V Ljubljani so v sredo zvečer petič podelili glasbene nagrade zlata piščal. Kot skladba leta 2018 je bila nagrajena Medrevesa Siddharte, ki je postala tudi izvajalec leta, njihovi Nomadi pa so okronani za album leta. Za novinca leta 2018 sta obveljala Mariborčana Zala Kralj & Gašper Šantl, nagrado za življenjsko delo pa je prejel Janez Bončina – Benč.

Gre za edine slovenske glasbene nagrade

Glasbene nagrade zlata piščal so edine slovenske glasbene nagrade in po presoji članov društva Zlata piščal “prava referenca, kar dokazuje zanimanje in izkazano spoštovanje glasbenikov ob prejemu nagrade ali nominaciji”. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, vedno znova opažajo, kako pomembno je, da glasbeni ceh reflektira samega sebe, poda oceno, nagrado pohvalo. “Bistvenega pomena je, da imajo glasbeniki tudi v Sloveniji svoje glasbene nagrade, katere so sprejeli in s katerimi se lahko identificirajo,” menijo v društvu.

Nagrade izbira in podeljuje akademija, v katero so letos povabili 91 članov z različnih področij, povezanih z glasbo – od glasbenih urednikov, novinarjev specialistov, producentov, organizatorjev glasbenih dogodkov, intelektualcev s področja kulture. Nominirance so med več 100 kandidati, ki so svoja dela objavili v letu 2018, najprej izbirali v prvem krogu. Tisti, ki so prejeli točke, so se nato uvrstili v drugi krog, kjer se je prvih pet v posamezni kategoriji prebilo med nominirance, najvišje število točk pa je prineslo nagrado.

To so bili še drugi nominiranci

Ob Siddharti so bili nominiranci za skupino leta še MRFY, Koala Voice, Hamo & Tribute2Love ter Zala Kralj & Gašper Šantl. Ob albumu Nomadi so se za nagrado za najboljši studijski izdelek leta 2018 potegovali MRFY z albumom Story, Dan D (Milo za drago), Koala Voice (Woo Horsie) ter Laibach (The Sound Of Music), v kategoriji za novinca leta pa so ob Zali Kralj & Gašperju Šantlu bili nominirani še Leonart, Fed Horses, Lumberjack ter Haiku Garden. Med skladbami so si ob Medrevesih nominacijo prislužile še Ker tu je vse tako lepo (Koala Voice), Boli me K (Dan D), A.M.L.P. (Siddharta), Sinner (Fed Horses) in Umru zate (MRFY).

Vse več domače, kakovostne glasbe

Zlate piščali so še vedno edine nagrade s področja urbane glasbene scene, s čimer je zapolnjena vrzel, ki bi jo drugače občutil glasbeni ceh: “Domača glasbena scena se razvija. Vsako leto opažamo veliko dobre, kakovostne produkcije, novih izvajalcev, a žal primanjkuje medijev in kanalov, kjer bi bili deležni pozornosti, kot jim pritiče. Še dobro, da obstajajo družbeni mediji. Zlata piščal poskuša vrzel delno zapolniti, saj si vsi skupaj želimo močne, dobre, kakovostne glasbene scene in dovolj priložnosti, da glasba najde svojo pot med poslušalce in obiskovalce koncertov,” so še poudarili v društvu.

Skladba Valovi najboljša v letu 2017

Za leto 2017 je nagrado zlata piščal za življenjsko delo prejel Iztok Mlakar, izvajalci leta so postali Koala Voice, z albumom Magenta pa je prepričala Raiven. Najboljša skladba je bila Valovi, ki jo podpisujeta letošnja novinca leta in evrovizijska predstavnika Zala Kralj in Gašper Šantl, za novince leta 2017 pa je bila razglašena skupina MRFY.