Veliko nagrado 54. Festivala Borštnikovo srečanje (FBS) za najboljšo uprizoritev prejme še ni naslova v režiji Tomija Janežiča in produkciji Slovenskega mladinskega gledališča. Poleg te je strokovna žirija posebej izpostavila še uprizoritev Ali: Strah ti pojé dušo v režiji Sebastijana Horvata in produkciji ljubljanske Drame.

Omenjeni uprizoritvi po navedbah strokovne žirije pod vodstvom Uršule Cetinski sodita v vrh slovenskega in evropskega gledališča.

Predstava še ni naslova, ki prejme veliko nagrado letošnjega festivala, izkazuje izjemno moč gledališča danes. “Gre za intenzivno, deset ur trajajočo stvaritev, ki zaradi izjemnosti vseh gledaliških elementov in visoke koncentracije vztrajno tke vezi med igralci in gledalci in je zapeljiva ne le zato, ker se razgali, ampak tudi zato, ker nam pokaže, kako se razgali. Predstava se izkaže za gledališki čudež, za doživetje v polnem pomenu besede, ki ni ustvarjeno na način prevare očesa, ampak nasprotno, z globokim uvidom v posameznika in družbo,” je zapisala žirija v utemeljitvi svojega izbora. Režiser Janežič ob tem prejme še Borštnikovo nagrado za najboljšo režijo, Matej Recer in Stane Tomazin nagrado za igro, Anja Novak pa nagrado za mlado igralko.

Nagrade odličnim

Nagrado za igro prejmeta tudi Iztok Drabik Jug za vlogo Salema in Nataša Barbara Gračner za vlogo Emmi v predstavi Ali: Strah ti pojé dušo v produkciji Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Drama Ljubljana.

Nejc Gazvoda prejme Borštnikovo nagrado za izvirno dramsko besedilo predstave Tih vdih v produkciji Mestnega gledališča ljubljanskega, Borut Bučinel Borštnikovo nagrado za oblikovanje svetlobe v predstavi Ljudomrznik v produkciji Slovenskega ljudskega gledališča Celje in Arturo Annecchino za avtorsko glasbo v predstavi Macbeth v produkciji SNG Nova Gorica.

Žirija je dodelila tudi dve posebni nagradi, in sicer Sebastijanu Horvatu za umetniško gesto in Draganu Živadinovu za umetniško vizijo.

Vsako leto na FBS pove svoje mnenje tudi Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije. To je za najboljšo predstavo pretekle sezone izbralo uprizoritev Ali: Strah ti pojé dušo.

Zmagovalci bodo nagrade prejeli na nocojšnji slovesnosti ob zaključku FBS v Mariboru. Osrednjo nagrado, Borštnikov prstan za življenjsko delo, si bo nadela dolgoletna članica Slovenskega mladinskega gledališča Marinka Štern.