Sindrom bolnih hiš je pogost pojav, kateremu botrujejo številni zdravstveni problemi, pogosto brez odkritega vzroka. Če živite v “bolni hiši”, se ne rabite preseliti, saj obstaja preprostejša rešitev v obliki prezračevalnega sistema.

Ste že slišali za bolne hiše? Ne? Potem si vzemite 5 minut vašega časa in razmislite o vašem vsakodnevnem počutju. Slabo spite? Vas pestijo pogoste alergije? Glavoboli? Težave z dihanjem, astma? Imate razdražene oči, nos in grlo, vas pesti suh kašlelj, suho ali srbečo koža, omotica, slabost, težave s koncentracijo, utrujenostjo in občutljivostjo na vonjave, zdravnik pa misli, da je te simptome moč pripisati le hipohondriji? No, odgovor lahko leži tudi v vaši “bolni” hiši ali stanovanju.

Hermetično tesnjenje je napaka, prezračevalni sistem pa rešitev

V primeru novogradnje problem predstavljajo plastična okna, ki povsem zatesnijo prostor in ne omogočajo zračne pretočnosti. Če vaš dom nima primernega prezračevalnega sistema, se v prostoru vse bolj razmnožujejo patogene bakterije in glive, hkrati pa primanjkuje kisika. Tudi s presuhim zrakom v času ogrevanja je en velik križ. Od presuhega zraka trpimo za glavobolom in suhimi sluznicami, vlažilce zraka pa je potrebno konstantno razkuževati, sicer lahko postanejo gojilnica patogenih organizmov, ki povzročajo posebno vrste vročice, povezane z vlažilci zraka (humidifier fever).

Ponoči brez prezračevanja hitro zmanjka kisika

V podjetju Lunos, kjer so specializirani za prvovrstne prezračevalne sisteme, so za Maribor24 pojasnili, da je zlasti v spalnici nujno potrebno urediti ustrezno prezračevanje, še posebej v primeru ko smo zamenjali okna in (ali) ojačali fasadno izolacijo. “Zaradi povečane zrakotesnosti v zaprtem prostoru ni izmenjave zraka in posledično pada vrednost kisika v primerjavi s CO2,” pojasnjujejo. Ocenjujejo, da je v Sloveniji več kot 150.000 stanovanj ali hiš, ki imajo takšno ali še slabšo stanje v spalnih prostorih.

“V praksi to pomeni, da v povprečni slovenski spalnici dva zakonca že v treh in pol urah praktično porabita ves kisik. Ker si zrak najde pot iz sosednjih prostorov in ker hiša ni hermetično zaprta se zaradi tega nihče ne bo zadušil, lahko pa si zamislimo kakšna je kvaliteta spanca v takšnih pogojih. Strokovnjaki opozarjajo na SBS (sindrom bolnih stavb), ki posledično pomeni SBL (sindrom bolnih ljudi), saj ne moreš biti zdrav, če se telo preko noči ne regenerira.”

Problem zlasti pozimi, na udaru tudi pisarne

V Lunosu pojasnjujejo, da redkokdo sredi zime ponoči spalnico prezračuje z oknom, odprtim na kip, zato je nujno potrebno vgraditi vsaj eno prezračevalno rekuperatorsko enoto, ki poskrbi za izmenjavo zraka brez toplotnih izgub. Zaradi odprtih oken prihaja do toplotnih izgub, obenem pa je prehladno, zato se ljudje takšnemu početju raje izognejo. Pa vendar je za zdravje potrebno poskrbeti, montaža profesionalnega prezračevalnega sistema je torej na mestu.

Tudi stare hiše brez ustrezne fasade so kritične za zdravje. Takšne hiše so polne vlage, posledično pa človeku nevarne črne plesni, ki se lahko skriva tudi za zidovi.

Sindrom bolnih hiš pa je v veliki meri najti tudi v pisarnah, kjer se nahaja veliko ljudi, primernega prezračevanja pa ni. Delavci so tako vse bolj izmučeni, svoje simptome pa pripisujejo prej stresu kot okolju, v katerega se vračajo vsak dan.

Kako deluje?

Vgradnja nemškega prezračevalnega sistema Lunos ne pomeni velikega posega v vaš dom, saj bo skozi zunanji zid ali jašek potrebno namestiti le manjšo ventilatorsko enoto, s katero boste v prostorih poskrbeli za nižjo vlažnost, preprečili nastajanje zidne plesni, kondenza ter neprijetnega vonja. Hkrati imajo vse LUNOS prezračevalne enote protihrupno in protialergijsko zaščito, s čimer so še posebej primerne za osebe z alergijami ali težavami dihal. Filter proti alergijam je pralen in ga celo ni potrebno menjati. Sistem LUNOS deluje tako podnevi kot ponoči, vendar je tako neslišen, da vašega spanja ne bo motil, prav tako pa se zaradi vgrajene protihrupne zaščite ne bo slišalo zunanjega hrupa.