Mestna hiša, ki gleda na Glavni in Rotovški trg v Mariboru, ima dokaj bogato zgodovino.

Ste vedeli? Mestna hiša, ki gleda na Glavni in Rotovški trg v Mariboru, ima dokaj bogato zgodovino. Baročni stolp s čebulasto streho denimo sploh ni raven oziroma zgrajen v sredini, saj gradbeni mojster za svoje delo ni prejel dovolj zlatnikov. Tako ga je nalašč pustil “viseti”.

Na dvorišču nekdaj hlevi za konje in tržnica moke ter sena

Mestna hiša, ki je bila zgrajena leta 1515, je služila predvsem kot delovno okolje mestnega sodnika in sestajanje mestnega sveta, in sicer, vse do leta 1967 – danes temu služi zgradba Upravne enote na Ulici Heroja Staneta 1. Na notranjem dvorišču današnjega Rotovškega trga so nekdaj stali hlevi, trg pa so uporabljali tudi kot tržnico za prodajo sena in moke, od tod tudi ime Mehlplatz (Trg moke). Ime, pod kakršnim ga poznamo danes – Rotovški trg – je dobil šele leta 1876.

V kletnih prostorih zapori, na dvorišču morišče

Klet in pritličje Mestne hiše je do druge polovice 17. stoletja služilo kot deželno sodišče z zapori  dvorišče Rotovškega trga pa je služilo celo kot morišče za prestopnike. Na njem so prirejali tudi dvoboje bikov. Zgodovina piše zanimive zgodbe: na mestu, kjer so nekdaj morili, pa danes opravljajo sklenitve zakonskih zvez.

Mestno hišo uporabljajo tudi za sprejeme župana.

Vir: Maribor-Pohorje.si