Poštna ulica na pobudo lastnikov lokalov tudi letos ohranja oder z glasbenim programom, dogodki se bodo odvijali vsaj trikrat tedensko.

Mariborski topli večeri so se lani praviloma preživljali na Poštni. Še pred nekaj leti mrtva uličica, ki si jo prej kvečjemu na hitro prečkal na poti v center ali iz njega, je z dobrim delom petih lokalov in ob lanski odskočni deski EPK odra postala ena od najbolj priljubljenih in živahnih poletnih destinacij v mestu. Prav zaradi lanskega uspeha in dobrega sodelovanja so se tudi letos lastniki lokalov na lastno pest in družno odločili postaviti oder z glasbenim programom od maja do oktobra. Začelo se je že pretekli konec tedna, dogajanje pa se bo po besedah organizatorjev odra Grege Blažiča in Rosvite Šeruga iz Hude kave samo še stopnjevalo. Jutri in v soboto zvečer bodo obiskovalci lahko uživali ob zvokih elektronske glasbe hišnih  DJ-jev, prvi koncert lokalne četverice glasbenikov pa se napoveduje za prihodnji vikend.
»Načrtujemo dogajanje trikrat ali štirikrat na teden, praviloma ob torkih, četrtkih, petkih in sobotah. Za enkrat želimo graditi predvsem na lokalni sceni, zato smo v prvi vrsti k sodelovanju povabili mariborske in okoliške glasbene ustvarjalce,« je razložil Blažič, ki skrbi za program. Skozi poletje se bo ta razširil tudi na bazar ročnih izdelkov, načrtujejo pa se tudi lutkovne predstave, stand-up komedija in drugi dogodki. »A za enkrat si ne upamo še preveč napovedovati, saj smo komaj začeli, dogajanje pa se bo razvijalo sproti, glede na odziv obiskovalcev in vreme, ki na prizorišču na prostem igra pomembno vlogo,« je dodal naš sogovornik.
Poštna je tudi po sodelovanju med različnimi akterji, ki so vsaj na prvi pogled vsebinsko zelo različni, lahko zgled mariborski sceni. »Med seboj smo se vedno dobro razumeli, med nami nikoli ni bilo neke ‘faušije’ ali nagajanja. Prelomno pa je bilo lansko leto, ko smo na Poštni dobili EPK oder in videli, kaj se da storiti,« je pojasnila Šeruga, predsednica Društva za revitalizacijo mestnega jedra Poštna ulica, ustanovljenega s strani vseh petih lastnikov gostinskih lokalov. »Lani smo se tudi programsko zbližali, saj smo spoznali, kakšna ponudba je za našo  ulico in obiskovalce najboljša,«je nadaljevala sogovornica. Našli so se na križišču glasbe svetov, od afriških do balkanskih ritmov, s primesjo sodobnih plesnih zvokov funka, soula, reggaeja, jazza in elektronike.
Da so bili Mariborčani željni takšne ponudbe na prostem ob lanskem obisku priča tudi dober začetni odziv letos, saj je facebook stran Poštna zgolj v dnevu in pol zabeležila 1500 »všečkov«, že zdaj pa je ulica ob toplejših dneh in večerih zelo živahna. Tudi redni gostje pozdravljajo programsko obogatitev. Sergej Majhen, aktiven obiskovalec mariborskega kulturnega življa, pozdravlja oder na Poštni: »Dogajanje, povezovanje, grajenje scene je samo dobro za mesto, ki v preteklih letih ravno v najbolj toplih mesecih ni znalo ponuditi skoraj ničesar, razen Festivala Lent.« Z zanimanjem so si oder ogledovali tudi Nejc, Mojca in Aleš, ki najprej niso vedeli, čemu je namenjen, nato pa navdušeno prisluhnili, kaj se bo na njem dogajalo. »Super. To mariborsko poletno mrtvilo vsekakor potrebuje.«