19°C

Tudi v Sloveniji ljudje z imeni mesecev, največ Julijev rojenih prav julija

11.07.2018 ob 16:23
Prebivalci Slovenije imamo skoraj 55.000 različnih imen, med katerimi je nekaj tudi takih, ki so enaka imenom nekaterih mesecev. Takšna imena so denimo April, Maj, Julij in Avgust, navaja državni statistični urad. Ime Julij, ki ni pogosto moško ime, ima 206 moških.

Juliji v Sloveniji so v povprečju stari skoraj 51 let. Največ jih je bilo rojenih v 40. letih prejšnjega stoletja, v času samostojne Slovenije pa četrtina vseh. Največ oz. 12 odstotkov vseh s tem imenom je bilo res rojenih v juliju, vendar pa ne veliko manj tudi v januarju in marcu,

Podobno velja za žensko različico tega imena Julija. V Sloveniji živi 2999 prebivalk s tem imenom. Posebno modno je ime postalo po letu 2000. Od leta 2011 je bilo celo osmo največkrat dodeljeno dekliško ime. Povprečna starost prebivalk z imenom Julija je tako 15 let. Največ oz. 13 odstotkov jih je bilo rojenih v mesecu juliju. Približno tolikšen je tudi odstotek prebivalk z imenom Julia, ki so se rodile v juliju.

Včasih se je pri izbiri imena upošteval cerkveni koledar

Avgust je moško ime starejših generacij, v Sloveniji jih živi 852 in so v povprečju stari skoraj 65 let. V avgustu se je rodilo 28 odstotkov Avgustov in 26 odstotkov Augustov, kar je veliko več, kot se jih je rodilo v preostalih mesecih. Prebivalk z imenom Avgusta je 56, po letu 1981 pa se to ime ni več pojavilo.

V preteklosti se je pri izbiri imena novorojenca zelo pogosto upošteval cerkveni koledar. Otrok je dobil ime svetnika, ki je godoval na dan njegovega rojstva ali vsaj zelo blizu temu datumu. Od konca 60. let prejšnjega stoletja pa se je tak način izbire imena čedalje bolj opuščal. Upoštevanje cerkvenega koledarja pri izbiri imena je vplivala tudi na število različnih imen, ki so bila v uporabi. Seznam je bil precej krajši kot danes. V preteklosti je bilo torej z istim imenom poimenovanih veliko več prebivalcev, kot jih je danes.

Novorojenčke poimenovali po znanih svetnikih

Za nekatera imena iz cerkvenega koledarja, ki so jih v preteklosti pogosto dajali otrokom, je opazna povezava z mesecem, v katerem goduje svetnik z izbranim imenom. Od prebivalcev z imeni, ki se pojavijo po več kot 1000-krat, je bil v juniju rojen vsak četrti Alojz ali Alojzij, saj najbolj znani svetnik s tem imenom goduje 21. junija. V juliju pa je rojena vsaka četrta Ana ali Anica, saj sv. Ana goduje 26. julija.

Ime Ana pa hkrati sodi v skupino zimzelenih, vedno modernih imen. Ime Ana je drugo najpogostejše žensko ime, ki so ga dobivale in ga dobivajo novorojene deklice v vseh obdobjih in ki je priljubljeno tudi v sodobnem času. To ime se med deklicami, rojenimi po letu 1981, uvršča med prvih deset najbolj priljubljenih, v obdobju med letoma 1991 in 2010 pa je bilo celo četrto največkrat izbrano ime. Od prebivalk z imenom Ana, rojenih do konca 60. let prejšnjega stoletja, je bila vsaka tretja rojena v mesecu juliju, od tistih, ki so se rodile po letu 1970, pa vsaka deveta.

Tudi največ prebivalcev z imenom Jakob je bilo rojenih v juliju, saj sv. Jakob goduje 25. julija, največ Jernejev pa v avgustu, saj je god sv. Jerneja 24. avgust.

Morda vas zanima tudi?

Top tedna

Ganljiva izpoved: "Ko bo zmanjkalo denarja za hrano mojih deklic, ju pošljite pred vrata"

Medtem ko se stranke ne morejo dogovoriti o razdelitvi stolčkov, nimajo nekateri otroci kaj za pod ...

S 1. septembrom bodo trgovine zaprte na vse praznike

Sindikat delavcev trgovine Slovenije in Svet gorenjskih sindikatov ter Trgovinska zbornica Slovenije...

Tako nenavadna vprašanja ljudje vpisujejo v Google

Zakaj se moj oče oblači v obleke? Kakšna je razlika med svinjo in svinjino? Kaj je prav - Irak al...

Najbolj brano

S prevozi želel v Ljubljano, na železniški pa so ga pričakali policisti

V Ljubljani ga je čakal sestanek, namesto tega je imel opraviti s policisti.

FOTO in VIDEO: Ribičijo je zajel požar, več gasilcev na delu

V poznih večernih urah so ognjeni zublji zajeli Ribičijo.

FOTO: To je ostalo od znanega mariborskega lokala

Po dosedanjih informacijah je škode za okoli pol milijona evrov.

Zadnje novice

Razplet zgodbe dveh deklic, ki je zaokrožila po spletu: "Dva para otroških oči sijeta s posebnim žarom"

Poročali smo o zapisu Mariborčanke, ki je ganil Slovenijo.

V Mariboru štipendije za nadarjene dijake in študente

Od današnje dne sta na spletni strani MO Maribor objavljena dva razpisa za štipendiranje dijakov i...

Nepremičnine nekdanjega MTT Tekstila v Mariboru še vedno brez kupca

Nov poskus prodaje nepremičnin nekdanjega mariborskega tekstilnega podjetja MTT Tekstil v Melju n...