Narodni dom napoveduje gledališko predstavo Svet´večer, ki se bo premierno odvila na Malem odru Narodnega doma. Gre za prvo slovensko uprizoritev, hkrati pa je to prva uprizoritev Teatra na kulnu.

Svet´večer je gledališka predstava, ki se bo premierno odvila 24 oz. 25. junija 2020 na Malem odru Narodnega doma. Gre za prvo slovensko uprizoritev, hkrati pa je to prva uprizoritev Teatra na kulnu. Glavne vloge igrata Nataša Barbara Gračner (Judith) in  Vlado Novak (Thomas). Zgodba govori o posamezniku, njegovi svobodi in državi, oba sta pa prepričana, da rešujeta domovino, a zmagal bo le eden.

Daniel Kehlmann je nemško- avstrijski pisatelj in dramatik, danes pa velja za enega izmed najuspešnejših sodobnih avtorjev na nemško govorečem področju. Leta 1975 rojen umetnik, je dobitnik številnih nagrad, katerega slovensko občinstvo pozna po romanu Izmera sveta (največja nemška povojna prodajna uspešnica). V Sloveniji lahko preberemo še dva njegova romana: Slava ter Jaz in Kaminski.

Prva uprizoritev ˝igre mačke in miši ˝na Dunaju

Drama Svet´večer oz. ˝igra za dva igralca in eno uro˝, je bila krstno uprizorjena februarja 2017 na Dunaju. Istega leta je bila drama uprizorjena v Veliki Britaniji v angleškem jeziku, v Nemčiji je bila prvič uprizorjena 2018. Lansko leto je doživela tudi televizijsko in filmsko adaptacijo pod naslovom Nočno zaslišanje.

Drama predstavlja napeto igro mačke in miši, med dvema močnima protagonistoma, katera sta prepričana, da rešujeta domovino, razgaljata družbeno socialne posledice paranoidne dileme svobodnega sveta, razpeta sta med varnostjo in svobodo.

K ustvarjanju gledališkega trilerja sta Kehlmanna spodbudila teroristični napad v Parizu (2015) in aretacija žvižgača Edwarda Snowdena. Hkrati pa se avtor spogleduje tudi z ameriškim vesternom Točno opoldne.

Drama predstavlja napeto igro mačke in miši, med dvema močnima protagonistoma, katera sta prepričana, da rešujeta domovino, razgaljata družbeno socialne posledice paranoidne dileme svobodnega sveta, razpeta sta med varnostjo in svobodo. Avtor ob tem tematizira tudi grožnjo tehnološkega razvoja, kateri lahko vodi k popolnemu razpadu sistema ali v novo svetovno vojno.

Igralski duo deluje pod vodstvom Sama M. Strelca

Nataša Barbara Gračner je diplomirala iz dramske igre na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Nastopala je tudi v Slovenskem mladinskem gledališču v Ljubljani, pozneje pa se je zaposlila v ljubljanski Drami. Danes je tudi izredna profesorica dramske igre in umetniške besede na AGRFT. Igrala je tako v filmih in televizijskih nadaljevankah, kot tudi v gledališčih in je prejemnica številnih nagrad. Tako je kar osemkratna prejemnica Borštnikove nagrade.

Vlado Novak je poznan obiskovalcem mariborske Drame po mnogih odigranih karakternih vlogah, katere osebnosti je izpilil do potankosti. Prav tako je igral v filmih in nadaljevankah, kjer pa je igral lahkotnejše in komične like. Tako kot njegova igralska kolegica je tudi on prejemnik številnih nagrad.

Samo M. Strelec je režiser, prevajalec in scenograf, kateri je zaključil študij gledališke in radijske režije na AGRFT, svoje znanje pa je izpopolnjeval tudi na študiju v tujini in sicer v Berlinu. Nekaj časa je bil tudi direktor Gledališča Ptuj, bil pa je tudi umetniški vodja Drame SNG Maribor. Je pa tudi eden od ustanoviteljev gledališkega portala SiGledal. Mariborski študentje ga poznajo kot predavatelja na študijskem programu Medijske komunikacije. Za svoja dela in dosežke je prejel številne nagrade, tako doma, kot v tujini.

Nov programski sklop Narodnega domaMaribor

Teater na kulnu je nov programski sklop Narodnega doma Maribor, ki predstavlja cikel gledaliških dogodkov, kjer prihaja v ospredje žlahtnost vsebine in neposrednost sporočila. Je gledališče, brez blišča, ki pa ima veliko srce, čeprav je svoj kotiček našlo v kleti Narodnega doma.

Teater na kulmu bo ponudil uprizoritve dramskih besedil, katere bodo odražale stvarnost in sodobnost. Obljubljajo žanrsko raznolike predstave, ki bodo tvorile intimen, pristen stik med igralcem in gledalcem.