Pogovarjali smo se z mladim mariborskim modnim oblikovalcem Davidom Hojnikom, ki se z ustvarjanjem krasnih kreacij ukvarja že skoraj 6 let.

Foto: DH fashion Facebook

David Hojnik je mlad kreativec, ki je ljubezen do mode in oblačil našel že zelo zgodaj, v osnovni šoli. Kljub temu, da je svojo izobraževalno pot nato nadaljeval na gimnaziji, je po koncu II. gimnazije začutil, da je čas, da se v modno industrijo vplete tudi sam ter pokaže česar je zmožen. Sedaj pa že vrsto let že uspešno ustvarja pod znamko DH fashion.

Kot plesalca me je poleg samega plesa vedno zanimala tudi kostumografija, vendar temu nikoli nisem pripisoval velikega pomena. Sicer sem imel ambicije po vpisu na šolo za design, vendar je nekako pretehtala II. gimnazija. Moda in oblačila so tako ostala moja strast ampak le v smeri osebne uporabe. Šele po končani srednji šoli pa sem začutil, da bi se lahko bolj vpel v samo modno industrijo in morda postal del nje tudi sam,” je povedal Hojnik. 

Glede na to v kakšnem času živimo, je bilo verjetno veliko ljudi, ki v tvoje sanje niso verjeli. Kako si takrat verjel vase in v načrt, ki ga sedaj tako uspešno uresničuješ? 

“Čisto iskreno sem na samem začetku tudi sam bil eden izmed tistih, ki niso verjeli. V času gospodarske krize sem se lotil posla, ki niti pred tem ni imel velikega potenciala in možnosti za uspeh, zaslužek. Samo strast, velika želja, delavnost in trma so me pripeljali do točke kjer sem zdaj. V času, ko je šlo večini navzdol, sem jaz, sicer z ogromno dela in garanja, dokazoval prav nasprotno. Nekako sem začel verjeti, da smo prav vsi lahko sprememba v svetu oz. za začetek vsaj v svoji okolici. Samo kombinacija vseh dejavnikov je lahko recept za dolgoročen uspeh, samo ideje in kreativnost niso nikoli dovolj same po sebi.”

 

Kreacija Davida Hojnika za aktualno mariborsko vinsko kraljico Ano Protner

Nikoli se nisi odločil za formalno izobrazbo modnega oblikovalca, te je to pri delu kdaj oviralo? 

Največjo oviro sem si pravzaprav postavil sam, saj sem prav zaradi tega na začetku bil najbolj skeptičen in nesamozavesten. Šele po motivaciji okolice, da za inovativne ideje ne potrebuješ šole (kljub temu, da lahko šola precej olajša začetek na tej poti), ampak glavo in srce, sem ugotovil, da tudi jaz lahko postanem del modnega sveta. Mi je bilo pa takoj jasno, da vsega ne bom zmogel sam, zato sem moral zelo hitro najti ekipo, ki ji bom zaupal in bo lahko uresničevala moje ideje, poleg tega pa sem se moral tudi sam hitro učiti. Česar se ostali oblikovalci naučijo v večih letih šolanja, sem se moral sam priučiti takoj, iz prakse. Se pa je že zgodilo, da mi zdaj kdo prav to ‘očita’, kot neke vrste prednost pri ustvarjanju.

 

Je še kdo tako veselo skočil v sončno nedeljo?Amaya je, v DH fashion stylingu 💚✨

Gepostet von DH fashion am Sonntag, 22. April 2018

Koliko let že kreiraš? Kako si postal takšno ime v modnem svetu? Imajo veliko pri tem tudi ljudje s katerimi se obkrožaš?


Ustvarjam že skoraj 6 let, občutem pa imam, da to delam že celo večnost. Toliko vsega se je dogajalo v tem času, toliko projektov in ekspresnih vzponov, da včasih niti sam nisem čisto točno sledil in dojemal. Sliši se sanjsko ampak včasih imam občutek, da je vse šlo prehitro. Težko bi rekel po kakšnem receptu prideš na to stopnjo, kjer sem danes. V nasprotju s kakšnimi kuharskimi recepti, je pri meni je vse šlo ‘po občutku’. Balansiranje in krmarjenje med eno in drugo začimbo. Med estetiko, kreativnimi idejami in umetniško svobodo na eni strani ter uskajevanje s poslovnim načrtom, trženjem, kreiranjem znamke in prepoznavnega stila na drugi. Nikoli se nisem razdajal ali želel tržiti svojega imena ter postati instant zvezda, želel sem, da moje delo govori samo zase in mislim, da sem si prav zaradi tega prislužil spoštovanje in zaupanje v znamko DH FASHION…

Verjamem pa, da je k prepoznavnosti pripomoglo tudi moje delo za Majo Keuc in Dorotejo Premužič na samem začetku. Osebno prijateljstvo je vodilo tudi do naših sodelovanj, ki trajajo še danes in sta eni izmed mojih največjih podpornic že od samega začetka, za kar sem seveda hvaležen še danes.

 

Čudovita Ilka Stuhec na podelitvi prestižnih Bloudkovih priznanj – najvišjih državnih priznanj za dosežke na področju…

Gepostet von DH fashion am Montag, 19. Februar 2018

S kom najraje sodeluješ?

Najraje delam za stranke, ki jih s svojim delom osrečim in jih spremljam na njihovih najpomembnejših življenjskih poteh. Ne glede na to, ali je zvezda iz televizije ali maturantka iz sosednje šole, če nosi kreacijo na velikem evrovizijskem odru ali na svoj poročni dan. Ko vidiš iskrice v očeh in nasmeh do ušes, veš da si naredil dobro delo. So ljudje, ki jim moda in stil veliko pomenita v vsakdanjem življenju in so ljudje, ki temu pripišejo pomen le zaradi pomembnosti nekega dogodka, ampak v vsakem izmed teh lahko najdem izziv in pravo pot do uresničitve njihovih želja.”

 

Pred kratkim si sodeloval tudi s skupino  Čuki, kako je prišlo do tega sodelovanja?

Očitno dober glas seže v deveto vas in tako mi je zazvonil telefon s Čuki na liniji. Tudi sam presenečen ampak sem izziv z veseljem sprejel in jih uredil za njihovo 30. obletnico delovanja v Cankarjevem domu. Sicer velik projekt je bilo treba realizirati v zelo kratkem času, vendar nam je uspelo in z rezultatom so bili zelo zadovoljni. Še en dokaz več, da je prav vsaka stranka pomembna, njeno priporočilo naprej, pa še bolj.

 

Ko tako razmišljaš, s kom bi najraje še sodeloval v prihodnosti? 

Moram priznati, da se mi je kar precej tihih želja že uresničilo, kljub temu, da jih nikoli nisem izrekel na glas. Nekako je vesolje zmeraj poskrbelo, da mi pripelje prave ljudi, ob pravem času. Tujina pa zaenkrat še ostaja na mojem ‘to-do’ seznamu, ki se ga bom lotil, ko bom pripravljen za to. Česar se lotim, se lotim 100%, zato grem zmeraj korak za korakom, le mogoče kdaj kje preskočim kakšno oviro in/ali stopničko.” 

 

V zadnjem času si se poizkusil tudi v notranjem oblikovanju pri projektu praznične Niagare, je to nekaj v čemer se morda v prihodnje tudi vidiš?

“Tudi interier me je od nekdaj zanimal, v bistvu vse kar je povezano z estetiko in umetnostostjo, vendar sem se v tej smeri poslužil le kakšnih manjših domačih projektov. Zadnje čase pa vse pogosteje nastopam tudi v tej vlogi in moram priznati, da mi je zelo všeč, od domačnih dnevnih sob, do posebnih hodnikov ali pisarn, z veseljem spoznam stil posameznika in/ali mu ga poskušam ustvariti tudi skozi ambient. Tako me je letos k sodelovanju povabila tudi Niagara in sem za njih zasnoval praznično okrasitev in preureditev zimske terase v ogromno dnevno sobo s kaminom, polno topline in premišljeno izbrane dekoracije za presek med domačnostjo, naravo in trendi božičnim vzdušjem. Mogoče pa kdaj v prihodnosti naredim korak naprej tudi v tej smeri.” 

 

Že snuješ načrte za prihodnost? Nekaj velikega se iz tvoje strani pripravlja že februarja? 

Načrtov in idej imam sicer ogromno, ampak trenutno je prvi na seznamu prav gotovo projekt ‘INVIDIA by DH FASHION’. Gre za gala modni dogodek, ki se bo zgodil 22. 2. 2019, v Slovenskem narodnem gledališču Maribor. Zaenkrat sicer še ne smem izdati prav veliko, lahko pa potrdim, da gre za naš največji samostojni dogodek do sedaj in zagotovim, da se gostom obeta pravi modno-glasbeni spektakel z ogromno nastopajočimi na najimenitnejši lokaciji, ki jih Maribor premore. To bo naša 5. modna revija, ki jo ustvarjamo v Mariboru in vesel sem, da moje modno udejstvovanje in ustvarjanje vedno bolj sprejema tudi samo mesto Maribor.” 

Ponosni in počaščeni, da bomo svoj prihajajoči veliki modni spektakel predstavili prav v domu kulture in umetnosti SNG…

Gepostet von DH fashion am Sonntag, 23. Dezember 2018