Kultura

Poletna muzejska noč tudi v Mariboru

Uredništvo , 12.06.18 ob 20:22

Slovenijo bo v soboto ponovno povezala Poletna muzejska noč, največja promocijska akcija slovenskih muzejev in galerij, ki ob tej priložnosti od 18. ure do polnoči brezplačno odprejo vrata obiskovalcem. Po besedah predsednice Skupnosti muzejev Slovenije Aleksandre Berberih – Slana je vedno zelo dobro obiskana.

Akcija poteka pod okriljem Skupnosti muzejev Slovenije, financirajo pa jo poleg skupnosti še ministrstvo za kulturo ter sodelujoče institucije. Potem ko je vseslovenske aktivnosti doslej 15 let vodila ekipa Tehniškega muzeja Slovenije, so letos vodenje prevzeli sodelavci Muzeja narodne osvoboditve Maribor.

Kot je na današnji novinarski konferenci v omenjenem mariborskem muzeju povedala ena od koordinatoric dogajanja Simona Tripkovič, bo letos Poletna muzejska noč potekala v 59 krajih po Sloveniji. Sodelovalo bo 71 ustanov z nekaj manj kot 400 dogodki, od tega jih je 170 v Ljubljani, kjer je največ kulturnih ustanov.

Muzeje, galerije in druge institucije čimbolj približati ljudem

Med drugim zajemajo vodstva po zbirkah, odprtja razstav, delavnice za otroke in družine, predstavitve, modne revije, projekcije, pogovore, koncerte, prikaze in degustacije. “Ponovno bomo dokazali, da so naše ustanove prostor, v katerih se sproščeno in navdihujoče učimo, sproščamo in tudi zabavamo,” je povedala Aleksandra Berberih – Slana, sicer direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor.

Namen Poletne muzejske noči je predstaviti javnosti muzeje, galerije in druge institucije, ki hranijo, ohranjajo in predstavljajo kulturno dediščino v Sloveniji. Zato med drugim sodelujejo tudi Botanični vrt Univerze v Mariboru, Kobilarna Lipica, Park Škocjanske jame, Pivnica Union in Državni zbor.

Zadnja leta muzejsko noč obišče okoli 40.000 ljudi

Zanimanje občinstva za Poletno muzejsko noč je izredno veliko. Zadnja leta se število obiskovalcev giblje okoli 40.000, nekatere ustanove imajo tudi več tisoč obiskovalcev. Dogodka sicer ne organiziramo zaradi številk, ampak zaradi zadovoljstva obiskovalcev,” je še povedala Aleksandra Berberih – Slana.

Po njenih besedah je med obiskovalci veliko takšnih, ki prej še niso prestopili praga muzeja ali galerije, kasneje pa se radi vračajo na oglede. “Gre za izjemno priložnost, ko lahko obiščeš muzej ali galerijo v času, ko nimaš drugih obveznosti. Večerni čas daje obisku poseben čar, hkrati ponuja možnost za druženje. Na obisk prihajajo tudi cele družine,” je dejala.

Že 16. Poletna muzejska noč

Zamisel za Poletno muzejsko noč, ki je letos 16. po vrsti, se je porodila po vzoru podobnih dogodkov v tujini ter iz želje na privlačen način predstaviti razstavišča javnosti in jih približati ljudem. Akcija je primerljiva z muzejskimi nočmi po svetu, a ni omejena le na eno mesto, ampak poteka po vsej državi. Celoten program dogodkov je objavljen na www.museums.si.