V Narodnem domu se v teh dneh in v prihodnjem mesecu obeta pestro dogajanje: od promenadnih koncertov v Mestnem parku, do koncertov na turnu in drugih prireditev, ki so v teh dneh še kako dobrodošle.

Dogodki v tem mesecu v Narodnem domu:

Muso rides again

Prenos DJ večera v živo

Narodni dom Maribor

petek, 29. maj, 18.00–18.30

Milan Latin – Muso, DJ

 

Matjaž Javšnik: Striptiz

Monokomedija

Dvorana generala Maistra

sobota, 30. maj, 20.00 – ZA IZVEN

Igra: Matjaž Javšnik

Cena vstopnic: 15,00 €

Matjaž Javšnik nadaljuje z razgaljanjem in družbeno kritiko tudi v svojem novem projektu Striptiz. Tokrat na odru ne bo razgalil le sebe, temveč tudi vas – pravzaprav kar celotno Slovenijo. V Striptizu se sprehodi čez slovenske posebnosti in zanimivosti, pa tudi čez naše prednosti in slabosti. Skozi smeh se bomo spoprijeli z dvojino, ljubeznijo do pločevine, ki se blešči iz garaž in nadstreškov, družinskih vezi, športnih uspehov, slovenske šole, graditve kariere, interesnih skupin, javne uprave, pa vse do rak rane naše družbe – politike. Seveda Matjaž tudi tokrat ne bo pozabil na pregovorno slovensko zavist, kar nas dela unikum ne le v evropskem temveč kar v svetovnem merilu.

Da to drži se lahko prepričate sami – pridite, da ne boste »favš« tistim, ki se bodo med prvimi nasmejali do solz.

Ministrstvo za zdravje in higieno telesa ter duha priporoča ogled predstave za krepitev trebušnih mišic, razgibanje leve in desne hemisfere in preprečevanje zavisti.

Ogled predstave je družbena odgovornost!

Koncert v Mestnem parku

Tamburaški orkester KUD Majšperk

Promenadni koncert

Paviljon Mestnega parka

nedelja, 31. maj, 10.30

Dirigent: Drago Klein

Vstopnine ni!

Koncert na turnu

Duo Harmelogic

Prenos koncerta v živo

Turn Narodnega doma

sreda, 3. junij, 18.00–18.30

Damir Mazrek, tolkala; Kristjan Korat, klaviature

Harmelogic je projekt, ki sta ga oblikovala pianist Kristijan Korat in tolkalec Damir Mazrek. Ustvarjata v različnih glasbenih stilih, kot so jazz, etno, klasična glasba in pop, združujeta pa jih v izvirne kompozicije. Skladbe imajo zanimive melodije, ki jih podpirajo bogate harmonije in dajejo občutek brezčasnosti. Srečujemo ju v duu ali v razširjenih glasbenih zasedbah z različnimi glasbeniki in plesalci. Skozi raziskovanje dediščine se trudita glasbo na inovativen in zanimiv način približati vsakomur. S svojo glasbo širita mir in optimizem

Dogodki v juniju

Kungoška pleh muzika

Promenadni koncert

Paviljon Mestnega parka

nedelja, 7. junij, 10.30

Dirigent: Sašo Najglič

Vstopnine ni!

Žiga Brank, violina; Petar Milić, klavir

  1. koncert Komornega cikla

Dvorana Union

nedelja, 7. junij, 11.00 in 19.30

za IZVEN in KOMORNI CIKEL

Cena vstopnic: 14,00 €; 13,00 €–upokojenci; 11,00 €–invalidi; 8,00 €–mladina

Nadomestni koncert za odpovedan koncert 25. 3.

Spored:

Robert Schumann: Tri romance, op. 94

Ludwig van Beethoven: Sonata za violino in klavir št. 5 v F-duru, op. 24, »Pomladna«

***

Ludwig van Beethoven: Sonata za violino in klavir št. 9 v A-duru, op. 47, »Kreutzerjeva«

 

Koncert na turnu: Zračni kvartet Kanta

Prenos koncerta v živo

Turn Narodnega doma

sreda, 10. junij, 18.00–18.30

Janez Vouk, trobenta; Sašo Šonc, saksofon; Matjaž Balažic, harmonika; Matija Varl, pozavna

Dinamičnost, igrivost in drugačnost so vodila Zračnega kvarteta Kanta. Zasedbo so leta 1996 ustanovili študenti glasbenega oddelka Pedagoške fakultete v Mariboru. Zasedba je skozi leta nastopov in koncertov razvila širok in svojevrsten glasbeni repertoar različnih zvrsti – od šansona, filmske glasbe, evergreenov, do jazza, dixielanda in stare slovenske popevke, pa tudi lastnih avtorskih skladb. Zasedba je v skoraj 25 letih delovanja prekrižarila odre, dvorane, klube, galerije, sejmišča, dvorišča in kleti celotne Slovenije. Gostovali so tudi v tujini: Avstrija, Nemčija in Češka. Z igranjem v živo so sodelovali pri predstavi Cirkus Lutkovnega gledališča Maribor. Na Festivalu Lent smo jih lahko slišali v Sodnem stolpu in na Jurčkovem odru.

Godba veteranov Štajerske Ervina Hartmana

Promenadni koncert

Paviljon Mestnega parka

nedelja, 14. junij, 10.30

Dirigent: Ervin Hartman

Vstopnine ni!

 

Koncert na turnu: Mirjam in Gorazd Strlič

Prenos koncerta v živo

Turn Narodnega doma

sreda, 17. junij, 18.00–18.30

Mirjam Strlič, klaviature; Gorazd Strlič, violončelo

Mirjam Strlič je diplomirala leta 2002 na Akademiji za glasbo v Ljubljani kot ena zadnjih študentk prof. Acija Bertonclja. Že v času študija je veliko nastopala v različnih komornih sestavih s priznanimi slovenskimi umetniki. Večji del violončelističnega repertoarja sta izvedla z Gorazdom Strličem in ga predstavila širši javnosti v Sloveniji in tujini. Njeno igro zaznamujeta muzikalnost in tehnična suverenost. Posebno pozornost posveča glasbi slovenskih skladateljev.

Na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor deluje od leta 2004. Sprva je bila zaposlena predvsem kot korepetitorica in uspešno spremljala mlade dijake na nastopih, koncertih in tekmovanjih. V letu 2018 je na državnem tekmovanju prejela posebno priznanje za zgledno sodelovanje s tekmovalcem in umetniško podporo v posamezni kategoriji.

Od leta 2012 se bolj posveča pedagoškemu delu. Njeni učenci dosegajo vidne rezultate tako na državnih kot mednarodnih tekmovanjih. Nastopajo na javnih šolskih nastopih ter prepričljivo zastopajo šolo na izmenjevalnih koncertih z drugimi glasbenimi šolami po Sloveniji in v tujini.

Gorazd Strlič je z igranjem na violončelo začel pri sedmih letih pri Vladimirju Kovačiču. Študij je nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri profesorju Cirilu Škerjancu, pri katerem je leta 2007 končal specialistični študij. Je dobitnik Klasinčeve nagrade, študentske Prešernove nagrade in številnih vrhunskih rezultatov na mnogih državnih, predvsem pa mednarodnih tekmovanjih. Redno sodeluje na festivalih (Festival Ljubljana, Festival Stična, Glasbeni september, Festival Lent, Festival Maribor). Kot solist je igral s Slovensko filharmonijo in orkestrom SNG Maribor. Z njimi je izvedel večje število pomembnih del za violončelo in orkester.

Veliko časa posveča komorni igri. S pianistko Mirjam Strlič sta nastopala po Sloveniji in tujini. Za njune izvedbe sta prejela odlične kritike. Gorazd Strlič je danes prvi violončelist orkestra SNG v Mariboru in profesor violončela na Glasbeni šoli Antona Martina Slomška.

Oldies Dixie band Maribor

Promenadni koncert

Paviljon Mestnega parka

nedelja, 21. junij, 10.30

Vstopnine ni!

Koncert na turnu: Vojko Vešligaj in Faruk Dreca

Prenos koncerta v živo

Turn Narodnega doma

sreda, 24. junij, 18.00–18.30

Vojko Vešligaj, kitara; Faruk Dreca, klarinet

Vojko Vešligaj in Faruk Dreca sta ena redkih duo zasedb v slovenskem prostoru, ki se posveča izključno judovski Klezmer glasbi, in to v njeni najbolj pristni obliki. V njunem repertoarju pa je mogoče slišati tradicionalne glasbene vplive slovanskih, ciganskih in balkanskih judovskih skupnosti.

Vojko Vešligaj in Faruk Dreca, sošolca ter gurmanska prijatelja, sta znana mariborska glasbenika.

Oba sta sicer člana zasedbe Klezcoustics, a tudi kot duo znata predstaviti program banda ter pričarati nepozabno etno vzdušje.

Klezmer je tradicionalna judovska glasba, ki izvira iz vzhodne Evrope. V preteklosti se je s selitvijo judovskega naroda pomikala čez evropski in balkanski prostor, ob preseljevanju Judov pa je prevzemala tudi vplive drugih kultur. Zato je v njej mogoče prepoznati tradicionalne glasbene elemente tako slovanskih in romskih kot tudi balkanskih judovskih skupnosti.

Klezmer je živa, melodična, čutna in vesela glasba, nepogrešljiva ob judovskih praznikih in zabavah. Vsaka pesem nosi svojo zgodbo ter nam približa delček judovskega izročila in kulture.

Kontra kvartet

Promenadni koncert

Paviljon Mestnega parka

nedelja, 28. junij, 10.30

Vesna Čobal, violina; Danijel Marinič, harmonika; Petar Marić, kitara in Branko Smrtnik, kontrabas

V sodelovanju s Sinagogo Maribor

Vstopnine ni!