V Umetnostni galeriji Maribor v pripravi na retrospektivno razstavo akademske kiparke Vlaste Zorko iščejo kiparkina dela in pozivajo vse, ki bi dela morebiti hranili doma, da stopijo v kontakt z njimi. Otvoritev razstave bo v marcu 2018.

Dobitnica Glazerjeve nagrade za življenjsko delo

Vlasta Zorko, rojena 1934 v Mariboru, je letošnja dobitnica Glazerjeve nagrade za življenjsko delo. Skozi dolgoletno kariero je ustvarjala figurativno in abstraktno plastiko v različnih materialih in tehnikah, od manjših formatov v žgani glini in poliestru, do večjih bronastih in betonskih kipov. Zaradi svojega doprinosa mariborskemu mestnemu parterju je pogosto oklicana za »mestno kiparko« Maribora. Med mnogimi portreti v javnem prostoru sta morda najbolj prepoznavna spomenik Rudolfu Maistru na Trgu generala Maistra pred Prvo gimnazijo Maribor in sedeč portret Prežihovega Voranca ob istoimenski osnovni šoli na Gosposvetski cesti v Mariboru, pred II. gimnazijo Maribor pa stoji njena abstraktna betonska plastika, nastala v okviru kiparskega simpozija Forma viva Maribor. Med ljudmi je kljub temu najbrž najbolj prepoznavna po svojih glinenih figurah ležečih, sedečih in stoječih žensk v manjših formatih.

Poziv

Imate delo Vlaste Zorko doma? Umetnostna galerija Maribor vabi vse lastnike del Vlaste Zorko, da informacije o delih posredujete na telefonski številki: 02 22 94 690 ali 02 22 95 860; ali po e-pošti: [email protected]. V kolikor bi kiparska dela želeli prinesti na vpogled, lahko to storite v sredo, 25. oktobra 2017, ob 10.00 ali 16.00 in v četrtek, 26. oktobra 2017, ob 10.00 ali 16.00 uri v Umetnostni galeriji Maribor na Strossmayerjevi ulici 6 v Mariboru.