Če ste se kdaj s svojim bratom ali sestro prerekal/a glede tega kdo je pametnejši, ji/mu lahko končno ponudiš odgovor znanstvenikov. Do takšnih zaključkov so prišli na Univerzi v Edinburghu.

Če ste se kdaj s svojim bratom ali sestro prerekal/a glede tega kdo je pametnejši, ji/mu lahko končno ponudiš odgovor znanstvenikov. Na Univerzi v Edinburghu na Škotskem so raziskovalci namreč dognali, da so starejši otroci pametnejši od mlajših. Prvorojeni so že v prvem letu življenja pokazali višji inteligenčni kvoecient (IQ).

Mlajši dobijo manj pozornosti pri razvijanju kognitivnih sposobnosti

Znanstveniki smatrajo, da je vzrok za slednje zgolj v tem, da dobijo prvorojeni več podpore staršev pri nalogah, ki zahtevajo njihove kognitivne sposobnosti. Starši naj bi starejšim oz. prvorojenemu otroku nudili več pozornosti. Poleg tega so znanstveniki ugotovili, da starši spremenijo svoje obnašanje in vzgojne ukrepe po rojstvu prvega otroka.

Mlajši se jezika pogosto učijo od starejših

Do rezultatov so prišli po opazovanju parov, ki svojim otrokom niso nudili toliko pozornosti, kot je branje, ustvarjanje z rokami ali igranje glasbenega instrumenta. Raziskave so prav tako pokazale, da se mlajši otroci pri razvoju govora večinoma naslanjajo na svoje starejše brate ali sestre. Prevzemanje nezrelih jezikovnih konstrukcij pa lahko vpliva na toliko slabše rezultate pri verbalnem testiranju.