Lajfstajl

Kako se izogniti glavobolu?

Uredništvo , 06.02.17 ob 20:26

Razkrivamo kako se izogniti glavobolu po pitju vina. Za težko glavo po vinu naj bi bili krivi tanin, histamin in sladkor.

Najbolj varno je zmerno pitje in zaužitje kozarcev vode. Nekateri prisegajo tudi na skodelico kave. Če boste poslušali strokovnjake, kako se izogniti močnemu glavobolu po pitju vina, bodo največkrat dejali, da je najlažje tako, da se izognete pitju vina. Nekaj časa je veljala trditev, da močan glavobol po pitju vina povzročajo sulfiti, a so ta mit že ovrgli. Zdaj trdijo, da so krivci za glavobol na tanin, histamin in sladkor.

In za kaj pravzaprav gre? Tanin je antioksidant, ki ga najdemo v olupih grozdnih jagod ter semenih zaradi katerega ima vino suh in trpek okus. Na večino tanin nima posebnega vpliva, a pri nekaterih lahko precej vpliva na mačka naslednji dan.

Drugi vzrok glavobola je sladkor v vinu. Namreč, ko se sladkor zmeša z alkoholom, telo potrebuje veliko vode, da lahko prebavi to mešanico. Tretji možni vzrok za težko glavo po pitju vina pa je histamin, kemična snov, ki se sprosti ob alergijski reakciji. Nekatere vrste hrane in pijače, ki zorijo, kot tudi vino, povzročijo izločanje histaminov, kar je lahko razlog za glavobol naslednji dan.

Voda in kava

Nekateri strokovnjaki predlagajo, da pred uživanjem alkohola popijete močno kavo. Kofein vpliva na krčenje krvnih žil, s čimer se lahko izognemo neprijetnem učinku pitja. Spet drugi predlagajo zaužitje antihistaminikov preden imate namen piti vino, da bi se izognili alergiji podobni reakciji. A to morda ni najboljše, saj vas lahko za kombinacija uspava.

A najbolj prepričljiv nasvet je, da ostanete pri zmernem pitju ter za vsak kozarec popitega vina spijete še vsaj en kozarec vode.