Kultura

Pa pravijo, da Gosposka ne živi. Zdaj pa sploh. Potem pa se zgodi to. V soboto, 27. junija, tam od 21.30 do 22.15 … Zgodovina. Presežek. Noro. Neponovljivo. Dogaja se Prostovanje, zgodila se je predstava Via Matti/Ulica norcev. En zavoj z Gosposke, pa si na Krasu ali v italijanskem filmu.

Jaša Lorenčič2 tedna

Kako se smejimo na prostem, v petek zvečer, po koronakrizi? O klošarjih na skuterjih, nesmiselnosti hujšanja in skrivanju erekcije? Malo bolj zadržano, poparčkani, ampak še vedno od srca. KMŠ Frišni Stand Up – Open Air se je v Vetrinjskem dvoru zgodil teden dni kasneje.

Jaša Lorenčič2 tedna

Gledalci bodo uživali v najbolj odmevnih filmih pretekle kinematografske sezone, program pa bodo kot vsako leto prepletli z nekaj svežimi predpremiernimi naslovi in posebnimi projekcijami. Žal ga v Mariboru ne bo.

Uredništvo2 tedna

Prihajajo dopusti in s tem tudi ležanje na plaži (ali na domačem fotelju) s knjigo v roki. Glede na raziskave Slovenci beremo vedno manj, vedno več pa je tudi tistih, ki posegajo izključno literaturi v tujem jeziku. Kaj pa vi? Ste v zadnjem času prebrali kakšno dobro knjigo?

Ana Lah2 tedna

Včeraj so podelili nagrado kresnik, nagrado za najboljši roman preteklega leta. Tokrat je prestižno nagrado dobila pisateljica Veronika Simoniti za roman Ivana pred morjem. Mariborski pisatelj Drago Jančar pa je za svoj roman To noč sem jo videl dobil nagrado za roman desetletja.

Veronika Pirman2 tedna

Pri mogočnem hrastu v avditoriju Lutkovnega gledališča, tam, kjer ima Festival Lent »afterje«, bo čez koronsko poletje tisto, kar s(m)o doslej poznali kot KGB.

Jaša Lorenčič2 tedna

Če se ponekod prostori ne le odpirajo, temveč polnijo s programom, je Danilo Rošker, direktor SNG Maribor, povedal, da je petkov Gala koncert opernih arij na ploščadi pred gledališčem odpovedan. Razlog? Strah pred prevelikim obiskom, saj je, kot je povedal Rošker ob predstavitvi programa SNG Maribor za sezono 2020/21, bil interes prevelik. Omejitev na 500 obiskovalcev na javnih prireditvah je zanje pač premajhna.

Jaša Lorenčič3 tedni

Pred premiero predstave Cesarjeva nova oblačila, ki bo v petek, 26. junija ob 17. in 19. uri, so v Lutkovnem gledališču Maribor predstavili program za novo sezono. Nova predstava nastaja v koprodukciji LGM in Gradskega kazališta lutaka Reka, je pa tudi del EPK Reka 2020.

Jon Knez3 tedni

Slam zverine v Mariboru že štiri leta uspešno približujejo poezijo širši množici, ob enem pa odpirajo prostor za neuveljavljene pesnike, da se lahko predstavijo s svojo poezijo. Prvi Ožuljeni jezik po karanteni je tako minil v sproščenem in še posebej dobro ogretem ozračju. Zmagovalec po izboru občinstva je bil Rene Volker.

Ana Lah3 tedni

Za uporaba kluba in atrija v Vetrinjskem dvoru je bila na razpisu izbrana Tovarna urbane kulture. Pet prijavitelj se je potegovalo za atrij in klub, ki sta znala večkrat presenetiti, a se ni nikdar zares zasidral. Vetrinjski dvor bo sicer jutri gostil že razprodani dobrodelni koncert Damirja Urbana za Zavod 13.

Jaša Lorenčič3 tedni

Znan je prejemnik prve nagrade za najboljše izvirno leposlovno delo preteklega leta, poimenovano po Ivanu Cankarju. Podelitev je potekala danes na Vrhniki.

Uredništvo3 tedni