Če ste med nesrečneži z večno hladnimi rokami, ki komaj čakate, da pride poletje in se vam ne bo treba greti nad štedilnikom in ob partnerju, potem bi bilo dobro vedeti, kaj so sprožilci takšnega stanja.

Se tudi vi spopadate z večno hladnimi rokami, tudi ko se že nekaj časa nahajate v toplem prostoru? Razlogov je lahko več in me njimi ni nizkih temperatur zraka.

1. Imate nezdrav način življenja

Če kadite kot izpuh tovornjaka, telovadite enkrat na “nikolovo” nedeljo, se preveč predajate omamam alkohola in spite veliko premalo, lahko vaše zdravje precej trpi. Če dodamo še stres, je recept za slabo cirkulacijo dodelan do potankosti. Ste vedeli, da lahko le ena cigareta znatno zoži krvne žile za več kot eno uro?

2. Primanjkuje vam železa

Ste konstantno utrujeni in se soočate s sindromom nemirnih nog? Imate obenem še neprestane probleme s koncentracijo? Najverjetneje vam primanjkuje železa, kar pa lahko privede tudi do hladnih rok. Če našemu telesu primanjkuje železa, potem bo naše telo ta primanjkljaj skušalo nadoknaditi, slednje pa prinese do hladnih okončin.

3. Redno uživate predpisana zdravila

Redno jemanje predpisanih zdravil “betablokatorjev”, ki vplivajo na znižanje krvega pritiska, lahko hkrati vplivaju tudi na ožanje žil v rokah, kar privede do hladnih rok. Podobno lahko vplivajo tudi nekatera zdravila proti migreni.

4. Trpite za nizkim pritiskom

Če trpite za (pre)nizkim pritiskom, potem kri ne kroži kot bi morala. Pot od dlani do srca je precej dolga, zato dlani ob sne prejmejo dovolj krvi. Znaki nizkega pritiska so pomanjkanje energije, omotičnost, zaspanost, razdraženost. Bolj kot kava pa proti nizkemu pritisku pomaga šport.

5. Problem je lahko v vaši ščitnici

Tisti, ki imajo probleme z normalnih delovanjem ščitnice oziroma trpijo za hipotierozo, so pogosto bolj zmrzljivi. Če namreč ščitnica deluje oslabljeno, se upočasni tudi metabolizem, slednje pa vodi do neprestano hladnih rok.

6. Raynaudov sindrom

Slednji je posledica pretirane odzivnosti drobnega ožilja na mraz, žile se posledično skrčijo. Gre pravzaprav za posamezne epizode, ki lahko trajajo od nekaj minut do ene ure. V tem času prsti na rokah in nogah ter uhlji otrpnejo in postanejo hladni. Gre za preobčutljivost na mraz, ki mu lahko botrujejo tudi druge skrite bolezni, kot je multipla skleroza, nevrološke spremembe.