Lokalno

To so letošnje pustne povorke na Štajerskem

Vanja Čiček, 19.02.19 ob 09:34

Predstavljamo vam nabor idej, kam z otroci na pustno povorko.

Za pusta hrusta se ni treba voziti vse do Ptuja, saj bo veselo tudi v Mariboru in bližnji okolici. Za najmlajše bo, kakor vsako leto doslej, poskrbljeno v Narodnem domu Maribor. Pustna povorka se začne 3. marca ob 11. uri dopoldne in konča ob 15. uri.

“V Narodnem domu Maribor že tradicionalno prirejamo Otroško pustno rajanje, za take »prave« otroke in za tiste »malo starejše«. In to prav na pustno nedeljo. Pripeljite svoje malčke, spremljajte jih v teh čarobnih in navihanih trenutkih, pridružite se jim v njihovem otroškem navdušenju!” pišejo na strani Facebook dogodka.

Med nastopajočimi bodo Romana Krajnčan z najlepšimi pesmimi za otroke in Murat & Jose z ritmično škatlastimi pravljicami. Rajanje bodo popestrile Kekčeve poustvarjalnice z otroškimi kreativnimi pustnimi delavnicami. Vstopnice lahko do 1. marca kupite tukaj.

Dupleško rajanje

Veselo bo tudi v Spodnjem Dupleku na Lizinem pustnem balu. Pustna zabava se prične 2. marca takoj po pustni povorki ob 16. uri v prireditvenem šotoru v Spodnjem Dupleku. “Gasilci, policaji, Kremenčkovi, seksi mucke in druge živali ste pripravljeni na Lizin Pustni Bal 2.0? Letos malce drugače in sicer bo akcija v prireditvenem šotoru v Dupleku po končani povorki ! Da boste kužki lahko migali z repkom in seksi medicinske petke šejkale z boki bodo za muziko poskrbeli bodoči veleznani GinBand. Band sestavljajo sami domači dečki, sami profesionalci, med njimi tudi Tadej Brancelj (ex Nova Pot), ki obljublja, da bo muzika funky mi pa obljubljamo, da bo pivo mrzlo!” pišejo na spletni strani Facebook.

Več o glasbeni skupini, ki bo popestrila pustno zabavo in o samem dogodku si lahko preberete tukaj.

Tudi v centru Maribora bo luštno

Pustno zabavo za vse generacije prirejajo tudi v Wetrinskem v centru mesta. Le morda bo slednji postal epicenter pustnega dogajanja v centru Maribora, da se pustne maske sprehodijo po vsem centru, ne le na določenih lokacijah. Dogodek z naslovom “Fletno družinsko postovanje” se prične 2. marca pred Hišo Stare Trte in od 11. ure naprej nadaljuje v Wetrinskem, kjer se bo rajalo vse do 19. ure. Predviden je sprehod maškar skozi mesto od Lenta do Wetrinskega.

“Spoznavanje dediščine od blizu z zgodbo o Kurentu, s pohodom kurentov, oračev in pokačev skozi mesto, s kurentovim plesom, z razstavo Ptujske maske rajamo, v goste vam prihajamo, s filmi, delavnicami in rajanjem ob ljudski in avtorski glasbi zasedbe Brencl banda v živo. Živo! Spet bomo izbirali najboljšo doma narejeno šemo in jo simbolično nagradili,” pišejo na Facebook strani dogodka.

Več o samem programu si lahko preberete tukaj.

Največja povorka na Ptuju

Seveda ne moremo mimo slavne pustne povorke na Ptuju, ki bo tudi letos šeme razveselila z bogatim programom. Prvi del pustnega kurentovanja se prične že 23. februarja, konča pa 5. marca na pustni torek. Sicer pa se je celoten glasbeni program pričel že 15. februarja z nastopom Bajage in Instruktorov ter ansambla Kurentanc. V petek se lahko zazibljete ob ritmih Magnifica, v soboto pa bo otvoritev etno povorke. Zvečer bosta en za drugim zapela Jelena Rozga in Domen Kumer. V naslednjih dnevih bodo na ogled prikazi raznih pustnih šem: pokači, rusi, kurenti, ploharji, cigani in drugi. Na pustno soboto se bo odvil mestni pustni korzo. Pustno dogajanje bo potekalo vse do pustnega torka, ko bodo na Ptuju naposled le pokopali pust. Več o programu pa tukaj.