Lokalno

Vizionarski slikar tretjega tisočletja: Rajko Ferk

Tea Tošić, 02.01.19 ob 12:16

Do sedaj je Rajko Ferk razstavljal na 300 razstavah. V letošnjem letu bo organiziral že 20. mednarodno likovno kolonijo Duplek Art 10.

Rajko Ferk je mariborski slikar, galerist, aforist in organizator številnih mednarodnih likovnih kolonij. V njem je dolga desetletja tlela volja po likovnem ustvarjanju, 2001 pa je prijel za čopič in začelo je. »Prvo sem začel z mariborskimi vedutami. Rotring in akvarel. Takrat sem ponovno srečal mojega profesorja Vojka Štuhca, ki mi je bil mentor in prijatelj,« opisuje.

Edini Slovenec v mednarodni organizaciji ICDJ

Po priporočilu akademske slikarke, umetnostne zgodovinarke in senatorke Sille Campanini, je bil Ferk sprejet v mednarodno organizacijo ICDJ ( INTERNATIONAL COUNCIL FOR DIPLOMACY AND JUSTICE ), s sedežem v Rimu, in je tako edini Slovenec v tej organizaciji. Njegov slikarski potencial je prepoznal tudi prof. Domeniko Alfredo Pasolino, vodja oddelka za varstvo kulturne, zgodovinske in umetniške dediščine človeštva, mednarodni zgodovinski kritik starodavne in sodobne umetnosti, raziskovalec, minister političnega sekretariata in veleposlanik pri ICDJ. Napisal je odlično kritiko in Ferka imenoval za vizionarskega slikarja tretjega tisočletja.

Likovna kolonija priznana tudi izven evropskih meja

Do sedaj je Rajko Ferk razstavljal na 300 razstavah. V letošnjem letu pa bo organiziral že 20. mednarodno likovno kolonijo Duplek Art 10. Na dosedanjih kolonijah je sodelovalo 17 držav in je priznana tudi izven evropskih meja. Umetniki prihajajo iz Nepala, Japonske, Kube, Rusije,  Katara, Turčije, Bolgarije, Srbije, Črne gore, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Italije, Avstrije, Švice, Nemčije, Slovaške in Slovenije. »V 2019 pa se nam pridružijo še predstavniki Makedonije, Češke, Indije in Tunizije. Potekala bo od 30. maja do 2. junija 2019. Sodelovalo bo 40 slikark in slikarjev. Prvi  dan je namenjen ogledu mariborskih kulturnih, zgodovinskih in turističnih znamenitosti. Naši gostje so navdušeni nad lepotami Slovenije in se zelo radi vračajo, vendar vsem ne morem omogočiti ponovne udeležbe, ker je vse povezano s financami. 30%  sofinancira občina Duplek, vsa ostala sredstva pa zberem s podporniki likovne kulture,« Ferk pojasni ob tem.

Z Rajkom Ferkom smo za naš Osrednji mariborski spletni medij Maribor24.si

S kakšno tehniko slikate?

Prvo je bila mešana tehnika tuša in akvarela, nato pa akril na platno. Uporabljal sem gradbene lopatice in z njimi ustvarjal na svoj način, tako da sem odstranjeval nanošene barve. Vojko Štuhec je to tehniko podpiral in me vzpodbujal v nadgradnji te »svojevrstne« tehnike.

Dobil sem veliko odličnih likovnih kritik, posebej draga pa mi je kritika od profesorja likovnega kritika Alfreda Pasolina, ki me je uvrstil kot v vrh vizionarskega slikarja tretjega tisočletja.

Po čem ste prepoznavni?

Moja likovna dela se zelo razlikujejo po načinu slikanja. Pri slikah akril na platno, dejansko odvzemam barve z lopaticami in tako se dobi ena nova dimenzija prosojnosti.

Koliko likovnih del šteje vaša zbirka?

Težko vprašanje, kar nekaj kilometrov.

Imate kakšno sliko, ki vam še posebej veliko pomeni?

Ja, v zbirki imam približno deset takih slik, ki niso na prodaj.

Trenutno razstavljate v kavarni Betnava, lahko o razstavi poveste kaj več?

Galerijo v Kavarni Betnava vodim že dobrih 7 let in ob meni sta običajno razstavljala še dva umetnika, zdaj pa bodo od decembra do junija razstavljene slike različnih avtorjev, slike nastale na mojih mednarodnih likovnih kolonijah Duplek Art. Tako bo na ogled preko 200 likovnih del in prodajnega značaja, zbrana sredstva bodo izključno za novo kolonijo Duplek art 10.

Menite, da Slovenci dovolj cenimo umetnost?

Slovenci smo zelo ustvarjalni na likovnem področju. Mislim pa, da v tujini jemljejo umetnost bolj kot dobro naložbo.

Veliko ste prisotni tudi na področju dobrodelnosti. Kakšni so vaši občutki ob tem?

Organiziral sem več dobrodelnih kolonij in tudi avkcij, vendar zadnja leta ni bilo večjega odziva glede nakupa slik, se pa vedno odzovem, če potrebujejo kakšno sliko v te namene.

Bi sami kaj dodali, morda kakšno sporočilo mladim umetnikom?

Delat, delat, delat…