Obstaja več indikatorjev, da ste nadpovprečno inteligentni. A nekateri niso tako očitni. 

Obstaja več indikatorjev, da ste nadpovprečno inteligentni. A nekateri niso tako očitni.

1. Ljubezen do mačk

Če obožujete mačke, obstaja večja verjetnost, da ste nadpovprečno inteligentni. Tako vsaj ugotavljajo strokovnjaki iz Fakultete Carrol v Wisconsinu.

2. Ste študirali matematiko ali fiziko?

Strokovnjakinje družboslovnih področij so tokrat ostale pred zaprtimi vrati. Dr. Jonathan Wai iz ameriške Univerze Duke je v svojih raziskavah odkril povezavo med posebnimi kognitivnimi sposobnostmi ter določenimi študijskimi predmeti. Na vrhu seznama sta prav matematika in fizika.

3. Ste visoki?

Če ste nadpovprečno visoka (povprečna višina žensk je 164 centimetrov), potem ste menda bolj inteligentna. Tako vsaj trdijo učenjaki z Univerze Princeton.

4. Obožuješ računalniške igrice?

Dolgo obdobje je bila ljubezen do računalniških iger smatrana za nekaj slabega. Vse do sedaj. Ameriški znanstveniki iz Univerze Columbia namreč ugotavljajo, da nas igranje iger dela še bolj inteligentne. Kdor je že v osnovni šoli igral računalniške igre, bi naj razvil kar dvokratne intelektualne sposobnosti. Optimalna časovnica igranja je sicer ena ura na dan.

5. Ste se branja naučili precej zgodaj v otroštvu?

Učenjaki Univerze Edinburgh & Kink’s College of London so testirali 2000 dvojčkov. Rezultati so presenetljivo pokazali, da je tisti izmed dvojčkov, ki je znal prej brati, tudi bolj inteligenten.

6. Ste odrasli s svojim očetom?

Raziskava kanadske univerze Concordia je nakazala na pomembno vlogo očeta v otrokovem življenju. Če oče in otrok v zgodnjem otroštvu živita v istem gospodinjstvu, potem je otrok načeloma bolj inteligenten in ima manj vedenjskih motenj. Prav tako lažje prenašajo lastne strahove.

7. Ste duhoviti?

Znanstveniki Univerze v Mehiki si pri 400 študentih opravili teste inteligence, zatem pa so jih prosili, naj napišejo duhovit tekst ali strip. Tisti, ki so se izkazali za najbolj inteligentne, so bili pri svojih idejah tudi najbolj duhoviti.