Denar za obnovo je prispeval lokalni podjetnik, po obnovi pa naj bi v objektu izvajal program Muzej narodne osvoboditve Maribor.

V Mariboru so pred dnevi začeli z obnovitvenimi deli na znameniti trafiki ob Starem mostu, ki je med drugim omenjena v romanu Draga Jančarja. Denar za obnovo je prispeval lokalni podjetnik, po obnovi pa naj bi v objektu izvajal program Muzej narodne osvoboditve Maribor.

“Po obnovi naj bi bila tam starinska trafika, ki bi delovala kot majhen muzejček, izhodišče za vodstva in sprehode po mestu, kulturno informativni center, prodajalna spominkov, pripovedovalnica, bralnica, center za Muzej spominov in podobno,” je za STA povedala direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor Aleksandra Berberih-Slana.

MOM pogodbo za donacijo sklenila z lokalnim podjetnikom

Denarja za izvedbo programa na občini sicer še niso zagotovili. V letošnjem občinskem proračunu so sredstva za pripravo manjšega začetnega programa v trafiki po obnovi, ne pa tudi sredstva za celovit programski razvoj ali za dodatno zaposlitev, ki bi bila potrebna za izvajanje tega programa. “Za načrte, ki smo jih oddali na Mestno občino Maribor (MOM) v letošnjem letu, ni denarja, prav tako ne za zaposlitev. Zato bomo letos verjetno samo uredili notranjost in tu in tam organizirali kakšen dogodek,” pravi direktorica.

Objekt je občina lani želela prodati, a je zaradi protesta nekaterih vidnih Mariborčanov in Mariborčank na čelu s kulturnico Zoro A. Jurič od te namere odstopila. S podjetnikom Markom Novakom je zdaj sklenila pogodbo o donaciji za obnovo trafike. “Pogodba med MOM in donatorjem, ki bo z donacijo obnovil trafiko na Trgu revolucije, je podpisana, obnova pa bo končana predvidoma pred poletjem,” pravijo na občini.

Spomnimo …

Kot so oktobra 2018 zapisali za Večer, je ta isti podjetnik svoj denar, brez kakršnihkoli stroškov za občino, želel donirati že lani, ko je bil na čelu MOM župan Andrej Fištravec. A Novak je potem donatorsko ponudbo umaknil, saj Fištravec z njim ni želel podpisati donatorske pogodbe. Nekdanji župan se je potem izgovarjal, češ da ima donatorjev več in si ljudje ne smejo misliti, kako so donacije rezervirane le za enega. Novak je bil seveda ogorčen, napisal mu je celo pismo, na katerega nikdar ni dobil odgovora. “Kakšna konkurenca, saj pa to ni javni razpis. Nisem vedel, da je takšna gneča pri donatorstvih,” je za Večer dejal Novak, ki je bil mnenja, da je takšen izgovor žaljenje njegove inteligence.

Trafika na simbolni točki v romanu Draga Jančarja

Trafika je varovana kot nepremična kulturna dediščina. Zgrajena je bila v dvajsetih letih 20. stoletja in vse do pred nekaj let, ko je zaprla svoja vrata, so v njej prodajali tobačne izdelke, časopise in druge drobnarije. Kot so povedali na mariborskem zavodu za varstvo kulturne dediščine, objekt stoji na simbolnem mestu, ob mostu, ki povezuje oba bregova mesta, in ni pomemben samo kot ena redkih ohranjenih trafik v Mariboru, ampak ima tudi veliko simbolno in zgodovinsko vrednost.

V romanu pisatelja Draga Jančarja Severni sij je tej trafiki posvečeno celotno poglavje. “Pojavlja se kot zanimiva zgradba in točka opazovanja, od koder trafikant opazuje trg in velike spremembe v mestu, ki jih prinašajo dogodki 20. stoletja,” so pojasnili na zavodu. Mariborski občini so predlagali, da jo razglasi za spomenik lokalnega pomena.