To nedeljo bo v Mestnem parku znova živahno. Na prvem letošnjem Promenadnem koncertu v paviljonu Mestnega parka bo namreč nastopila Godba Ruše, katere začetki segajo že v 19. stoletje. Ob tem bodo še vedno veljala opozorila in priporočila NIJZ.

Narodni dom Maribor prireja v nedeljo, 24. maja, ob 10.30 uri Promenadni koncert v paviljonu Mestnega parka, na katerem bo nastopila Godba Ruše. Tradicionalni koncerti, ki se že desetletja odvijajo ob sončnih nedeljah v Mestnem parku, so del kulturne in tudi turistične ponudbe mesta Maribor. Koncerte izvajajo lokalna in okoliška kulturna društva, z namenom popestriti mariborski Mestni park.

Začetki godbe na pihala v Rušah segajo že v 19. stoletje, vendar pa je godba začela organizirano delovati v juniju leta 1927, ko sta prvi kapelnik Alojz Jurič in bivši godbenik Vencelj Pliberšek ponovno oživila zbor pihalcev. K sodelovanju sta pridobila 20 članov, ki so bili v glavnem delavci takratne Tovarne dušika Ruše.

Godbenike so v tistih časih pestile številne težave, predvsem finančne in tako so se v želji po pomoči, obrnili na upravno vodstvo Tovarne dušika Ruše. Slednje je sicer ugodilo njihovi prošnji in jim nabavilo inštrumente ter uniforme, vendar so vse to morali odplačati člani sami, z mesečnimi odtegljaji od plač. Prav tako so morali iz svojih žepov honorirati tudi kapelnika.

Po koncu vojne godba znova oživela

Med II. svetovno vojno je godba pod vodstvom godbenika Lovca iz Maribora, igrala na vseh paradah in apelih. Sčasoma se je število godbenikov še zmanjšalo, saj je vpliv aktivistov NOB v tovarni zajel tudi slednje. Pridružili so se slovenskemu kulturnemu molku, nekaj godbenikov pa je odšlo tudi med partizane na Pohorje.

Po koncu vojne, so se zagnani godbeniki znova sešli in v svoje vrste pritegnili tudi mladino.

Leta 1987 je, ko je godba praznovala svojo 60-letnico obstoja, je pihalni orkester zaigral pod taktirko Dušana Remšaka, ki je imel kot mlad in neizkušen z godbo še velike ambicije in načrte. Na njegovo pobudo je bila leta 1989 ustanovljena tudi mažoretna skupina, ki jo je vodila Zvezdana Remšak ter je veljala za prvo tovrstno skupino na Štajerskem. Omenjena skupina je nastope godbenikov še popestrila in tako pripomogla k številčnejšemu občinstvu, ki je rado prisluhnilo orkestru in uživalo ob nastopih mažoret.

Tradicionalen novoletni koncert

V letu 1994 je godba postala samostojno društvo in se tako preimenovala v Godbo Ruše z mažoretno skupino. Godba se je vključila v Zvezo slovenskih godb pričela z nastopi na letnih srečanjih in tekmovanjih pihalnih orkestrov Slovenije. Godba je danes v domačem kraju in drugod poznana po svojem že tradicionalnem novoletnem koncertu, ki ga prireja vsako leto 26. decembra, na dan državnosti in enotnosti.

Godba Ruše še danes pod taktirko Dejana Rakoviča ohranja tradicijo in se vsako leto za praznik dela – 1. maj, že navsezgodaj zbere ter z »budnico«, igranjem po ulicah Ruš in okoliških krajih, vabi ljudi k praznovanju.

Koncerte v parku je podprla Mestna občina Maribor. Ob slabem vremenu prireditev odpade. Vstopnine ni!

“Za zagotavljanje varnosti in ohranjanje zdravja bomo vestno upoštevali vsa opozorila in priporočila NIJZ.
Obiskovalce vljudno prosimo, upoštevate predpisano medsebojno razdaljo ter sledite navodilom organizatorjev.
Hvala za razumevanje,”
sporočajo organizatorji.