V mariborskem SNG bo potekala proslava, s katero bodo počastili več stoletij prisotnosti Srbske pravoslavne cerkve na Slovenskem.

Fotografija je simbolična

Kot pišejo za srbski spletni medij politika.rs, bodo v soboto v Mariboru počastili prihod predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in Republike Srbske Aleksandra Vučića, kjer bosta kot pokrovitelja dogodka spregovorila v čast velikega jubileja pravoslavne srbske cerkve v Sloveniji.

Obeležitev poroke med srbsko princeso in Celjskim grofom

Na svečani proslavi v SNG Maribor, ki so jo poimenovali »Bodimo ljudje« obeležujejo tudi 600 let, odkar se je v Sloveniji rodila prva pravoslavna srbska princesa Katarina Kantakuzina Branković, ki se je poročila s Celjskim grofom Ulrikom Drugim. S seboj je pripeljala delegacijo dvestotih iz vrst duhovščine in ožje družine. Par predstavlja tudi nadaljnjo povezavo pomembnih Slovencev in Srbov skozi stoletja. Srbski igralec Vojin Ćetković, slovenska igralka črnogorskega rodu Milada Kalezić in naša operna diva Sabina Cvilak so le nekatere pomembne figure v slovenski in srbski in umetnosti.

Pravoslavni Srbi še danes močna skupnost v Beli Krajini

Na proslavi bo nastopil balet narodnega gledališča, razna slovensko-srbska akademska kulturna in umetniška društva ter drugi. Po besedah pravoslavnega popa Milana Jovanovića “bo zasedenih vseh 850 sedišč v gledališču, častna gosta pa bosta vsekakor predsednika obeh držav.”

Kot je za srbski spletni portal povedal duhovnik Jovanović, “bomo v programu predstavili običaje Srbov iz Bele Krajine, ki v tem delu Slovenije živijo že 500 let. Srbsi so se na to območje priseljevali s področja reke Bojane, Like in centralne Srbije. Danes jih tukaj živi nekaj sto. Predvsem zanimivo je dejstvo, da so vse do danes uspeli obdržati svoj jezik – kadar jim prisluhnete, se zazdi, kot da so včeraj prišli iz Hercegovine.

Hitler naročil rušenje pravoslavne cerkve v Mariboru

Na območju Bele Krajine in v okolici danes stojita dve pravoslavni cerkvi. Ena pravoslavna cerkev stoji tudi v Ljubljani, dve, ki sta nekoč stali v Mariboru in Celju, pa sta bili porušeni med drugo svetovno vojno. Tudi teh se bodo spomnili tekom proslave v Mariboru.

Slišal sem, da je Hitler zahteval rušenje cerkve v Mariboru, ki je bila v procesu izgradnje in je bila posvečena Svetemu knezu Lazarju. Nemcem je bil Maribor vselej trn v peti, zlasti Hitlerja je močno motilo to ‘bizantinsko« mesto’. Po drugi svetovni vojni so komunisti iz maščevanja zaradi rušenja pravoslavne cerkve odredili, da morajo evangelisti deliti svojo cerkev s pravoslavno skupnostjo in to celih 50 let.

Danes imamo v Mariboru veliko lepo zgradbo s kapelico, katere lastniki smo postali pred kratkim. Upamo, da lahko tukaj kmalu začnemo tudi z gradnjo cerkve, podobno nameravamo storiti tudi v Celju in v Kopru, tako da bodo to prvi pravoslavni hrami, postavljeni po 70 letih zastišja,” je še komentiral Jovanović.