Če vam na dopustu v tujini na ulici ponujajo poslikavo kože s črno kano, se jim raje na široko ognite.

Zelo pogosto na naših vsakoletnih dopustih ob sprehodu skozi mesto opazimo številne umetnike, ki na telo s posebno barvo naslikajo takšne in drugačne umetnine. Čeprav nas želijo prepričati, da so barve povsem naravne, šlo naj bi za nedolžno kano, s katero si indijske ženske barvajo lase, pa temu pogosto ni tako. Posebno pazljivi moramo biti, ko gre za tako imenovano črno kano, saj gre za barvo, ki vsebuje visoke koncentracije nevarne kemikalije.

Nevarna kemikalija tudi v barvah za lase

Barva, s katero naslikajo kožo, namreč pogosto vsebuje kemikalijo Paraphenylenediamine. Gre za kemikalijo, ki se prelevi v barvo ob prisotnosti kisika in je prisotna v navadni barvi za lase, toda v dosti nižjih koncentracijah. Glede na študijo znanstvenega članka, objavljenega v The Journal of Research in Medical Sciences iz leta 2012, lahko omenjena kemikalija povzroči resne zaplete, kot je rabdomilioza (razpad in  razkroj skeletne mišičnine), ledvično ali respiratorno odpoved ali engionevrotični edem (oteklina na koži, ki jo povzroča alergijska reakcija).

Lahko povzroči tudi zelo bolečo kemično opeklino, ob kateri se dvigne in nateče povrhnjica kože, kjer je prišlo do stika s kemikalijo.