Pohorski lonec

Sestavine:

-15 dkg gob

-15 dkg kuhanega ješprenja

-15 dkg svinjskega mesa

-15 dkg telečjega mesa

-15 dkg divjačinskega mesa

-20 dkg krompirja

-1 velika čebula

-10 dkg slanine

4 stroki česna

-začimbe: sol, poper, lovorov list, šetraj, majaron

-žlica ali dve vina ali balzamičnega kisa maščoba

Postopek:

Ješprenj po običajnem postopku skuhamo. Gobe, krompir in meso narežemo na kocke, čebulo in česen drobno nasekljamo, slanino pa narežemo na tanke rezine. Čebulo in slanino na maščobi prepražimo, dodamo divjačinsko meso, po 10 minutah pa še svinjsko in telečje meso ter gobe. Pražimo, da tekočina izpari, dodamo česen in zalijemo z juho ali vročo vodo. Dodamo začimbe in po okusu še vino oz. balzamični kis. Ko je meso že skoraj kuhano, dodamo še krompir in ješprenj. Recept je povzet po portalu kulinarika.net in si ga lahko v celoti ogledate TUKAJ.

Pohorska omleta

Ustvaril jo je Franc Pogačar, kuhar Poštarskega doma na Mariborskem Pohorju, leta 1952. V tisti ta pravi, so samo brusnice, a vse pogosteje lahko kupite takšno, v kateri je več vrst sadja.

Sestavine:

-3 jajca

-3 žlice sladkorja

-3 žlice moke

-3 žlice brusnične marmelade

-250 ml sladke smetane

-sladkor v prahu za posip

Postopek:

Izbrali smo recept na marmelina.si, ki si ga lahko ogledate TUKAJ. Najprej segrejte pečico na 220 stopinj. Uporabite okrogli pekač za torte in ga obložite s peko papirjem. Nato ločite jajca in beljak stepite v sneg, rumenjake pa penasto stepite s sladkorjem. V rumenjake dodajte dve žlici beljakov in vanje presejte moko. Dobro zmešajte. Dodajte preostale beljake in previdno umešajte (najbolje ročno). Po tem maso vlijte v pekač in ga pecite 12 minut. Nato odstranite obod, jo premažite z marmelado in dodajte smetano ter sadje.

Pohorska gibanica

Sestavine:

Za testo
-500 g gladke moke
-20 g kvasa
-3 žlice sladkorja
-50 g masla
-2 rumenjaka
-3,5 dl mlačnega mleka
-1 čajna žlička soli
Za nadev
-600 g skute
-400 g kisle smetane
-4 jajca
-150 g sladkorja
– vaniljev sladkor
Preliv
-300 g kisle smetane
-1 jajce
-maslo za namastitev pekača

Postopek:
Recept smo poiskali v kulinarični knjižnici. Različne oblike gibanice srečamo pravzaprav v vseh slovenskih lokalnih kuhinjah. Na Pohorju jo pripravljajo iz obogatenega kvašenega testa in doma pripravljene skute. Za sezonsko pestrost poskrbijo dodatki, ki jih lahko priložnostno posujemo po skuti, kot so suhe hruške, orehi, jabolka, gozdni sadeži ali pehtran. Iz sestavin za testo zamesimo kvašeno testo, ki ga pustimo vzhajati pol ure.

V posodi premešamo sestavine za nadev. Vzhajano testo razvaljamo na velikost, ki je nekoliko večja od pekača, in nadevamo
z nadevom. Robove zavihamo preko nadeva in gibanico prelijemo s prelivom. Gibanico pol ure pečemo v pečici, ogreti na 200 °C. Nekoliko jo ohladimo in pred postrežbo posujemo s sladkorjem v prahu.