V novem priročniku Živa coprnija Pohorja in Istre je opisanih deset pohorskih krajev, kjer so nekoč prebivala bajeslovna bitja.

Slovensko staroverstvo je ponovno ugledalo luč sveta. V času pred prihodom krščanstva smo na Slovenskem poznali namreč mnoga božanstva in bajeslovna bitja, kot so vodovnika, žalik žene, pehtre, kresnika, štrige oziroma coprnice in mnoga druga, med njimi nekateri še danes burijo domišljijo. Avtorji knjige Živa coprnija Pohorja in Istre: Izleti po poteh pripovednega izročila so slednje imenitno izkoristili tudi v turistične namene, izdelali so celo spletno aplikacijo. V priročniku bo tako opisanih 20 takih krajev, od njih bo polovica izročil s Pohorja. Pripravili so jagodni izbor zgodb iz pisnih virov in terena, od katerih jih, kakor pišejo v svoji knjigi, ostaja v ustnem izročilu še veliko tistih, ki niso bile nikoli zapisane in so v priročniku prvič uvidele luč dneva.

Turistična atrakcija Pohorja – na potep po poteh coprnic

Kot pišejo v uvodniku, knjiga ni namenjena le branju, pač pa ima višji namen – bralca lahko dobesedno popelje po poteh, kjer so nekdaj hodile coprnice, pehtre, kresniki in drugi.

Bralec je tako povabljen, da se poda na pot: ne le tisto domišljijsko, ki se odpre že iz udobja do ­ mačega naslanjača, pač pa tudi čisto fizično.  Dvajset izbranih krajev je v okviru poti Živa coprnija povezanih v turistične ture, namenje ­ ne odraslim, družinam, posebej pa organiziranim skupinam otrok. Zgodbe bodo na teh poteh zaživele v gledališki in lutkovni interpretaciji ter na festivalih,” pišejo v uvodniku knjige.

Vsi navedeni kraji so v knjigi podrobno predstavljeni in opremljeni s praktičnimi informacijami in fotografijami, da se bralec lažje poistoveti z zgodbo, sploh pa, da toliko prej najde skrivno pot do kakšnega izmuzljivega pohorskega palčka.

Na voljo tudi virtualna aplikacija za prave pustolovce

Za vse, ki niste knjižni molji, pa bi vseeno želeli na skrivaj pogledati za kakšno magično skalo na Pohorju, če tam nemara res živi rojenica, so ustvarjalci edinstvene zgodbe pripravili tudi spletno aplikacijo, ki jo lahko najdete tukaj in tukaj.

Kot so za osrednji mariborski spletni portal Maribor24 sporočili iz njihove projektne pisarne, žal še ni znano, kdaj, če sploh, bo knjiga v fizični obliki izšla, saj trenutno obstaja le v pdf obliki.

Slovenija in Hrvaška s skupnimi močmi za unikaten turizem

Kot še pišejo, je knjiga Živa coprnija del istoimenskega projekta, ki ga finančno podpira Program čezmejnega sodelovanja Interreg V-A Slovenija Hrvaška. Vsekakor gre za način ustvarjanja unikatnega turističnega produkta. Za maskoti zgodb, zbranih v priročniku, so ustvarjalci izbrali rojenico, značilno za Pohorje, in kresnika, značilnega za Istro. Gre sicer za lika skupne staroslovanske mitologije, ki imata različni imeni, a podobno vlogo. “Z izbiro likov smo torej želeli opozoriti na sorodnosti teh fizično ločenih, a v mnogočem povezanih krajin, kot je razvidno tudi iz tem, ki jih zgodbe naslavljajo.”

 “Kresnik, starodavno božanstno, ki ljudi varuje pred štrigami, in rojenica, svetla napovedovalka usode in svetovalka, sta dobrotnika, ki pomagata ljudem, ko so v težavah, in se borita proti zlu. Naj bosta na našem popotovanju v prostoru in nazaj skozi čas zaščitna amuleta, ki varujeta popotnika, ko se poda v mogočni svet naravnega in nad ­ naravnega, da se domov vrne bogatejši za dragoceno znanje in nova spoznanja,” pišejo v svoji knjigi.