V Univerzitetni knjižnici Maribor (UKM) bodo danes v počastitev slovenskega kulturnega praznika postavili na ogled nekaj najzanimivejših eksponatov iz osebnih zapuščin, ki jih hranijo v rokopisni zbirki knjižnice. Med drugim bo razstavljen lastnoročno napisan nagovor Antona Martina Slomška iz leta 1821.

Bogata zbirka rokopisov in rokopisnih zapuščin

“Skrb za zbiranje, hranjenje in ohranjanje domoznanske kulturne dediščine je v Univerzitetni knjižnici Maribor stara že dobrih 100 let, saj so si jo ustanovitelji Zgodovinskega društva za Spodnjo Štajersko že leta 1903 zadali kot osrednjo nalogo. Bogata zbirka rokopisov in rokopisnih zapuščin, ki se je od tedaj nabrala v knjižnici, dokazuje njeno uspešno realizacijo,” pojasnjuje vodja enote za domoznanstvo in posebne zbirke v UKM Vlasta Stavbar.

Rokopisna zbirka je v začetnem obdobju nastajala s skrbnim zbiranjem, urejanjem in natančnim popisom pesnika, literarnega zgodovinarja, bibliotekarja in ravnatelja knjižnice Janka Glazerja, kasneje pa v okviru enote za domoznanstvo in posebne zbirke, ki letos praznuje 50. jubilej.

Ožji izbor devetih najzgodnejših in najobsežnejših zapuščin

Na razstavi z naslovom Včasih zasebno …: iz osebnih zapuščin, hranjenih v UKM, ki jo bodo danes odprli v Knjižnem razstavišču, bodo predstavili ožji izbor devetih najzgodnejših in najobsežnejših zapuščin. Vsi njihovi nekdanji lastniki so se rodili v 19. stoletju in so delovali pretežno v prvi polovici 20. stoletja.

Po poklicu oziroma dejavnosti so bili bodisi duhovniki, zgodovinarji, meceni, profesorji, literarni, gledališki ali glasbeni umetniki. To so Lavrecij Herg (1829-1906), Anton Martin Slomšek (1800-1962), Jožef Pajek (1843-1901), Pavel Turner (1842-1924), Anton Medved (1862-1925), Anton Tanc (1887-1947), Pavel Rasberger (1882-1967), Janez Koprivnik (1849-1912) in Ljudmila Poljanec (1874-1948).

Pridobivanje osebnih zapuščin je stalnica UKM

Pridobivanje osebnih zapuščin je stalnica UKM, saj vsako leto dobijo svoje mesto v njej številne nove. “To, kar je bilo nekdaj zasebno in zlahka pristane na smetišču, bo tako, vse bolj tudi v digitalizirani obliki, trajno izmaknjeno pozabi,” so v sporočilu za javnost izpostavili v UKM.

V UKM bodo danes odprli tudi razstavo del slikarja Karla Jiraka, obe pa bosta na ogled do 10. aprila. Slavnostni govornik ob današnjem odprtju razstav bo predlanski Prešernov nagrajenec, pesnik in publicist Andrej Brvar.

STA