Danes, 8. februarja, obeležujemo Prešernov dan, slovenski kulturni in državni praznik, ki je v Sloveniji hkrati dela prost dan. Ta dan je hkrati obletnica smrti poeta dr. Franceta Prešerna. Kot že tradicionalno, se bodo po vsej Sloveniji, tudi v Mariboru, odvile številne brezplačne prireditve.

Na Grajskem trgu, Združenje dramskih umetnikov Slovenije organizira tradicionalni recital Prešernove poezije ob slovenskem kulturnem prazniku. Članice in člani združenja – igralke in igralci iz vseh slovenskih poklicnih gledaliških hiš, samostojni ustvarjalci na področju kulture in študentje dramske igre na AGRFT, bodo ob 12. uri s poezijo počastili slovenski kulturni praznik. Recital se bo tudi letos pričel z nepogrešljivo Zdravljico.  Prireditev bo trajala do 13.30 ure.

V Pokrajinskem muzeju bo za dogajanje poskrbljeno vse od 10. do 18. ure. V tem času bo potekal ogled po stalni razstavi Pokrajinskega muzeja Maribor, lahko si jo ogledate tudi pod strokovnim vodstvom ob 11. in 15. ure. Ob 18. uri sledi v Viteški dvorani   otvoritev gostujoče razstave Likovni zapis EPK Maribor 2012 pet let kasneje.

Umetnostna galerija Maribor odpira svoja vrata in obiskovalce vabi na kulturno druženje pod okriljem vizualne umetnosti.  Med 10.00 in 18.00 si lahko brezplačno ogledate razstavo Slovenija in neuvrščeni pop.

Ta dan vabi tudi Muzej narodne osvoboditve Maribor, kjer bo ob 10., 13. in 15. uri javno vodstvo po razstavah z naslovom  Spomenik mariborski industriji in Jugoslovanski Manchester. Ob 11., 14. in 16.uri sledi vodenje po razstavah  Na levi ga, na desni ni…, Maribor je naš in PST! Poskrbljeno je tudi za najmlajše, saj med 10. in 12. ter med 13. in 17. uro organizirajo ustvarjalne delavnice za otroke.

Od 10. ure naprej dan odprtih vrat v Sinagogi. Obiskovalce bodo ob aktualni razstavi Judje na Goriškem nagovarjali tudi interaktivni kotički, namenjeni spoznavanju judovske zgodovine in kulture.

Fotografski muzej Maribor vabi vse od 10. do 18. ure. Sledi otvoritev razstave 10 let fotografskega društva TOTIFOTO,
med drugim med 15. in 17. uro ustvarjalne delavnice za otroke.

Veselo Prešernovanje bo potekalo tudi v Mestni knjigarni Maribor, kjer bo ob 10. uri otvoritev pravljične dežele s Simono Kopinšek in rajanje z Mačkom Murijem. V vaši družbi bodo tudi filmska in gledališka igralka Alenka Cilenšek, legendarni glasbenik Alfi Nipič, igralec in komik Tadej Toš, energična upokojenka Elizabeta Kovačič in direktor doma starejših Marko Slavič.

Prireditev pripravljajo tudi v dvorani MČ Nova vas ob 18. uri. Program bo povezoval dramski igralec Bojan Maroševič.

Več natančnejših informacij o dogodkih prejmete TUKAJ.