajski trg 6, Restavracija Habakuk Pohorska ulica 59, Restavracija Mak Osojnikova 20, Restavracija Sedem Cafova 7, Rožmarin Gosposka ulica 8.

Več si lahko ogledate na spletni strani The Slovenia, na tej povezavi.