Bližajoči se prazniki vabijo k temu, da že sedaj izdelate načrt, kam se boste letos podali s svojimi najdražjimi. Od bresterniške pravljične dežele do Božička na jasi ob Ljubljani, obmorskih pravljičnih bitij ter mozirske Božične bajke – izbira je povsem vaša. Katero destinacijo pa bi predlagali vi?

Že domače mesto in njegova okolica ponujata čarobna doživetja. V programu mariborskega Čarobnega decembra najdejo nekaj zase malo starejši, za najmlajše pa v decembrskem času poskrbi Vilinsko mesto, kjer boste našli vse od pravljičnih uric do Vilinskega odra ter umetniških dogodkov.

Od bresterniških lučk do praznično okrašenega živalskega vrta

Le nekaj minut od prazničnih stojnic mariborskega mestnega jedra se nahaja pravljična dežela, ki so jo ustvarili krajani Bresternice in Gaja ter se nahaja pred Krajevno skupnostjo Bresternica-Gaj. Okrašena dežela pripoveduje zgodbo »Kako se je rodilo Upanje?«, svoj delček pravljičnosti pa so prispevala različna društva in skupine krajevne skupnosti.

Ruške Svetlice. Foto: Laura Šoštarić

Ta vikend se na posestvu SikaluZOO odpira Lučkolandija, v kateri se boste lahko sprehodili med božičnimi jaslicami z živimi živalmi, spoznali tamkajšnje živalske prebivalce ter si ogledali okrasitev v obliki angelčkov, jelenčkov, vlakca, snežink … Živalski vrt SikaluZOO najdete v naselju Boračeva blizu Radencev. Svetlo je tudi v Rušah, kjer občino razsvetljujejo Svetlice, ki povezujejo celoten praznični program z različnimi prireditvami Javnega zavoda CEZAM in Občine Ruše.

Tudi Gornja Radgona bo med 16. in 18. decembrom zaživela kot Pravljično mesto, polno otroških prireditev, ustvarjanja in obiskov čarobnih bitij – najmlajše bo obiskal celo Božiček.

Jelenčkov ZIP-line, jaslice v ledu ter pisma Božičku na Bledu

Na drugem koncu Slovenije gozdovi blizu Bohinjskega jezera skrivajo Božičkovo deželo z mnogimi pravljičnimi junaki. V Božičkovi koči se lahko ogrejete s toplim čajem ali prisluhnete prazničnim zgodbam, dežela pa ponuja še jelenčkov spust z ZIP-lineom, tobogan v Polhov rovček ter različne spretnostne naloge kot so posebna potka, pajkova mreža, slepi ribolov … Najde se tudi ustvarjalni kotiček, najbolj pogumni pa se lahko s snežnimi tubami spustijo po pobočju. Zamudniki bodo lahko v Božičkovi deželi našli tudi nabiralnik, kamor bodo dobremu možu lahko odvrgli pisemce. Ker je Božičkova dežela zelo priljubljena zimska izletniška točka, organizatorji priporočajo rezervacijo.

Le malo proč, v Mojstrani, pa vas v ledu, z derezami ter pravo alpsko opremo čakajo žive jaslice, ki posebej za vas odigrajo prizore božičnega večera. Do ledenega prizorišča pa se morate najprej sprehoditi skozi kraljestvo snežne kraljice, ki je polno raznolikih skulptur.

Od tod vas nekaj vožnje loči še do zimske pravljice na Jezerski promenadi na Bledu. Sprehodite se lahko skozi zimsko vas, okrepčate z gorenjskimi specialitetami, opravite še zadnje božične nakupe, ali pa na prav posebnem poštnem uradu dobrim možem odpošljete pismo. Med vikendu bodo najmlajše na Bledu obiskali še pravljični junaki Dežele ljudskih pravljic Bled, vsa družina pa si lahko ogleda še jaslice v naravni velikosti ter velikansko naravno novoletno smreko.

Na kuhano vino v Izolo, po pravljično fotografijo v Celje

Če vas tudi v hladnejših dneh vleče na obalo, Izola ponuja kar 50 prireditvenih dni, v katerih se bodo zvrstile animacije, predstave, koncerti  … Tudi drsalo se bo lahko, obiskovalce vseh starosti namreč vabi Ledeni otok v Parku Pietro Coppo.

Na poti domov se lahko ustavite še v prazničnem Celju, kjer bodo od 13. decembra dalje pravljične vile pripravile pravljično deželo z okrašenim mestnim jedrom ter božičnimi stojnicami, mesto pa bosta obiskala tudi Božiček in dedek Mraz. Vabljivi so tudi foto kotički, ki lahko poskrbijo za letošnje božične voščilnice.

Sikaluzoo, foto: Facebook/Sikaluzoo

1 500 000 lučk Mozirskega gaja

Morda se pred tem sprehodite še skozi Božićno bajko Slovenije v Mozirskem gaju, parku z vrtovi, različnimi zgradbami, drevesi ter mostovi, ki se v prazničnih dneh ovije v kar 1 500 000 božičnih lučk. Videti pa ne bo mogoče le praznične okrasitve, saj bodo najmlajše sprejeli medvedki, pingvini, sam Božiček, ki vas bo pričakal v začaranem vrtu, snežna kraljica in druga pravljična bitja, za starejše pa se bo našel tudi kak kozarec kuhanega vina.

Skriti biseri božične prestolnice

Na praznični izlet se lahko podate tudi v slovensko prestolnico, ki slovi kot ena izmed priljubljenih božičnih destinacij, lahko pa zavijete na ljubljansko obrobje, v vas Vinje in na božičkovi jasi (Božiček na jasi) sredi čarobnega gozdička preberete božičkovo pismo, poiščete njegovo postojanko ter nahranite jelenčke, ki dobremu možu pomagajo prinašati darila. Čarobno pa se preplete s slovenskim, saj v vasi Vinje Božiček svoje sani parkira kar pod kozolec.