Helena Kodrič Mori ni le uspešna podjetnica je tudi avtorica pravljice, ki otroke na lahkoten način popelje na potovanje razumevanja lastnega čudeža življenja in ki bodočim staršem ponuja upanje ob občutku nemoči v želji za otrokom.

Helena Kodrič Mori je pred kratkim z nami spregovorila o svoji težki poti, ki jo je vodila do tega, da je postala mama. Zanjo in za njenega partnerja je bila neplodnost velika preizkušnja. Zanosila je v osmem postopku izventelesne oploditve, hkrati sta šla z možem v postopek posvojitve. Zgodil se je dvojni čudež. Danes sta srečna starša hčerke Sime in sina Samuela.

Biti mama, kreirati in sodelovati pri kreaciji življenja, je po njenem mnenju največji privilegij, ki ga je v življenju dobila. »Ustvarjam ‘novo generacijo’. Človeka. Je sploh kaj pomembnejšega od tega? Zame ni.« Poleg tega, da je uspešna podjetnica je tudi avtorica pravljice Jaz, Sima Mori, čudež iz epruvetke. Knjiga je prevedena tudi v angleščino, pred kratkim tudi v hrvaščino.

Morda vas zanima tudi: Zanosila v osmem postopku izventelesne oploditve in hkrati posvojila

Kako ste prišli na idejo, da bi napisali pravljico?

Bila sem v zadnji triadi nosečnosti, ko sem se začela zavedati, da bom ‘mama’. Takrat sem se začela zavedati tudi svoje smrtnosti in tega, da nisem ‘večna’. Začela sem se še bolj poglobljeno spraševati, kaj bo ostalo za mano. In želela sem v pisni obliki dati svojemu otroku napisano, da naj nikoli ne obupa in da je vse mogoče – če upaš, če moliš in če si za svoje sanje pripravljen kaj narediti.

Bila sem v zadnji triadi nosečnosti, ko sem se začela zavedati, da bom ‘mama’. Takrat sem se začela zavedati tudi svoje smrtnosti in tega, da nisem ‘večna’. Začela sem se še bolj poglobljeno spraševati, kaj bo ostalo za mano.

To je ključno sporočilo knjige, ki je namenjeno moji Simi. Da ko se bo enkrat v življenju znašla na razpotju, naj se spomni, kar jo je mama vedno učila. Da ni nemogočih sanj in ciljev, da so samo težke in drugačne poti do njih. In da je ona živi dokaz, da je vse mogoče. To je razlog zakaj je knjiga nastala in pisati sem jo začela v 8. mesecu nosečnosti. Dokončala sem jo nekaj let po njenem rojstvu, ko je bila knjiga tudi izdana.

O čem pravzaprav govori knjiga?

Knjiga Jaz, Sima Mori je zgodba za otroke, spočete z zunajtelesno oploditvijo (IVF) in pravljica s srečnim koncem za njihove starše. Je pa tudi zgodba, ki otroke na lahkoten način popelje na potovanje razumevanja lastnega čudeža življenja in ki bodočim staršem ponuja upanje ob občutku nemoči v želji za otrokom.

To je zgodba za vse starše, ki želijo in čakajo, da bi končno dobili otroka z zunajtelesno oploditvijo. Zgodba, ki vas skozi oči še nerojenega otroka slikovito popelje skozi proces, doživljanje in občutke para, ki vztraja v več postopkih zunajtelesne oploditve. Knjiga slikovito približa doživljanje, strahove in najgloblja čustva, ki spremljajo zunajtelesno oploditev, vsebuje vse podrobnosti v zvezi s postopkom zunajtelesne oploditve, ves proces pred spočetjem, med njim in po njem. Lahkotno prikazuje postopek skozi oči še nerojenega otroka in s prijetnimi ilustracijami pomaga razumeti »čudež življenja iz stekleničke«.

Knjiga slikovito približa doživljanje, strahove in najgloblja čustva, ki spremljajo zunajtelesno oploditev, vsebuje vse podrobnosti v zvezi s postopkom zunajtelesne oploditve, ves proces pred spočetjem, med njim in po njem.

Z dodatno razlago besed postane postopek zunajtelesne oploditve razumljiv tudi najmlajšim. To je knjiga, ki jo prijateljica podari svoji prijateljici, ki si vsak mesec znova briše solze razočaranja. Je pa tudi pravljica za bodočo mamico in očka, ki združuje, ko teža pričakovanj razdvaja in neznosnost nemoči duši veselje partnerstva. In je zgodba za najmlajše, spočete po postopkih izventelesne oploditve, ki bodo tako lažje doumeli, kakšen čudež življenja so.