Zgodbe podajajo ljudje, ki s svojimi zgodbami predstavijo svoja kulturna okolja in tradicije.

FOTO: mkc.si

Tudi letos Narodni dom Maribor in Mladinski kulturni center vabita na branje knjig in druženje s tako imenovanimi živimi knjigami v Vetrinjskem dvoru. Zgodbe podajajo ljudje, ki s svojimi zgodbami predstavijo svoja kulturna okolja in tradicije. Vabljeni danes ob 16.00 uri v Vetrinjski dvor.

Razprava o predsodkih

Živa knjižnica je inovativen projekt, ki z metodo aktivnega dialoga ozavešča o človekovih pravicah in vrednotah, hkrati pa nagovarja k razpravi o družbenih stereotipih in predsodkih. Bralcem je omogočeno srečanje s predstavniki in predstavnicami različnih manjšin, posamezniki iz družbeno ogroženih skupin in vsemi ostalimi, ki so pripravljeni govoriti o svojih izkušnjah iz marginaliziranih družb.

Delovanje žive knjižnice

Dogodek deluje po enakem principu, kot vsaka knjižnica – ima knjige, knjižničarja/ko, bralce in čitalnico. Posebnost je le to, da so na mesto knjig postavljeni ljudje – žive knjige, ki v dialogu z obiskovalci delijo svoje življenjske zgodbe in s tem aktivno spodbujajo solidarnost in zmanjšujejo družbene stereotipe.

Bralec si pri knjižničnem pultu iz nabora živih knjig izbere zgodbo, ki jo želi prebrati. Knjižničar/ka predstavi posameznikovo fabulo in ju pospremi v čitalnico, ki je delno odmaknjen prostor, kjer potekajo branja. Branje je pravzaprav pogovor, v katerem živa knjiga pripoveduje, bralec pa ob poslušanju tudi postavlja vprašanja. Za dialog je predvidenih 30 minut, a se ob skupni želji sodelujočih lahko podaljša za 15 minut.

Projekt deluje že šest let

MKC Maribor je prvo živo knjižnico izvedel že v letu 2012. Od takrat so izvedli nacionalni trening za izvajalce, prvo mednarodno živo knjižnico v Sloveniji, gostovali so tudi v mnogih šolah in do sedaj izvedli že skoraj 30 tovrstnih dogodkov. Metodo so povzeli po danski mladinski organizaciji Ustavi nasilje in delujejo kot prostovoljski projekt, ki vsem sodelujočim omogoča pridobivanje mnogih novih kompetenc – predvsem v smislu mentorstva in usmerjevanja.

Običaji praznikov po svetu

Na današnjem dogodku se bo možno pogovarjati z dekletom iz Irana, učiteljem joge iz Indije, islamskim teologom in s humanitarcem pakistanskih korenin iz Nizozemske, s prevajalcem in študentom iz Eritreje, poznavalcem sudanske kulture in mnogimi drugimi. Posamezniki iz različnih kulturnih okolij bodo podrobneje predstavili običaje praznovanja božiča v Eritreji, praznovanje novega leta v Iranu, ki poteka marca in še več o praznovanjih iz vzhodnih okolij. Za še bolj avtentično izkušnjo bo na voljo pokušina hrane iz Irana, Eritreje in Sirije, vzporedno pa bo potekala tudi delavnica izdelovanja knjigofrca za otroke.