Kot smo že poročali, se bomo na Jurjevo, 23. aprila, s pesmijo povezali vsi Slovenci in Slovenke, doma in v tujini.

Gre za dogodek “Vseslovensko petje s srci”, ki ga je na današnji novinarski konferenci pobližje predstavila pobudnica projekta, Matea Brečko. Sama namreč že dlje časa ugotavlja, da smo Slovenci vedno bolj individualna bitja, ki se več ne srečujemo v večjih skupinah ter pozabljamo na svojo lastno zgodovino in nismo več v stiku s kulturno dediščino, manjka pa nam tudi kolektivne zavesti.

Pelo se bo na Jurjevo, 23. aprila, med 10. in 11. uro, ne glede na to kje ste, kaj počnete ali s kom ste.

Zato se je odločila, da bo pripravila projekt, ki bo na duhovni ravni povezal Slovence in Slovenke, s pesmijo. Kot poudarja sama ima petje na človeka neznanski vpliv, saj uravnoteži človeški hemisferi, petje tudi ustavraja boljše vzdušje in energijo. “Včasih so peli povsod, noben državni praznik ni minil brez petja, sedaj pa se to vse bolj pozablja,” poudarja Matea, kot da bi nas bilo sram peti ali živeti svojo kulturno izročilo. “Glas imamo vsi, prepevamo lahko vsi, vse generacije in vsi družbeni sloji in to kjerkoli. Za to ne potrebujemo odrov.” Pelo se bo tako po vsej Sloveniji, ne glede na prostor, pesmi so lahko bilokatere, pomembno je le, da se na javnem prostoru zasliši slovenska pesem.

Dogodek pod pokroviteljstvom predsednika Pahorja

Na novinarski konferenci je Brečkotova še izpostavila, da so se na njeno pobudo odzvali tako na mariborski kot ljubljanski občini kjer se bo pelo pred mestnimi hišami, odzivi pa so enkrati tudi iz drugih občin, kot so Celje, Velike Lašče, Razkrižje, Slovenska Bistrica, Zreče, Logatec, Šentjur, Hudinje, Cerklje na Gorenjskem, Domžale, Hrastnik, Cigonce in Laporje. “Naj omenim tudi Ravne na Koroškem, kjer so pritegnili k sodelovanju vse šole in vrtce. Pridružilo se jim bo 300 pevcev, ki bodo hkrati prepevali. Veliko je tudi posameznikov, ki so se odzvali iz cele Slovenije.” Ker je odziv na dogodek že zelo velik, je lahko sklepati, da ljudje potrebujejo nekaj takšnega. Prav zato je dogodek pod častnim pokroviteljstvom predsednik Republike Slovenija, gospoda Boruta Pahorja.

Za konec pa so nas v prihajajoči dogodek vpeljali še ubrani glasovi pevskega zbora osnovne šole Bojana Ilicha, pod mentorstvom Alenke Kopše.