Nocoj se v Pulju pričenja že 67. tradicionalni filmski festival. Prireditev bo potekala do 4. septembra v skladu s smernicami epidemiologov, kar pomeni tudi manj sedežev za obiskovalce. V tekmovalni program je uvrščenih tudi več slovenskih koprodukcij.

Letošnja izdaja najstarejše hrvaške filmske prireditve je bila sprva napovedana med 18. in 26. julijem, a so jo na zahtevo epidemiologov morali prestaviti v novi termin zaradi epidemije bolezni covid-19.

Za zlato areno konkurira 17 celovčerni filmov

Na letošnjem 67. filmskem festivalu v Pulju bo za glavno nagrado zlato areno tekmovalo 17 celovečercev. Med njimi je tudi film Mare, ki so ga v program naknadno uvrstili po odločitvi, da je v njem kljub koprodukciji sodelovalo več hrvaških ustvarjalcev. V Švici rojena režiserka in scenaristka Adrea Štaka je za glavno žensko in moško vlogo izbrala hrvaška igralca Marijo Škaričić in Gorana Navojca.

V programu so tudi štiri slovenske koprodukcije

V tekmovalnem programu so tudi slovenske koprodukcije.

V tekmovalnem programu so tudi slovenske koprodukcije.

Prva bo v areni v nedeljo slovensko-hrvaško-italijanska drama Ne pozabi dihati Martina Turka, nato v ponedeljek slovensko-hrvaška drama Korporacija Mateja Nahtigala ter v torek slovensko-severnomakedonsko-hrvaška koprodukcija Vsi proti vsem Andreja Košaka in slovensko-hrvaško-severnomakedonsko-srbska produkcija Jaz sem Frenk Metoda Pevca, so napovedali na spletni strani festivala.

Med drugim bodo v tekmovalnem programu tudi hrvaški celovečerci Mater režiserja Jure Pavlovića, Glas Ognjena Sviličića, Ribanje i ribarsko prigovaranje Milana Trenca, Ideš? Idem! Ljube Zdjelarovića in Tereza 37 Danila Šerbedžije.

Projekcije poleg Arene tudi na drugih prizoriščih

Na 67. festival je uvrščenih tudi po več kot 20 kratkih in študentskih filmov, ki jih bodo predvajali na več festivalskih prizoriščih, kot je kino Valli. Med drugimi bo na sporedu kratki film Raj v režiji Sonje Prosenc in Mitje Lična, dobitnik vesne na lanskem Festivalu slovenskega filma. V programu študentskih filmov bodo predvajali slovenski dokumentarec Cafe Alzheimer Martina Drakslerja ter dramo Gaganje Roka Hvale, še piše na spletni strani festivala. Potekal bo do 4. septembra.

STA