Predstavljamo vam 10 filmov, ki si jih morate nujno pogledati na božični večer ali v času praznikov.

Pravzaprav ljubezen – Love Actually

Romantična komedija je kolaž številnih ljubezenskih pripovedi o zelo različnih posameznikih – od samskega predsednika vlade do ostarele rock zvezde. Dogodki se odvijajo in prepletajo v božičnem času v Angliji in Franciji, vse pripovedi pa prikazujejo prismojene stvari, ki smo jih ljudje pripravljeni storiti, da najdemo svojo pravo ljubezen.

Pokvarjeni Božiček – Bad Santa

Billy Bob Thornton v komediji o dveh prevarantih, ki se med božičnim časom odpravita v nakupovalna središča, preoblečena v Božička in škrata. Nepridiprava seveda nimata namena širiti veselega božičnega vzdušja, ampak nabrati čim več denarja. Načrte jima prekriža osemletni fant, ki ju poduči o pravem pomenu božičnega časa.

Božična pesem  – A Christmas Carol

Še ena upodobitev priljubljene Dickensove zgodbe o skopem čemernežu, ki ga ob božiču na pot samospoznavanja popeljejo duhovi preteklosti, sedanjosti in prihodnosti.

Škrat – Elf

Vedno zabavni Will Ferrell igra osebo, ki se pred mnogimi leti kot otročiček na božični večer neopazno splazi v Božičkovo vrečo. Tako pristane v Božičkovi delavnici, kjer ga Božiček vzgoji v škrata. Problem nastane, ko škratek zraste v odraslega človeko. Ko ugotovi, da ne spada v Božičkov svet, si zaželi poiskati svojo pravo družino.

Božič na kvadrat – Four Christmases

Srečni par Kate in Brad božične praznike vedno preživita daleč od nadležnih staršev, a nekega dne odhod na eksotične počitnice prepreči gosta megla. Ker so njuni starši ločeni, se morata udeležiti kar štirih zelo različnih in kaotičnih božičnih praznovanj, ki znova prikličejo otroške strahove, najstniške duševne rane in dvome o načrtih za skupno prihodnost. Da bi njuna ljubezen preživela, bosta potrebovala pravi božični čudež.

Sam doma 1 & 2 – Home Alone 1 & 2

Osemletni Kevin McCallister si želi, da bi njegova družina enostavno izginila. Želja se mu uresniči, ko ga starši pozabijo vzeti na božično potovanje v Pariz. Kevin sprva uživa v samoti, vendar bo njegova svoboda zahtevala določeno ceno. Ko poskušata klateža Harry in Marv vdreti v njegovo hišo, se za Kevina prava zabava šele začne. Spoprijatelji se tudi s čudaškim sosedom, ki si ne upa vzpostaviti stika z odtujenim sinom.

V drugem delu družina McCallister bo božične praznike preživela v Miamiju. Vse lepo in prav, če se ne bi najmlajši sin Kevin vkrcal na napačno letalo in pristal v New Yorku. Očetova kreditna kartica fantu omogoči nastanitev v luksuznem hotelu in vse kaže, da bo praznike preživel sam. A potem spet sreča falota Harryja in Marva, s katerima je pred časom že obračunal.

Čudež na 34. ulici – Miracle on 34th Street

Prav vsakdo, še posebej otroci, vedo, da so prazniki čas za čudeže. Zdaj se bliža božič, a šestletna Susan Walker ne verjame v čudeže in ne v Božička. Njena mama ji je skrivnost o njem razkrila že dolgo tega in vse tako kaže, da se dekličine želje tokrat ne bodo uresničile. Toda na letošnji praznični dan bo Susan dobila najdragocenejše darilo na svetu. Nekaj, v kar bo verjela.

Čudovito življenje – It’s a Wonderful Life

Barrymore George Bailey si v trenutku šibkosti, medtem ko se sooča s slabimi finančnimi odločitvami in mu preti bankrot, zaželi, da se ne bi nikoli rodil. Medtem ko ga na božični večer doma pričakujejo žena in otroci, ga obišče angel, ki mu pokaže svet, kakršen bi bil brez Georgea. George stopi v alternativni svet, kjer se z občutki krivde sooča s tragičnimi posledicami lastnega neobstoja. Njegovo domače mestece, ki je bilo nekdaj idilično, je šlo čez rob propada, vsi, ki jih pozna vključno s prijatelji in ženo, pa so globoko potopljeni v korupcijo, prostitucijo in kriminal. George Bailey se odloči, da bo poskušal popraviti, kar se popraviti da – morda ima njegov obstoj vendarle neki smisel.

Predbožična mora – The Nightmare Before Christmas

Predbožična mora se dogaja v svetu, kjer ima vsak praznik svojo deželo. Govori o strasti, ki je zapeljala Jacka Skellingtona, priljubljenega kralja buč v mestu Halloween, ki nadzira ustvarjanje vseh vampirskih slasti, strahu in presenečenj, ki jih ta praznik tradicionalno uzvaža v “resnični svet”. Jacka vsakoletna rutina dolgočasi in nov smisel življenja najde, ko slučajno naleti na vhod v Božično mesto. Nemudoma ga prevzamejo živahne barve, igrače, okraski in toplo vzdušje, ki ga tam odkrije. Ko se vrne domov, je obseden s tem, da bi si podredil božič in zato vpokliče svoje zveste meščane. Hoče, da mu pomagajo postati nadomestni Božiček in ustvariti novo, izboljšano različico tega praznika. Toda celo najboljši načrti miši in okostnjakov se lahko zelo hitro izjalovijo, kar Jack še prekmalu ugotovi.