Kultura

Severjevi nagradi za igralske stvaritve v slovenskih poklicnih gledališčih gresta letos v roke Jette Ostan Vejrup in Vladimirja Vlaškalića. Nagrado za stvaritev študenta dramske igre sta si prislužila Gaja Filač in Klemen Kovačič. Nagrada za najboljšo stvaritev v ljubiteljskem gledališču pa bo na nocojšnji podelitvi pripadla Bojanu Visterju.

Uredništvo4 tedni

Pred časom je v Mariboru zaživela Stigma, spletna platforma, ki združuje LGBTQIA+ ustvarjalke_ce. O projektu, aktivnostih in o tem, da v Mariboru ni nobene LGBTQIA+ organizacije ali kluba za druženje smo se pogovarjali z enim od urednikom, Tomom Vebrom.

Jerneja Potočnik4 tedni

V nedeljo, 13. decembra, je minilo osemdeset let od smrti najpomembnejšega slovenskega politika med obema svetovnima vojnama, dr. Antona Korošca. Bil je edini nesrb na čelu jugoslovanske vlade. Bil prvak največje slovenske stranke in ustanovni oče Jugoslavije.

Jon Knez4 tedni

8. decembra leta 1980 je takrat 40-letnega Lennona v New Yorku umoril Mark David Chapman, ki so mu letos že enajstič zavrnili prošnjo za pogojni izpust iz zapora.

Uredništvo1 mesec

V letošnjem septembru je že devetič zapored potekal mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc. Žirija je določila Dokudoc izbrani leta 2020, posebno omembo žirije pa sta prejela še dva filma. Vse tri si bo moč ogledati v nedeljo, 13.12.2020, preko spletne projekcije.

Uredništvo1 mesec

Mariborčanka Sabina Cvilak je stalna članica, solistka mariborskega opernega ansambla in prejemnica Glazerjeve nagrade ter nagrade Prešernovega sklada.

Uredništvo1 mesec

Bratje Feguš, člani istoimenskega godalnega kvarteta, pri svojem glasbenem udejstvovanju premikajo glasbene meje domačega Maribora, svoje ime pa so ponesli širom Evrope in po svetu. V letošnjem letu nemškega glasbenega velikana Ludwiga van Beethovna, pa decembra napovedujejo koncert, ki bo glasbene sladokusce razvajal prek spleta.

Sara Jagodič1 mesec

V Avstriji so zaradi slabih epidemioloških razmer do 7. januarja prepovedali vse koncerte z občinstvom. Kljub temu ljubitelji klasične glasbe ne bodo ostali brez tradicionalnega novoletnega koncerta Dunajskih filharmonikov. Ti bodo sicer igrali pred praznim avditorijem, gledalci jih bodo preko malih zaslonov lahko nagradili z virtualnim aplavzom.

Uredništvo1 mesec

Muzeji in galerije bodo v decembru svoje delovanje preselili na splet. Med 7. in 13. decembrom letos bodo ponovili uspešno akcijo Naprej v preteklost in tako predstavili zbirke in vsebine s praznično noto.

Uredništvo1 mesec

Prešernovi nagradi za življenjsko delo v letu 2021 prejmeta pisatelj Feri Lainšček in arhitekt Marko Mušič. Lainšček zato, ker s svojimi literarnimi dosežki in s svojo visoko umetniško vrednostjo že skoraj 40 let pomembno bogati zakladnico slovenske kulture, Mušič pa kot izjemen risar in samosvoj arhitekturni potohodec ter humanist.

Uredništvo1 mesec

Na simpoziju se z interdisciplinarnimi referati predstavljajo zgodovinarke in zgodovinarji vseh generacij z različnih raziskovalnih in izobraževalnih ustanov. Zaradi trenutnih epidemioloških razmer, se simpozij odvija v virtualni obliki prek programa Microsoft Teams.

Jon Knez2 meseca