Maribor

Ste radovedni in pripravljeni na doživetja? Festival sprehodov se pričenja

Helena Kosi, 22.09.21 ob 17:31

Letošnji Festival sprehodov v organizaciji mariborskega Rajzefibra, je bil iz pomladnega termina prestavljan na jesen. Danes bo končno oživel, na vodene sprehode pa vabijo vse do nedelje.

Ste radovedni in pripravljeni na doživetja? Festival sprehodov se pričenja

Letošnji Festival sprehodov bo že četrti po vrsti. Kljub temu, da je bil sprva načrtovan spomladi, so ga bili organizatorji zaradi epidemije primorani prestaviti na jesenski termin. Še sreča, kajti vreme sprehajalcem res “gre na roke”. 4. Festival sprehodov bo potekal v skrajšani obliki, kljub temu pa smo za vas pripravili 26 različnih sprehodov ter 3 pogovore. Festival se začenja danes, na zanimive vodene sprehode pa Rajzefibrovci vabijo vse do nedelje, 26. 9..

Za dobro jutro sprehod po Bresterniški pešpoti

Najbolje si je noge pretegniti zarana, zato Rajzefibrovci že zjutraj vabijo na sprehod na Bresteriški pešpoti Dravi: “Sprehod po Bresternici ni voden sprehod ampak je bolj priporočilo, kam se vsak posameznik lahko kadarkoli v dnevu odpravi na sprehod, ter sam ali v družbi, uživa v naravi in ob reki Dravi,” pojasni Mateja Meh, vodja odnosov z javnostmi pri društvu Hiša!

V Bresternici so pred časom dobili novo peš pot, ki je leži neposredno ob reki Dravi, z razgledom na Pohorje in se zaključi z veliko klopmi na brežini Veslaškega kluba.

Sprehajalno pot so izbrali zaradi simpatičnih atributov: “V Bresternici so pred časom dobili novo peš pot, ki je leži neposredno ob reki Dravi, z razgledom na Pohorje in se zaključi z veliko klopmi na brežini Veslaškega kluba. In ravno zato, je predlagatelj sprehoda prijavil to pot kot možnost sprehoda. Nova pot je narejena v dolžini 1500m in sega od Sidra, do Veslaškega kluba. Dejansko je pot povezana s peš potjo iz Lenta, mimo Koblarjevega zaliva, kopališča Mariborski otok, mimo elektrarne do cilja na Veslaškem klubu in zagotovo ponuja pester sprehod, kjer lahko vidimo veliko zanimivih stvari.”

Omejeno število udeležencev

Na sprehode se je priporočljivo predhodno prijaviti, hkrati pa se lahko sprehaja do 15 oseb.: “Seveda, če pride še kakšna prijava je ne bomo odslovili, se pa trudimo imeti manjše skupine, saj je tako doživetje na sprehodu bolj pristno, obiskovalci lahko od sprehoda več odnesejo pa tudi za sprehajalca je lažje, če ima nekoliko manjšo skupino, saj se jim lahko bolj posveti,” pojasni Mehova.

Prijave na sprehode so zaželene. Zbirajo jih preko spletnega obrazca https://www.rajzefiber.si/slo/prijave, na e-mail [email protected] ali na telefon 05 90 21 519 vsak delovnik med 10.00 in 17.00 uro! Če pa koga zanese mimo Rajzefibra pa se lahko prijavi tudi tam.

Ukrepi so pustili svoj pečat

Kljub temu, da so sprehodi zanimivo zastavljeni in odstirajo nove perspektive udeležencem, pri Rajzefibru opažajo, da je zanimanja za sprehode letos malce manj: “Kljub temu se na sprehode obiskovalci prijavljajo že vse od objave programa. Predvsem na tiste, za katere velja, da so redko izvedeni, imajo zanimivega sprehajalca ali temo, tisti so praviloma že vsi zasedeni.”

Mateja Meh, foto: Boštjan Selinšek

Obiskovalci morajo izpolnjevati PCT pogoj, Mateja Meh pa priporoča še: “Morda je pomembno to, da so udeleženci primerno obuti in da pridejo odprtih oči in ušes.”

Morda je pomembno to, da so udeleženci primerno obuti in da pridejo odprtih oči in ušes.

Rajzefibrov Vid s polnimi rokami dela

Posnost sprvno in velikokrat tudi hudomušno vodenje. Rajzefiber se v tem primeru lahko pohvali s stalnim članom ekipe, ki bo imel v tem tednu polne roke dela in bo odvodil tudi največ sprehodov: “Ja največ, 3, sprehode bo znova odvodil kar naš član ekipe, Vid Kmetič. Pripravil je sprehod Kol:tura, Pisali so… in pa Zlato pot. Vsi trije sprehodi bodo prvič izvedeni in zagotovo obetajo pester potep po mestu in njegovi okolici.”

Stalnice in tudi nove vsebine

Letos se bo mogoče sprehoditi po nekaterih “ustaljenih poteh”. Ponavljata se namreč Zgodba o klopeh in ljudeh, Maribor Avgusta Demšarja in Martina Vrenka, ki ga vodi Avgust Demšar in, S čebelo Špelo po čebelji poti sredi Maribora, ki ga izvaja Jasmina Možič. Vsi ostali sprehodi bodo v okviru Festivala sprehodov izvedeni prvič, na kar smo kar ponosni, saj pomeni, da ima Maribor ogromno zgodb, ki jih še nismo spoznali.

Ostali sprehodi bodo v okviru Festivala sprehodov izvedeni prvič, na kar smo kar ponosni, saj pomeni, da ima Maribor ogromno zgodb, ki jih še nismo spoznali.

Od kulturne dediščine do pisca kriminalk

Medtem, ko je za sprehode, ki so jih že izvajali, zanimanje veliko predvsem zaradi ustnega izročila, v Rajzefibru beležijo zanimanje za nove vsebine: “Največ zanimanja je zagotovo požel sprehod dr. Borisa Hajdinjaka iz Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor – Naredite mi to deželo spet nemško! 80 let od začetka 2. svetovne vojne v Mariboru, sprehod Uroša Dokla in Jana Malca in Muzeja narodne osvoboditve Maribor z naslovom v Na tem mestu, v tem mestu, pa seveda sprehod z najbolj znanim piscem kriminalk v Mariboru, Avgustom Demšarjem.