Kultura

Včeraj so umetniki na terasi GT22 simbolično zakurili pet avtomobilskih gum, razporejenih v obliki olimpijskih krogov. Skoznje so metali papirnate aviončke, vse skupaj pa je imelo posebno simbolično noto. A črn dim se je videl daleč naokrog in gasilci so zastonj prišli na kraj požara …

Vanja Čiček1 mesec

Med mnogimi podjetji, ki so v Mariboru pustila neizbrisljiv pečat, je zagotovo tudi podjetje TVT Boris Kidrič Maribor.

Uredništvo1 mesec

V Mariboru plesalci pogrešajo možnost skupinske improvizacije in spoznavanja drugih ustvarjalcev različnih plesnih in glasbenih stilov. Včerajšnji jam je bil poskus, če bi kaj takšnega pri nas sploh bilo zanimivo in z gotovostjo lahko trdimo, da je odziv presegel pričakovanja. Več kot dvajset gledalcev je potrpežljivo vztrajalo s šestimi plesalci prav do konca dogodka. Še več – obiskovalci so na koncu izrazili željo, da ob nekoliko manj močni svetlobi zaplešejo tudi sami.

Ana Lah1 mesec

Danes bo ob 19. uri v Wetrinskem inovativni družabni glasbeno-plesni jam v Mariboru. Jerneja Fekonja, mariborska plesalka sodobnega plesa vabi na dogodek, ki se ga lahko udeležite kot plesalci ali gledalci. Daniel Marinič z zvoki harmonike poskrbel za glasbeno spremljavo.

Ana Lah1 mesec

Maribora brez umetnosti si skorajda ne moremo predstavljati. Morda je sicer ne opazimo na vsakem koraku, a brez številnih umetnic in umetnikov, ki se vsakodnevno v naše mesto trudijo vnesti nekaj več, bi bil Maribor povsem drugačen. Pomembno vlogo imajo tako tudi mariborske šole umetnosti, risanja in slikanja …

Jerneja Potočnik1 mesec

V razstavišču Pokrajinskega arhiva Maribor bodo odprli razstavo o bogati zgodovini nekdanje tovarne TVT Boris Kidrič Maribor.

Uredništvo2 meseca

Svetovno znana slovenska pianistka Dubravka Tomšič Srebotnjak bo nocoj nastopila v mariborski Dvorani Union.

Uredništvo2 meseca

Tone Partljič, dr. Andrej Fištravec in dr. Igor Žiberna bodo marca začeli z izobraževalnimi sklopi.

Uredništvo2 meseca

Je kultura to, da se enkrat na leto oblečemo v lepa oblačila, odpravimo v gledališče, vljudno sedemo ter v tišini prisluhnemo opernim arijam? Ali je kultura to, ko se smetana Slovenije zbere v dvorani ter prisluhne ganljivemu govoru o pomenu kulture? Morda pa kulture ni mogoče povsem jasno opredeliti … Kaj pa o kulturi in njenem pomenu pravijo mariborski kulturniki in kako lahko vsaj enkrat letno obiščete mariborske kulturne institucije?

Jerneja Potočnik2 meseca

V posebni oštevilčeni izdaji desete jubilejne kriminalke Cerkev je bilo izdanih le 100 izvodov. V nedeljo se bodo odpravili na osrednji kraj zločina.

Uredništvo2 meseca

Predvidenih je 70 dogodkov za vse okuse na več kot 30 lokacijah v mestu, od mestne tržnice in pristanišča do pop up nastopov pevskih zborov in igralcev na mestnih ulicah do večernih programov v barih in klubih.

Uredništvo2 meseca