Zbirke knjig naše mladosti je zelo težko dobiti, zanimanje zanje pa le še raste. Prav zato so cene zanje šle v nebo.

Le kdo se ne spomni dogodivščin Georgeine, Anne, Juliana, Dicka in njihovega štirinožnega prijatelja Tima? Priljubljena zbirka mladinskih romanov Pet prijateljev je pri Mladinski knjigi izhajala med leti 1988 in 1991, ponatis pa še ni na vidiku. Žal so tako knjige trenutno dobavljive le v knjižnici ali raznih bukvarnah, na veliko pa se prodajajo tudi preko spletne strani Bolha. Trg določa ceno in tako ni prav nič čudnega, da je ob velikem zanimanju za zbirko tudi cena slednje dosegla visoke vrednosti. Komplet 21 knjig, ki jih je zapisala Enid Blyton, preko Bolhe prodajajo kar za neverjetnih 350 evrov. Kot je zapisala prodajalka, je knjige zbirala zelo dolgo, za najbolj redke je odštela tudi 25 evrov, prav zato takšna cena. Zanimanje za zbirko ali posamezne knjige je velikansko; na družbenem omrežju Facebook in na Bolhi

Popolna zbirka Harry Potterja je redkost

Sodeč po visokih cenah je vredno omeniti tudi rabljeno zbirko romanov Harry Potter, zlasti če gre za prvi ponatis, izdan pri založbi Epta. Da bi bila zbirka popolna, se pogosto zalomi prav pri 6. delu “Harry Potter and the Halfblood Prince”, ki ga je najtežje dobiti., nekateri za slednje porabijo leta.

Pri 6. delu se zalomi zaradi dveh različnih prevajalcev. Ljudje so leta 2006, ko je 6. del prevedel Branko Gradišnik (s prevodom Princ mešane krvi), močno kritizirali njegov prevod, saj ni ostal zvest specifičnim prevodom “iz magičnega sveta”, ki jih je v prejšnjih 5 delih prevedel njegov predhodnik, Jakob Kenda, pa tudi sicer naj bi zmotil njegov stil pisanja. Slednji je jeseni 2008 tako ponovno prevedel 6. del, zatem pa še zadnja dva. Če tako kdo na trgu rabljenih knjig prodaja celo zbirko, ki jo je v celoti prevedel Kenda, lahko cene takšne zbirke dosežejo celo 280 evrov ali več. Nekdo je preko Bolhe samo 6. del Potterja prodajal celo za 100 evrov. Četudi se ljudje na družbenih omrežjih zgražajo, pa zbirko navsezadnje nekdo dejansko kupi.