Varovanje okolja sega na mnoga področja našega življenja, tudi na povsem intimno. Ste kdaj pomislili na to, da s kondomi, lubrikanti in plastičnimi seks igračkami lahko škodite okolju? A brez skrbi, izberete lahko tudi bolj okolju prijazne alternative.

V času, ko okoljska ozaveščenost postaja vse bolj prisotna, pa tudi nujno potrebna, so potrošnikom prisluhnili tudi proizvajalci, ki so tudi pri ustvarjanju kondomov, lubrikantov, igračk za popestritev spolnih aktivnosti ter drugih dodatkov ubrali bolj trajnostno naravnano pot.

O kondomih z ekološke perspektive

Največkrat uporabljena vrsta kontracepcije so kondomi, ki pa so, sploh ko podrobno analiziramo sestavine, iz katerih so proizvedeni, vse prej kot dobri za naše zdravje in okolje. Tako lahko zadnja leta v Sloveniji v trgovinah z ekološkimi izdelki, lekarnah, erotičnih trgovinah in na spletu najdemo eko-kondome. Večina teh kondomov ob oznaki, da so ekološki, nosi še oznako »vegan«, to pa pomeni, da ne vsebujejo sestavin živalskega izvora, prav tako ne vsebujejo kemikalij ali parabenov. Mogoče je kupiti tudi kondome iz ovčje kože, ki so sicer bio-razgradljivi, a ne ščitijo pred spolno prenosljivimi boleznimi. A četudi ne uporabljate eko-kondomov, se po uporabi potrudite, da jih odvržete med mešane odpadke in ne v straniščno školjko ali v naravo.

Okolju prijazni lubrikanti za še več užitka

Če obstajajo bio-kondomi, lahko najdemo tudi bio-lubrikante, ki se topijo v vodi in so proizvedeni iz povsem naravnih sestavin, kar pomeni, da ne vsebujejo parabenov, glicerina, silikonov, dišav in naftnih derivatov, nekateri pa so celo delo slovenskih proizvajalcev. Podobno lahko za popestritev posteljnih aktivnosti nabavite tudi bio masažna olja, večina tovrstnih izdelkov pa je shranjenih v razgradljivi embalaži.

Dildi, vibratorji in druge igračke: bio, eko, razgradljivo

Posebno poglavje pa so t.i. »seks igračke«, ki so običajno izdelane iz plastike, gume ali drugih okolju ne preveč prijaznih snovi. Tudi te je mogoče izdelati na bolj trajnosten način, kar dokazujejo tudi prizadevanja slovenske inovatorke, ki je začela z oblikovanjem lesenih dildov. V tujini je izbira ekoloških igrač za popestritev spolnosti mnogo večja, saj je mogoče najti biorazgradljive vibratorje in dilde vseh vrst, posebej mamljive pa so tudi različne igračke iz lesa.