Kultura

Na mariborskem Lentu so danes v skladu s tradicijo slovesno obrali letošnji pridelek Stare trte, ki je ena glavnih turističnih zanimivosti v mestu. Ob 50. obletnici pobratenja mest je prvi grozd odrezal župan nemškega Marburga, Wieland Stötzl.

Uredništvo4 tedni

Z otvoritvijo razstave, s slavnostno sejo Sveta Slovenskega narodnega gledališča Maribor in s Svečano akademijo so včeraj obeležili stoletnico delovanja Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

Uredništvo4 tedni

Slovensko narodno gledališče (SNG) Maribor z današnjo slavnostno akademijo obeležuje sto let delovanja. Častni pokrovitelj dogodka je predsednik republike Borut Pahor, ki bo gledališču ob tej priložnosti podelil državno odlikovanje zlati red za zasluge.

Uredništvo4 tedni

Interdisciplinarni laboratorij GT22, ki v prostorih na Glavnem trgu v Mariboru združuje vrsto različnih umetniških organizacij, v novi sezoni prinaša raznolik program. V šestih letih si je pridobil že zvesto občinstvo, svoja vrata pa še naprej pušča odprta za vse ostale. Med drugim pospešeno razvija “mini GT22” z aktivnostmi za mlajše generacije.

Uredništvo4 tedni

Med 19. in 22. septembrom se bo v Mariboru odvijal največji festival uprizoritvenih umetnostni Performa & Platforma. V štirih festivalskih dneh bo mogoče videti pet predstav, ki bodo z umetnostjo povezale letošnjo temo festivala – oralnost in z njo okus. Performerfji bodo prikazali, kako si dva, na prvi pogled nasprotna pola, podata roko in formirata povsem sveže umetniške vsebine. Ena takšnih je tudi plesni performans Bolgarke Anne Dankove, ki bo na sporedu že jutri, ob 20. uri zvečer v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor.

Tjaša Lešnik4 tedni

V Lutkovnem gledališču Maribor (LGM) bodo v četrtek premierno uprizorili predstavo Ostržek. Režiser in avtor likovne podobe je Matteo Spiazzi, ki je v tem gledališču pred tremi leti uprizoril že Sen kresne noči. Sicer mojster maske se je tokrat osredotočil na gledališče predmetov. Te na odru animira igralec Miha Bezeljak.

Uredništvo4 tedni

Od 19. do 22. septembra 2019 se v Maribor vrača najmočnejša naveza na področju uprizoritvenih umetnosti – Festival Performa & Platforma, ki bo v štirih festivalskih dneh postregel z bogatim programom performativnih vsebin. Organizatorji tokrat v središče postavljajo oralnost in z njo okus ter vabijo gledalce, da se jim pridružijo ob okušanju umetnosti.

Uredništvo1 mesec

Ob 100. obletnici Slovenskega narodnega gledališča se bo danes, 16. septembra ob 17. uri, v Kazinski dvorani SNG Maribor, odvijala okrogla miza z naslovom Stoletnica med spomini in vizijo.

Uredništvo1 mesec

Prvič v zgodovini raziskav so arheologi na območju vzhodnih obronkov Pohorja in avstrijske Štajerske v izkopaninah analizirali starodavne rastline, živali, orodja tega obdobja. Napravili so cele nasade prazgodovinskih rastlin.

Vanja Čiček1 mesec

Slovensko narodno gledališče (SNG) Maribor v prihodnjih dneh z različnimi dogodki obeležuje 100 let delovanja. Septembra leta 1919 je na tamkajšnjem odru prvič zazvenela slovenska beseda. Prva uprizoritev je bila drama Tugomer v režiji takratnega ravnatelja gledališča Hinka Nučiča, maja naslednje leto so vpeljali še opero in šest let kasneje balet.

Uredništvo1 mesec

V Mariboru se je zaključil Mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC, ki je med 4. in 8. septembrom v Sodni stolp privabil mnoge ustvarjalce in ljubitelje dokumentarne zvrsti.

Uredništvo1 mesec