V Lutkovnem gledališču Maribor bo jutri premierna uprizoritev predstave Netopir Kazimir, ki je nastala po literarni predlogi Svetlane Makarovič.

Prvo premiero v letošnjem letu bo mariborska lutkovna hiša obeležila s precej neznano pravljico Makarovičeve. Besedilo je za oder priredila priznana lektorica Metka Damjan, režija pa je potekala pod vodstvom Matjaža Latina.

Svetlanine besede so zgradile muzikal

Damjanova, avtorica dramatizacije, pravi, da so morali zaradi kratkosti izvirnega besedila, dodati nekaj elementov za popestritev odrskega dogajanja: »Šla sem skozi Svetlanin svet, tako smo v predstavo dodali še nekaj živali – recimo čuka in sovo iz zgodbe Čuk in čukec, a vse besede, ki so v tekstu so Svetlanine. Tudi te, ki smo jih dodali in so iz njih nastali celotni songi, so dobile njen blagoslov.« Latin je v Lutkovnem gledališču Maribor sedaj ustvarjal tretjič – debitiral je 2001 s Kakor napravi stari, deset let kasneje je režiral Deževnikarje, letos pa je na oder postavil Netopirja Kazimirja.

Kazimir kazi mir

Netopirjevo vprašanje, ki je rdeča nit zgodbe je: kdo ali kaj pravzaprav je? Miš ali ptica ali še kaj drugega? Kazimir tako nenehno postavlja vprašanja in ves čas kazi mir; njegovo vprašanje je tako rekoč vprašanje identitete, ki je v otroški pravljici prikazano kot čudovita pot do spoznanja – Kazimir namreč ugotovi, da ni nič drugega, kakor mišji angel. Uprizoritev je zanimiva tudi zaradi svoje glasbene narave – igralci Metka Jurc, Marko Ujc, Maksimiljan Dajčman in Gregor Prah so svoje igralske sposobnosti oplemenitili z mnogimi songi, ki predstavo postavljajo v domeno muzikala.

Pompozna likovna podoba

Scena zaseda celotno površino odra v veliki dvorani, tudi nekatere lutke so zelo velike, pisane in kosmate, kar bo za mlajše občinstvo gotovo posebno doživetje. Kazimirjevo potovanje in iskanje resnice o sebi je podkrepljeno s premišljeno igro in uporabo scenskih elementov, ki s svojo nenavadnostjo ohranjajo zanimanje pri otrocih – spodbujajo njihovo domišljijo, hkrati pa odprejo pot za nadaljnje razmišljanje s simpatičnim, nepokroviteljskim naukom.

Prepoznavna mariborska ekipa

Pri predstavi so sodelovali mnogi uspešni mariborski ustvarjalci. Avtor glasbe je Gregor Stermecki z ženo Majo Pihler Stermecki, bolj znano z vzdevkom Bilbi, avtor likovne podobe pa je Rok Predin, ki je sodeloval že z Eltonom Johnom, Take That in režiral videospot skupini The Rolling Stones.