Center ponovne uporabe (CPU) je uredil stanovanje v stilu 70. in 80. let prejšnjega stoletja.

V Ormožu so spisali prav posebno izvirno zgodbo. Stanovanje, v katerem so pred tem imeli učno-pisarniške prostore, so namreč kot prvi preuredili po principu 70.-80. let. Kot nam je povedala direktorica centra Marinka Vovk, jih je navdihnilo pozitivno sprejemanje nostalgičnih izdelkov med ljudmi.

Urejali so ga tri mesece

S projektom so na stežaj odprli vrata nostalgiji, kot so zapisali, prav sleherni detajl v stanovanju pa obiskovalca popelje v preteklost. Za urejanje so porabili tri mesece, kot nam je zaupala Vovkova, v njem pa je možno najti kup izdelkov iz vsakdanjega življenja tistega obdobja. »Ljudje so postali veliko bolj komunikacijsko usmerjeni v pozitivne pogovore ter v iskanje lepot nekdanjega in sedanjega časa,« je še pojasnila vzroke, ki so jih pripeljali do ideje za stanovanje.

Ogled stane 2,5 evra

V preteklost se lahko vrnete vsak delovni dan od 8.-15. ure, po predhodni najavi pa tudi izven delovnega časa. Za vstop potrebujete razglednico Pozdrav iz Ormoža, ki stane 2,5 eur. Bo pa, kot nam je zaupala direktorica, stanovanje odprto dalj časa: »Ker imamo dolgoročen najem in naše socialno podjetje deluje dolgoročno, bo stanovanje v redni funkciji ogleda in uporabe.«

Stanovanje ima terapevtsko vlogo

Vovkova je poudarila je, da njihovo stanovanje ni muzej, temveč »živ prostor, v katerem se lahko vsak usede, meditira in se prepusti času. Zato ima stanovanje predvsem terapevtsko vlogo.« Prostor redno uporabljajo tudi  udeleženci programa socialne aktivacije Pikapolonica in tako preko nostalgije skušajo spreminjati slabe navade, postajajo bolj optimistični in vidijo lepše plati življenja.

Pripravila: Petra Bombek