Ko se temperature spustijo, radi zamenjamo svojo garderobo in se odenemo v tople puloverje, plašče, šale in toplo obutev. Kaj pa naši živalski prijatelji? Kako jih pripraviti na hladne dni?

Razumevanje potreb svojih hišnih ljubljenčkov

V hladnih dneh je še večjega pomena, da dobro razumemo potrebe naših hišnih ljubljenčkov. Vsaka vrsta živali ima namreč svoje posebne potrebe, ki so odvisne tudi od njihove velikosti, starosti, zdravja in pa seveda »individualnega karakterja« vaše domače živali.

Predvsem psom lahko hladnejši dnevi povzročijo precej nelagodja, še posebej, če gre za majhne pasme ali kratkodlake pse. Posebno pozornost v mrzlih dneh potrebujejo tudi mačke, hrčki, kunci in vse manjše živali, pomembno pa je imeti v mislih, da so njihove potrebe jeseni nekoliko drugačne kot pasje.

Za kakšne spremembe gre? Hladnejši meseci lahko korenite spremembe vnesejo predvsem v prehrano vaših hišnih ljubljenčkov.

V hladnejših dneh napravite dodaten korak ter sklenite zavarovanje Naše tačke, ki zagotavlja kritje vseh potrebnih in običajnih veterinarskih stroškov do poljubno izbrane zavarovalne vsote, vključno z alternativnimi oblikami zdravljenja.

Več hrane, ustrezna količina vode

Zaradi nižjih temperatur se njihov metabolizem lahko upočasni, kar pomeni, da bodo morda potrebovali več hrane, da ohranijo svojo telesno temperaturo. Kljub temu je pomembno, da ohranimo uravnoteženo prehrano, saj lahko prekomerno hranjenje privede do prekomerne telesne teže.

Če opazite, da vaš hišni ljubljenček kaže večji apetit. prilagodite količino hrane, ki mu jo nudite. Pri psih in mačkah lahko upoštevate tudi posebne zimske formule hrane, ki vsebujejo več kalorij.

Ne pozabite na hidracijo. Tudi v zimskih mesecih je pomembno, da imajo vaši hišni ljubljenčki vedno na voljo svežo pitno vodo. Vseeno bodite pozorni na to, da voda ni premrzla oziroma, da na svežem zraku ne zamrzne.

Pazite na telesno temperaturo

V hladnejših dneh je pomembno tudi, da pazimo, da naši hišni ljubljenčki ohranjajo primerno telesno temperaturo, kar je še posebej ključno pri psih in mačkah, ki del dneva preživijo na prostem.

Če sta vaš pes ali mačka občutljiva na mraz, razmislite o nakupu oblačil, ki jim bodo pomagala ohranjati telesno toploto. Danes so na voljo številne modne in funkcionalne možnosti kot so plaščki, jopiči in šali.

Če vaš hišni ljubljenček preživi veliko časa zunaj, mu zagotovite primerno zavetje pred mrazom in vetrom. Na voljo so različni tipi izoliranih hišk in koč za pse ter mačke.

Na ustrezno telesno temperaturo pa lahko poskrbite še na en način … Z rednim krtačenjem. Dlake, ki so brez vozlov, bodo namreč bolje izolirale pred mrazom.

Vendar pozor! Nikar za dlako svojih kosmatincev ne skrbite preveč pozorno – preveč kopanja lahko namreč iz kože vaših živali odstrani naravna olja, kar lahko povzroči suhost in srbenje, ki sta v hladnejših dneh, ko so notranji prostori že tako ali tako bolj suhi, velik problem.

Ostanite aktivni

Že res, da nas v hladnejših dneh nič kaj ne mika, da bi se v mrazu podali na dolg sprehod, a kot lastniki hišnih ljubljenčkov se moramo zavedati, da je pomembno, da naši kosmatinci ostanejo aktivni.

Pomanjkanje gibanja lahko namreč vodi v prekomerno telesno težo, kar je v hladnih dneh pogosta težava. Poleg zunanjih aktivnosti ponudite tudi igre in aktivnost v notranjih prostorih.

Skrb za varnost

Poleg osnovnih potreb je pomembno tudi, da se osredotočimo na varnost svojih hišnih ljubljenčkov v zimskem času. To lahko vključuje uporabo dodatnih prehranskih dopolnil za vaše kosmatinčke, uporabo odsevnih materialov zanje ob temnih jutranjih in večernih sprehodih ter predvsem redne obiske pri veterinarju.

Ob tem lahko napravite še dodaten korak ter sklenete zavarovanje Naše tačke, ki zagotavlja kritje vseh potrebnih in običajnih veterinarskih stroškov do poljubno izbrane zavarovalne vsote, vključno z alternativnimi oblikami zdravljenja.

Gre za prvo zavarovanje te vrste v Sloveniji, ki ponuja tudi asistenco, kar pomeni, da boste prejeli celovito podporo in svetovanje ter kar najbolj primerno in kakovostno zdravstveno oskrbo.

Zavarovanje Naše tačke ne dela razlik: zavarujete lahko tako rodovniške pasme, križance in mešance od njihovega 3. meseca do 12. leta starosti kot tudi zavetiščne živali in t. i. nevarne pasme.

PREBERITE ŠE: Lastniki kužkov, ste že zasledili teh 6 trendov leta?

Komu je namenjeno?

Zavarovanje Naše tačke je namenjeno vsem, ki si želite zagotoviti primerno in kakovostno zdravstveno oskrbo za svoje pse in mačke. Stroški zdravljenja, pogina in odškodninskih zahtevkov tretjih oseb zaradi osebne odgovornosti so lahko izredno visoki, zato vam zavarovanje Naše tačke omogoča večjo finančno varnost.

Koga lahko zavarujete?

Pri zavarovanju Naše tačke ni omejitev glede vrste pasme ali mešančka. Zavarujete lahko vse čipirane pse in mačke, ki sodijo v rodovniške pasme, križance ali mešance. Zavarovanje za vaše ljubljenčke lahko sklenete od njihovega 3. meseca starosti pa vse do 12. leta starosti, pri spletni sklenitvi pa do 4. leta starosti.

Kaj vključuje zavarovanje?

Zavarovanje Naše tačke je sestavljeno iz pet sklopov, ki vam omogočajo, da sestavite najbolj primerno kombinacijo zavarovanj za vaše ljubljenčke:

  • pogin ali evtanazija zaradi nezgode,
  • zdravljenje zaradi nezgode ali bolezni (ob nadgradnji oziroma dopolnitvi),
  • osebna odgovornost (ob nadgradnji oziroma dopolnitvi),
  • pravna zaščita (ob nadgradnji oziroma dopolnitvi),
  • asistenca Naše tačke (ob nadgradnji oziroma dopolnitvi).

Ne pozabite na ljubezen

Četudi poskrbite za vse zgoraj našteto, pa je najbolj ključno, da kot vselej, tudi v hladnih dneh svojim ljubljenčkom namenite veliko ljubezni in pozornosti. Vaša prisotnost in toplina v obliki božanja in nežnih besed lahko naredita čudeže za njihovo dobro počutje – pa še toplo vam bo!

Pozna jesen je čas, ko moramo biti še posebej pozorni na dobrobit svojih hišnih ljubljenčkov. S pravilno pripravo in oskrbo jim bomo tako zagotovili topel in udoben jesensko-zimski čas. Ta je lahko s sklenitvijo zavarovanja Naše tačke še bolj varen …