Knjižnice se počasi vračajo na stare tire, čas samoizolacije pa je pokazal, kako zelo smo knjige pogrešali. A kljub temu, da so bile zaprte, knjižnice niso mirovale, Univerzitetna knjižnica Maribor pa je v tem času pripravila edinstveno virtualno razstavo Pod črto.

Razstavo Pod črto je kot svoj tradicionalni prispevek ob Slovenskih dnevih knjige v aprilu pripravila Univerzitetna knjižnica Maribor, razstava pa je bila tokrat nekaj posebnega, saj je potekala v virtualni obliki, v celoti pa si jo je mogoče ogledati tudi sedaj.

Razkrivanje razstave je med 20. in 25. aprilom potekalo v obliki dveh objav dnevno na Facebook profilu Univerzitetne knjižnice Maribor, trenutno pa je v celoti objavljena na spletni strani knjižnice, kjer si jo lahko ogledate kar z domačega kavča.

Ko opombe postanejo ključne

Izbrane fotografije in literarna besedila, ki sestavljajo razstavo, sta pripravila Borut Gombač in Jerneja Ferlež, kot nakazuje že naslov razstave, pa sta dela v obliki opomb pod črto tudi komentirala.

Razstavo sestavljajo fotografije petih fotografov in izbrani odlomki knjižnih besedil, Gombač in Ferleževa pa vsak element razstave na izviren način komentirata in tako fotografijam ter besedilom dodajata povsem novo perspektivo. Avtorji fotografij razstave Pod črto so Maja Šivec, Jasmina Vidmar, Boštjan Lah, Branimir Ritonja in Boštjan Golčar, njihovi posnetki pa v črnobeli prikazujejo mistične kotičke Maribora in impresije vsakdanjosti, ki govorijo svojo zgodbo.

Če v prvem delu razstave govorijo predvsem črnobele fotografije, v drugem govorijo besede literarnih besedil, ki s poudarki Ferleževe in Gombača postanejo nekaj čisto novega in kot je tudi namen razstave, tvorijo nove mreže pomenov.