V organizaciji Univerzitetne knjižnice Maribor, Mariborske knjižnice in Založbe Pivec, je danes potekalo že tradicionalno javno branje pesmi. Pred Rektoratom Univerze v Mariboru so se v tokratni izdaji predstavili že znani mariborski kulturni ustvarjalci.

Znana imena kulturniške srenje

Pred Univerzo so brali: kulturna producentka Katja Beck Kos, literat Valter Čučkovič, etnologinja dr. Maja Godina Golija, pesnica Anja Golob, igralec Uroš Kaurin, pisatelj Tomo Podstenšek, novinar Matija Stepišnik, profesor slovenščine Boris Svetel, bibliotekarka dr. Fanika Vrečko in vodja kabineta župana MOM Jelka Vrečko. Za glasbeno dimenzijo pa je poskrbel kantavtor Peter Andrej, ki je igral uglasbena besedila Janka Glazerja.

Poezija je hrana za dušo

Sodelujoči bralci so si enotni, da je poezija ena izmed umetnosti, ki hrani dušo in daje inspiracijo: »Daje nam navdih, da smo lahko kreativni na vseh področjih, ne glede na to, kaj počnemo in mislim, da je, sploh glede na njeno izjemno produkcijo skozi celotno zgodovino, zagotovo esenca, ki jo je vredno obeleževati,« je dejala Jelka Vrečko. Mariborski igralec Uroš Kaurin pa meni, da je Svetovni dan poezije vredno obeleževati zato, da smo skupaj sami s sabo: »Poezija je nekaj, kar je s tabo, doživlja jo vsak zase in na takšnem dogodku lahko poezijo doživljamo tudi skupaj, kar se mi zdi še posebej lepo.«

Današnji dan bo pesniško obarvan

Zvečer, v lokalu Piaf na Poštni ulici, prirejajo pesniški recital v družbi Slam zverin, hkrati pa vabijo vse, ki bi želeli, da predstavijo svojo lastno poezijo. Ves pretekli teden so tudi zbirali pesniške odtise svojih obiskovalcev, ki so v posebej pripravljen nabiralnik za poezijo metali lističe z verzi, iz katerih bodo na današnjem dogodku sestavljali čisto nove pesmi. V slaščičarni Ilich bodo Svetovni dan poezije proslavili s pogovorom z Mirjano Šajinovič, igralko in članico SNG Maribor, ki ga bo vodil Janez Dreu. Intimno umetniško prizorišče GT22 pripravlja predstavitev knjige Tako je govoril Huxtrl in pogovor z avtorico Aphro Teslo, v Salonu uporabnih umetnosti pa se bo odvil TransLiterarni dogodek Z milostjo do uglašenosti z avtorico Meo Valens. Če se želite sami preizkusiti v pesniški govorici, pa se lahko udeležite pesniške delavnice z Anjo Golob v Vetrinjskem dvoru ali pa mini tečaja poezije z Davorjem Rosem v prostorih Zveze prijateljev mladine.

“Plačajte” kavo z verzom

Pesniška pobuda “Plačaj z verzom”, bo letos že šestič zajela svet in ponovno oživlja svoje poslanstvo: ljudi spodbuja, da si vzamejo trenutek, poiščejo navdih in se skozi pisanje poezije povežejo z drugimi, pa tudi sami s sabo. Pobudnik akcije, pražarna in ambasador dunajske kavarniške kulture, Julius Meinl, letos želi spodbuditi razmislek o moči poetičnega ustvarjanja. Tako boste lahko danes, na svetovni dan poezije, namesto z denarjem, svojo kavo ali čaj “plačali” z verzom. Ustvarjalna pobuda si namreč prizadeva, da bi se ljudje odmaknili od digitalnega vrveža in se povezali sami s seboj, ter z ljudmi okoli sebe. V Mariboru na projektu sodeluje pet lokalov, Papagayo, Mojito, Skipper, Pause ter E-kafe.