Bralka je zaskrbljena, v tujih medijih je namreč zasledila objavo organizacije za varstvo potrošnikov, ki opozarja, da so v mleku Novalac PRE, ki ga uživa njena hčerka, najdene rakotvorne snovi. Kljub enaki serijski številki izdelka, pa v Sloveniji odpoklic zaenkrat ni bil javljen.

Na nas se je obrnila zaskrbljena bralka Darja, ki je v tujih medijih zasledila objavo organizacije za varstvo potrošnikov, ki je testiralo več različnih adaptiranih mlek, med njimi mleko, ki ga uživa njena 7-tedenska hčerka. Vsebovalo naj bi nevarne delce. »V lekarni Maribor o morebitnem odpoklicu ničesar ne vedo, rekli so mi naj se obrnem na uvoznika. Skrbi me saj je nekaj tega spornega mleka že spila, sedaj sem adaptirano mleko menjala. Kontaktirala sem tudi Medis, obljubili so mi, da me pokličejo, a me do sedaj še niso,« pove. Gre za adaptirano mleko Novalac PRE. Serijska številka na embalaži, ki jo ima doma je namreč enaka tisti navedena tisti v tujini. Prav tako je enak rok uporabe. Zato se sprašuje ali kljub enakim podatkom, odpoklici na vseh trgih ne veljajo.

Embalaža, ki nam jo je posredovala bralka in na kateri je razvidno, da se serijska številka ujema s tisto objavljeno v tujini.

Poleg prej omenjenega mleka sta odpoklicana tudi adaptirana mleka Beba PRE in Beba 1. V tujih medijih so zapisali, da so po podatkih organizacije za varstvo potrošnikov, omenjene tri vrste otroške hrane onesnažene z mineralnim oljem, ki ogroža zdravje. Obstaja namreč sum, da so ostanki najdeni v prehrani rakotvorni.

FOTO: echtemamas.de

Kontaktirali smo tudi Ministrstvo za kmetijstvo, kjer nam je Aleš Kovačič pojasnil: »V zvezi z odpoklici na svojih straneh obvešča Uprava za varno hrano. Vsi odpoklici gredo čez evropski sistem. Dokler odpoklic ni javljen, ne moremo ničesar ukrepati. Takoj, ko dobimo odpoklic javljen, je objavljen. Navadno gre za zelo hitro obveščanje, v določenih primerih je javljeno z nekaj urnim zamikom. Tako sistem funkcionira. V naslednjih dneh se bo pokazalo ali je zadeva aktualna tudi za Slovenijo ali ni.«

Obrnili smo se tudi na Medis d.o.o., kjer so nam dejali: »Posredujemo vam uraden odgovor/obvestilo proizvajalca mlek Novalac, podjetja UP Medi-Europa SA: Kakovost, varnost in zanesljivost proizvodov, ki jih zastopamo, je naša največja skrb in osnovno poslanstvo. Zavedamo se, da je poročilo organizacije Foodwatch zaskrbljujoče za mnoge starše, zato smo z vso pozornostjo pristopili k izsledkom raziskav glede omenjenih mineralnih olj.«

Starše obveščajo, da so vsa mleka Novalac popolnoma v skladu z vsemi veljavnimi nacionalnimi in EU predpisi in so varna za prehrano dojenčkov.

Vsi, ki sumite, da je vaš izdelek nevaren, spremljate obvestila potrošnikom, ki so objavljena TUKAJ.