Štajerska pediatrinja Tina Božičnik in podjetnica Teja Klavs sta stopili skupaj in ustvarili spletno šolo za starše – Profi Starš. K sodelovanju sta povabili strokovnjake iz različnih področij, med njimi tudi Nastjo Pavel – Moja Babica ter Angeliko Höbenreich, ginekologinjo in porodničarko z dodatnim znanjem ajurvede.

Nastala je prva slovenska PROFI spletna šola za starše – Profi Starš, ki jo najdete na profistars.si. Maribor24.si kot prvi razkriva vse povezano z njo.

Vizija dveh oseb, ki sta sledili svojim sanjam

Skupnost Profi Starš je nastala kot produkt prijateljstva in skupne vizije dveh oseb, ki sta pogumno sledili svojim sanjam. Moči sta združili štajerska pediatrinja Tina Božičnik in lastnica otroške butične trgovine All4Kids Teja Klavs, ki s svojimi dogodki pod imenom Srečanje Trebuščkov bodočim mamicam skozi lepšo nosečnost in porod.

K sodelovanju sta povabili strokovnjake iz različnih področij, še posebej velik doprinos pa imata v skupnosti Nastja Pavel, dipl. babica – znana tudi pod imenom Moja Babica ter Angelika Höbenreich, ginekologinja in porodničarka z dodatnim znanjem ajurvede.

Zakaj ste se odločili združiti profi moči? In zakaj “še ena” spletna šola za starše? Na voljo jih je že kar nekaj.

Najprej bi radi omenili, da ne gre zgolj za “šolo za starše” oz. sedaj se v stroki uveljavlja izraz priprava na porod in starševstvo, ampak želimo obstoječim in bodočim družinam, mamicam, očetom, ponuditi strokovne informacije, ki jim bodo v pomoč tako v obdobju nosečnosti, seveda je zraven priprava na porod in ozko poporodno obdobje ter informacije, ki jim bodo koristile tudi kasneje v času starševstva. Stremimo k temu, da imamo v svoji ekipi formalno izobražen kader, da vsak deluje na svojem področju in ga kot takega dobro pozna. Sicer pa gre za prvo strokovno pripravo, tako da lahko rečemo da nismo “še ena” ampak edina oz. prva profesionalna “šola”.

Zavedamo se, da so priprave na porod in starševstvo, ko so še lahko potekale v marsikaterem zavodu, bile (in so) narejene nekoliko nepraktično in neprilagojeno posamezniku. Ponekod tudi nekoliko zastarelo. In da so nosečnice še posebej občutljiva in ranljiva populacija. Na žalost velikokrat tarče nestrokovnih in predvsem samooklicanih strokovnjakov, ki sicer zvenijo lepo, a so daleč od priporočenega in od resnice, najti pa jih je mogoče vsepovsod. Predvsem na spletu. Omenjeni navadno niso niti iz stroke in imajo le eno izkušnjo – svojo – iz katere izpeljejo svojo verzijo resnice, ki jo prodajajo za edino pravo. Življenje pa ni takšno. Niti dva človeka nista popolnoma enaka, niti enojajčna dvojčka ne.

Nosečnost je obdobje, ko smo ženske primorane postati popolnoma iskrene same s seboj. Saj se posebej v tem obdobju pojavijo različne težave in nesigurnosti in se ženske tako soočamo s vprašanji, kot so: Kaj res čutim? Kaj si res želim? Bom zmogla? In ravno zaradi tega so nosečke še posebej ranljive.

So mamice prevečkrat tarča nestrokovnih nasvetov?

In iz izkušenj vemo, da so bodoče mamice s svojimi mislimi in skrbmi velikokrat same in osamljene, in kot taka žal prevečkrat tarča nestrokovnih nasvetov. Vsaka ženska, ki je že rodila ima svojo izkušnjo tako nosečnosti, poroda, kot poporodnega obdobja, kamor sodi tudi dojenje, okrog katerega je veliko vprašanj po porodu. In potem so tukaj izkušnje, ki jih ima s svojim otrokom. Njegovimi vzorci hranjenja, spanja, razvoja. Seveda je v praksi to dobrodošlo, ko se strokovnjak pogovarja s starši in z njihovimi izkušnjami in svojim znanjem potem skuša skupaj s starši poiskati pravo rešitev. In zakaj se ob na videz enaki situaciji enkrat odločimo tako, drugič pa drugače, je vezano torej na naše mnoge izkušnje, ki jih pridobimo vsak dan pri našem delu, kakor tudi znanju, ki tiči zadaj. Na videz enaka težava ima lahko različen vzrok in zato tudi različen pristop k reševanju le te. In zato je nasvet mama mami sicer dobronameren, ni pa vedno pravilen. In tukaj vidimo največ težav, če se ti nasveti v tistem trenutku ne skladajo s strokovnimi priporočili in ne odstranjujejo pravega vzroka težav pri mami oz. otroku.

Če vzamemo primer iz vsakdanjega življenja: če imamo težave z avtom poskušamo najprej te popraviti sami. V kolikor to ne gre, gremo k avtomehaniku in ne sprašujemo trgovke v trgovini.

Pri vseh informacijah je potrebno biti previden. Vse informacije moramo dati na sito in presejati v tiste, ki so za nas neustrezne oz. ustrezne. Pri tem pa, tako kot pri materinstvu in starševstvu, večkrat prisluhniti svoji intuiciji. Ekstremizmi nikoli niso dobri. Ker v življenju ni vse črno in belo. Takšna prepričanja so prevečkrat vzeta iz konteksta, ljudi “mečejo v isti koš” in je le malo manevrskega prostora za lastna prepričanja in želje. Življenje pa ni takšno. Potrebno je veliko znanja, izkušenj, strokovnega dela v praksi z otroki, nosečnicami, otročnicami, družinami, da se lahko svetuje varno in objektivno, strokovno in prilagojeno posamezniku.

Kaj želite doseči z vašimi vsebinami/pripravami?

Želimo, da postane naše sodelovanje z ženskami kot prelep partnerski odnos, da lahko varno in mirno, brez obsojanja ali siljenja v noben ekstrem pripeljemo žensko sprva čez nosečnost, nato porod in ji pokažemo, da je sposobna in bo zmogla, oziroma je že najboljša baby mami na svetu. Seveda, vso podporo in dobrodošlico pri nas dobijo tudi (bodoči) očetje, ki jih vključujemo v vseh fazah in so enakovredni členi našega sodelovanja. In v paketu so tudi otroci.

Kaj je prednost takega odnosa?

Le skozi takšen odnos lahko vidimo resnično kaj si ženska želi, kaj so njene potrebe, česa jo je strah, ji lahko profesionalno svetujemo in pomagamo postati samozavestna nosečka. Tako najdemo vedno strokovno, posameznici prilagojeno varno in objektivno pot. Profesionalno pa ne pomeni enostransko, za kar se našo stroko večkrat obtožuje. Verjamemo v naravno moč telesa, imamo znanja Ajurvede, Tradicionalne Kitajske Medicine, Naravnih načinov zdravljenja, smo pa tudi vsaka iz svoje stroke. Tako vemo kdaj je potrebno poseči po medicini in ukrepih, vemo pa tudi kdaj je varno pustiti telo, da dela kot dela. Tukaj je zelo tanka meja in velikokrat je potrebno dosti znanja in razumevanja, ki ga podajamo vsem, ko z nami sodelujejo, da vemo zakaj in kako.

Pod “eno streho” ste ginekologinja, pediatrinja in babica? Že nekaj časa lahko opazujemo, da se v tem obdobju omenja tudi porodne spremljevalke oz. doule. Kakšna je razlika med babico in doulo in kakšne so prednosti babice?

Babica je oseba, ki je uspešno zaključila javno priznan študijski program babištva, ki temelji na ICM (International Council of Midwives) osnovnih kompetencah za babiško prakso in ICM standardih za izobraževanje babic; je vpisana v register zdravstvenih delavcev, je pridobila licenco za opravljanje babiške dejavnosti, uporablja strokovni naslov babica in dokazuje usposobljenost za izvajanje babiške prakse.

Babica je prepoznana kot odgovorna in zanesljiva strokovnjakinja, ki dela v partnerstvu z žensko, jo podpira, neguje in svetuje med nosečnostjo, porodom in v poporodnem obdobju. Spremlja žensko med porodom, pri čemer se zaveda lastne odgovornosti, izvaja pa tudi babiško nego novorojenčka in dojenčka.

Ta skrb vključuje preventivne ukrepe, promocijo normalnega poroda, prepoznavanje zapletov pri materi in otroku, dostop do zdravstvene oskrbe ali druge ustrezne pomoči ter izvedbo nujnih ukrepov. Babica ima pomembno vlogo pri zdravstveni vzgoji in izobraževanju ženske, družine in širše družbene skupnosti. Njeno delovanje vključuje prenatalno vzgojo, pripravo na odgovorno starševstvo, posega pa tudi na področje zdravja žensk, spolnega ali reproduktivnega zdravja ter zdravja otrok. Babica lahko deluje na domu, v skupnosti, v bolnišnicah, na klinikah ali v zdravstvenih domovih. To je definicija poklica babice, ki jo je sprejela Mednarodna zveza babic (ICM) junija 2011, Durban, Južnoafriška republika.
In prav je, da v tem primeru omenimo še ginekolog/inja, ki je specialist/ka, ki spremlja zdravje ženske pred, med in po nosečnosti in ji nudi strokovno kakor tudi moralno podporo. Spremlja razvoj nerojenega otroka med nosečnostjo, zdravstveno stanje bodoce mamice in otroka pred, med in po porodu in zazna kakor tudi zdravi morebitna nevarna stanja.
Delo porodničarja pa velja za enega najtežjih v medicini saj je zdravnik/ca odgovoren/na za življenje nosečnice kakor tudi za nerojenega otroka med porodom in se tako nenehno sooča s potencialno nevarnimi procesi. Način, možni zapleti kakor tudi rezultat poroda ni mogoče predvideti vnaprej zato je sodelovanje z babico in anesteziologom kakor tudi hitra uporaba strokovnega znanja in izkušenj zelo pomembna.

Med tem ko je doula je usposobljeni strokovnjak, ki nudi nenehno fizično, čustveno in informacijsko podporo materi pred, med in kmalu po porodu, da ji pomaga doseči najbolj zdravo in najbolj izpolnjujočo izkušnjo. To je definicija povzeta od DONA International. Doule so lahko “porodne” ali “poporodne”. Vse pa se morajo ravnati po določenih standardih in upoštevati etični kodeks, ki ga tudi podpišejo.

Torej doula lahko nudi kot vidimo neprecenljivo podporo ženski za kar mora imeti opravljeno usposabljanje s katerim pridobi znanje, ki ga mora redno nadgrajevati. Medtem, ko je babica zdravstveni delavec, ki zraven podpore izvaja babiško nego, zato prevzema določeno odgovornost, ter ima pridobljeno formalno izobrazbo, z njo pridobljene določene kompetence in kot smo rekli odgovornosti. Seveda mora tudi babica svoje znanje redno nadgrajevati in izpopolnjevati. Odgovorna je za zdravo nosečnico, porod(nico), otročnico in novorojenčka, pri svojem delu pa nenehno tesno sodeluje z drugimi strokovnjaki, kot so ginekolog, (patronažne)medicinske sestre, pediater, psiholog, fizioterapevt, anesteziolog in drugi.

Ste strokovnjakinje na svojih področjih. Kaj vas loči recimo od ostalih strokovnjakov vaše stroke?

Smo strokovnjakinje, ki nismo ozkogledne. Imamo pridobljene formalne izobrazbe, izkušnje v praksi in širok spekter znanja uradne in integrativne medicine. Z združitvijo tega, so naši nasveti najvarnejši za uporabnico. Naša filozofija je, da zdravo telo in rojstvo novega, srečnega in zdravega življenja lahko nastane le ob pomoči pozitivnih misli, življenju notranje moči. Tako naši nasveti vključujejo pozitivne misli – pozitivni psihologijo, motivacijo, uradno medicino, Ajurvedo, naravno medicino, integrativno medicino in Tradicionalno Kitajsko medicino. Med nami je tudi svetovalka za nošenje otrok, ga. Teja Klavs.

Razbijate paradigmo klasičnih zdravnikov, zdravstvenih delavcev in strokovnjakov na nek način. Približate se “publiki” in ne delujete vzvišeno ali nedostopno, kot smo marsikdaj vajeni.

Celoten projekt Profi Starš (na Fb in instagramu nas najdete pod Starševalnica za PROFI starše) je bil oblikovan z željo in namenom, da postane prostor sproščene komunikacije s strokovnjaki. V kopici in balastu napačnih, preveč laično tolmačenih informacij, ki so dandanes preprosto na voljo na spletu, je naš projekt osvežitev in opora za vse, ki se pripravljajo na novo življenjsko obdobje. Osvežitev za vse. Nosečnica tako na preprost in sproščen način dobi strokovno vodstvo vse od prvih dni in tegob v nosečnosti do dojenja in prvega rokovanja s svojim otročkom. Srečna nosečnost pomeni tudi srečno materinstvo in nenazadnje tudi partnerstvo. In vključevanje partnerjev je za nas zelo pomembno, saj z razumevanjem določenih procesov in sprememb lažje nudijo oporo svoji partnerki, s tem pa gradita tudi na svojem odnosu. Naš cilj ni le profi nosečka, profi mami in profi baby mami, ampak da si oba zaupata, da sta profi starša in so skupaj profi družina.

Mnenje naših uporabnikov nam veliko pomeni in pri oblikovanju vsega se osredotočamo tudi na njihove želje in potrebe. Zavedamo se, da sta pomanjkanje in usklajevanje časa le ena od problemov današnje družbe. Zato smo za vas pripravili individualne tečaje in srečanja v živo ali preko spleta. V prihodnje pa bomo imeli tudi manjše skupinske priprave na porod in starševstvo. Idej je še veliko in veselimo se naslednjih izzivov, ki jih pripravljamo skupaj z našimi uporabniki.