Slovenka Barbara Sorčič, mlada oblikovalka in snovalka podjetja Swimsor, je pred časom pričela z izdelovanjem trajnostnih kopalk iz materiala econyl. Gre za material, ki ni v breme okolju, prav tako pa v njenem podjetju veljajo visoki etični standardi, kakršnih ni moč najti v svetu “hitre mode”.

Slovenka Barbara Sorčič, mlada oblikovalka in snovalka podjetja Swimsor, je pred časom pričela z izdelovanjem trajnostnih kopalk iz materiala econyl. Kopalke so v glavnem izdelane kar iz ribiških mrež pa tudi industrijske plastike in odpadne tkanine in jih je mogoče neskončnokrat vnovič reciklirati, poročajo za Siol.

Do ideje prišla po ogledu dokumentarca

Navdih zanje je dobila po ogledu dokumentarnega filma Prava Cena (The True Cost), kjer so razložili, da to, kaj pravzaprav kupujemo, ni izdelano iz trajnostnih materialov in ne v etičnih okvirih. Delavci so pogosto izkoriščani in večurne delavnike opravljajo za mizerno plačilo. Mlada oblikovalka se je takrat odločila, da t. i. hitre mode več ne bo podpirala.

“Prisegla sem si, da bom ustvarila nekaj, kar bo najvišje možne kakovosti, dobro za planet in da ne bo na račun trpljenja ljudi in živali. Nekaj, kar lahko s ponosom nosiš,” je dejala za Siol.

Material z izrednimi lastnostmi

Ker je ugotovila, da je dobre kopalke, izdelane iz trajnostnih materialov, ki obenem še ustrezale etičnim standardom, skoraj nemogoče dobiti, se je odločila, da jih bo pričela oblikovati sama. Njene kopalke so obenem proizvedene v Sloveniji.

Material econyl se je izkazal za zelo hvaležnega, saj je dvakrat bolj odporen proti zunanjim vplivom, kot je sonce, morje ali sončna krema. Sam material ima integrirano UV zaščito s faktorje 50+. Njene kopalke prav tako ne obremenjujejo okolja.

V podjetju veljajo visoki etični standardi

Vsako leto se v morje zavrže 640 tisoč ton ribiških mrež in če se izgubljene ali odvržene mreže ne poberejo, lahko ostanejo v vodi več kot 600 let, zato ogrožajo morski ekosistem, škodijo koralnim grebenom, onesnažujejo naše plaže in vplivajo na lokalno turistično industrijo,” je še zapisala.

Delavci njenega podjetja so za svoje delo pošteno plačani, poskrbljeno je tudi za dobre odnose in delovne pogoje. Tako je mlada oblikovalka sama ustvarila protiutež ne le neetičnemu poslovanju, pač pa ustvarila kos oblačila, ki ni v breme okolju.