V nižinah poteka glavna sezona cvetnega prahu breze, obremenitev v toplem vremenu je visoka.

Kot so sporočili iz Agencije za okolje in prostor trenutno, v nižinah, poteka glavna sezona cvetnega prahu breze, kar pomeni visoko obremenitev, sploh v času toplega vremena. Prav tako zrak bremeni cvetenje gabra, in sicer z alergeni, ki so zelo sorodni brezi.

Trenutno je zrak obremenjen tudi z drugimi alergeni, a jesen, topol, vrba in javor v našem delu ne povzročajo visokih obremenitev, gre za nizke do srednje visoke obremenitve, ko je v zraku arlergen cvetnega prahu določene vrste drevesa ali rastline.

Cvetni prah breze ima visoko potentne alergene, preobčutljivim posameznikom priporočamo izvajanje ustreznih preventivnih ukrepov in upoštevanje navodil zdravnika.

Alergije vedno bolj pogoste

V dandanašnjem svetu so alergijske bolezni pogoste oz. vse pogostejše in razširjene. Nekaterim osebam se le-te razvijejo v otroštvu, drugim v času pubertete, seveda pa se lahko pojavijo šele v kasnejšem obdobju. “V Evropi ima približno četrtina ljudi težave z alergijskim rinitisom, ki mu pravimo tudi seneni nahod,” sporočajo iz Javnega zdravstvenega zavoda Mariborske lekarne Maribor.

Pri alergiji gre za vnetje obnosnih votlin in nosne sluznice, pri čemer gre za kronično bolezen dihal, ki traja vse dokler smo izpostavljeni cvetnemu prahu.

Seneni nahod ali alergije posameznikom lahko zelo otežujejo življenje, zato je potrebno, da se upoštevajo nekateri nasveti, ki nam lahko spomladanske mesece, ki so polni sonca in sprehodov naravi, nekoliko olajšajo.

– v mestih stanovanj ne zračimo proti večeru, v vaseh pa ne med peto in deseto dopoldan
– na sprehode ne hodimo v sončnem, suhem in vetrovnem vremenu, ter v večernih urah
– na sprehod se odpravimo po dežju,saj je takrat vsebnost alergenov najnižja, dež jih spere
– med gibanjem v naravi nosimo očala in tako na nek način zaščitimo oči
– perilo sušimo v notranjih prostorih
– oblačil, ki smo nosili na sprehodu si ne slačimo v spalnici
– pogostejše umivaje las zaradi večje vsebnosti alergenov na laseh

Predvsem pa je pomembno, da posameznik loči med alergijo in prehladom, saj prehlad povzrožajo virusi, ki v roku 10 dni izzveni, medtem ko alergija traja dlje časa.